✦De dag van
Vanaf wanneer is een hoog gebouw een wolkenkrabber?
Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: dag van de wolkenkrabber.
Sinds het begin der tijden proberen beschavingen hun stempel te drukken op de aarde. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een wetenschappelijke of artistieke nalatenschap, maar evenzeer door architectuur. De Inca’s deden hun ding met Machu Picchu, de Nabateeërs deden het met Petra in Jordanië en ook de Taj Mahal zijn we uiteraard nog lang niet vergeten.
Welke architecturale erfenis onze eigentijdse beschaving nalaat, valt nog af te wachten. De Eiffeltoren? Het Atomium? Of misschien toch een icoon van het kapitalisme? Een wolkenkrabber, bijvoorbeeld? Zo zijn er bijvoorbeeld de WTC-torens in New York, al zijn die iconisch geworden om een andere reden. De Taipei 101 in Taiwan? De Torre Agbar in Barcelona? Of dan toch de Burj Khalifa in Dubai, met haar 828 meter het hoogste gebouw ter wereld?
Het zaadje dat uitbloeide tot bovenstaande iconen werd trouwens al eind 19de eeuw gelegd, in Chicago. In 1884 opende daar het Home Insurance Building, dat vaak als 's werelds eerste wolkenkrabber wordt aanschouwd. Het gebouw was 42 meter hoog en telde bij de opening tien verdiepingen. We leven intussen in andere tijden. Zo is de hoogste toren ter wereld, de Burj Khalifa, bijna twintig keer hoger dan de allereerste 'skyscraper'.
Zouden we het Home Insurance Building vandaag dan nog altijd een wolkenkrabber noemen? Dat hangt er zo'n beetje van af. De term wolkenkrabber wordt vooral door de man in de straat gebruikt. Het is niet echt een technische term, al is de invulling van dat fenomeen met de jaren veranderd. Toen het Home Insurance Building er stond, vond iedereen dat de tiende en bovenste verdieping al mooi aan de wolken krabde. Later vielen gebouwen tussen tien en twintig verdiepingen onder die noemer.
Vandaag bekijken we het stukje anders. Een gebouw met tien verdiepingen is nu gewoon 'hoog'. Door de wildgroei aan ultrahoogbouw hebben we onze definitie bijgesteld. Volgens de Encyclopædia Britannica – en wie spreekt die tegen? – telt een moderne wolkenkrabber tussen de veertig of vijftig etages.