Zaterdag 01/04/2023

OverzichtOpenbaar vervoer

Vandaag staking bij het openbaar vervoer: hier ondervindt u hinder

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

De nationale betoging die de socialistische vakbond ABVV vandaag organiseert in Brussel tegen de loonnormwet, veroorzaakt hinder bij het openbaar vervoer. Vooral bij de MIVB in Brussel is er zware hinder. De Lijn werkt voor het eerst met een minimale dienstverlening: ongeveer 60 procent van de bussen en trams rijdt uit.

Redactie

De Lijn

De Lijn legt vandaag een alternatieve dienstverlening in, waarbij over het hele land ongeveer 60 procent van de ritten gereden wordt.

In sommige regio’s is dat iets minder, tussen de 50 en 60 procent. Het gaat om Brugge, Leuven, Oostende, Gent en het tramverkeer in Antwerpen. In de Westhoek, de Vlaamse Ardennen, Roeselare, de Kempen en Aalst rijdt zowat 70 procent van de ritten.

Of uw bus vandaag uitrijdt, kunt u zien op de website van De Lijn.

MIVB

In Brussel ondervindt de dienstverlening van de MIVB vanochtend zware hinder, enerzijds omdat een deel van het personeel deelneemt aan de actie maar ook omdat de doortocht van de manifestanten gevolgen heeft voor verschillende lijnen. Vanmorgen rijden slechts één metrolijn en een beperkt aantal bus- en tramlijnen.

Metro

Enkel metrolijn 1 rijdt. De lijn werd wel verlengd tot de halte Erasmus.

Tram

Bij de trams wordt enkel gereden op de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51, 82 en 92, zowat de helft van de lijnen.

Bus

Bij de bussen rijden de lijnen 12, 34, 46, 53, 59, 65, 71, 78, 87, verlengd tot De Brouckère, 88 en 95. De nachtbus Noctis zal vrijdagavond niet rijden.

De MIVB raadt haar reizigers aan om uit te kijken naar andere oplossingen om zich in Brussel te verplaatsen.

NMBS

Bij de NMBS wordt niet gestaakt. Alle treinen rijden zoals normaal.

TEC

In Wallonië is er ernstige hinder bij de bussen van de TEC. De hinder is het grootst in de regio’s Luik, Charleroi en Bergen-Borinage.

In Charleroi is er ook hinder op lijn A, die de luchthaven bedient. De luchthaven van Charleroi raadt reizigers daarom aan de nodige voorzorgen te nemen en ruim (drie uur) voor het vertrek van hun vlucht op de luchthaven aanwezig te zijn.

Meer informatie op de website van de TEC.

Waarover gaat het?

Met de betoging wil de socialistische vakbond ABVV druk zetten op de regering voor een aanpassing van de loonnormwet, die de loonkostenontwikkeling in de privésector in toom moet houden om de concurrentiekracht van de bedrijven tegenover de buurlanden te beschermen.

De wet verhindert volgens het ABVV onderhandelingen over een eerlijke verloning. De regering besliste eerder dit jaar dat de lonen over de periode 2021-2022 met maximaal 0,4 procent mogen stijgen bovenop de index. Bedrijven die tijdens de crisis goede resultaten behaalden, kunnen wel nog een eenmalige coronapremie uitkeren van maximaal 500 euro.

De socialistische vakbond wil dat de loonnormwet aangepast wordt “aan de realiteit van de werkvloer”. “Het verdedigen van een goede koopkracht is en blijft een van onze prioriteiten.”

De andere bonden nemen niet deel aan de nationale betoging. De Franstalige christelijke bediendebond plant wel acties op de bedrijfsvloeren.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, heeft “geen begrip” voor de vakbondsacties. “In juni gaven de vakbonden hun goedkeuring aan het loonakkoord dat de regering dit voorjaar bereikte. Nu opnieuw actievoeren is dan ook buiten proportie en ondermijnt elke vorm van sociaal overleg”, meldt de werkgeversorganisatie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234