De dag van

Vanaf wanneer is een hoog gebouw een wolkenkrabber?

2 Het huisje van Edith Macefield in Seattle. Bekend omdat zij waanzinnige bedragen weigerde, waardoor er hier nog geen wolkenkrabbers te vinden zijn. © RV

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: dag van de wolkenkrabber.

2 De Burj Khalifa in Dubai, met 828 meter de hoogste toren ter wereld. © REUTERS

Sinds het begin der tijden proberen beschavingen hun stempel te drukken op de aarde. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een wetenschappelijke of artistieke nalatenschap, maar evenzeer door architectuur. De Inca’s deden hun ding met Machu Picchu, de Nabateeërs deden het met Petra in Jordanië en ook de Taj Mahal zijn we uiteraard nog lang niet vergeten.

Welke architecturale erfenis onze eigentijdse beschaving nalaat, valt nog af te wachten. De Eiffeltoren? Het Atomium? Of misschien toch een icoon van het kapitalisme? Een wolkenkrabber, bijvoorbeeld? Zo zijn er bijvoorbeeld de WTC-torens in New York, al zijn die iconisch geworden om een andere reden.

nieuws

cult

zine