Dinsdag 27/07/2021

Opinie

Vanaf vandaag leven we op krediet en lenen bij Moeder Natuur is niet lenen bij een vriendin

Algen in een waterplas. Door het langdurige warme weer wordt een flinke stijging van algen in meren en plassen verwacht. Beeld ANP
Algen in een waterplas. Door het langdurige warme weer wordt een flinke stijging van algen in meren en plassen verwacht.Beeld ANP

Renzo Clevers is ondervoorzitter van de Jongsocialisten en voorzitter van Jongsocialisten Kortrijk. Hij schrijft dit stuk naar aanleiding van Earth Overshoot Day.

Precies zeven maanden, dat is wat we als mensheid nodig hadden om al onze natuurlijke hulpbronnen voor dit jaar op te souperen. Vanaf vandaag leven we op krediet en in tegenstelling tot lenen bij mevrouw Leemans, is lenen bij Moeder Natuur niet lenen bij een vriendin.

Zoals de recente droogteperiodes, bosbranden en stortvloeden ons leert: Moeder Natuur lacht er niet mee. Bosbranden van Athene tot Zweden moeten we zien als een luide kreet van onze planeet om de klimaatsverandering eindelijk de au sérieux te geven die het al zeer lang verdient.

Onvermijdelijk kunnen we dan niet anders dan kijken naar onze verkozenen en hun beleid. We moeten met zijn allen ons steentje bijdragen en dat lukt toch nog net iets beter wanneer er een beleid wordt uitgestippeld dat mensen motiveert en inspireert om een levensstijl aan te meten die ons milieu veel minder belast.

Beleid blijft achter

Het valt op dat mensen steeds meer kiezen voor een milieubewustere levensstijl, maar het zijn de beleidsmakers van dit land die in dit bewustzijn achterblijven.

Hoe kunnen we anders de niet-invoering van statiegeld zien? Ondanks dat 66 procent van onze landgenoten voorstander is om deze in te voeren, schuift deze regering dit op de lange baan.

Idem dito met ons energiebeleid. Terwijl bijna iedereen het erover eens is dat kernenergie een vergif is uit het verleden, blijft onze regering hieraan vasthouden. Men durft dit zelfs te verkopen als een groene maatregel. Het is de wereld op zijn kop. Investeren in echte groene energie dringt zich elke dag meer en meer op, maar onze beleidsmakers blijven vasthouden aan het verleden.

Ook het beheer van onze openbare ruimte is in hetzelfde bedje ziek. Ons land smeekt om meer bossen en groen, maar we krijgen dagelijks zo’n 3 hectare aan bakstenen en beton. Dat het regenwater niet meer weg geraakt en het in de toekomst misschien letterlijk tot aan onze lippen zal komen, lijken de heren en dames van onze regeringen een worst te wezen.

Daarnaast pompen we al stilstaand in de vele files massaal giftige uitlaatgassen de lucht in. Het antwoord van de regering? Besparing op openbaar vervoer en een massale subsidiëring van bedrijfswagens. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd lijkt de regering te denken wanneer er alweer een kilometerslange file staat op onze wegen.

Niet normaal

Ik ben ervan overtuigd dat het antwoord zal zijn: “Er is toch al heel wat gebeurd in de strijd tegen de klimaatopwarming en er zijn al een heleboel maatregelen genomen.” Men zal ook ongetwijfeld zeggen dat we als België of Vlaanderen maar een klein stipje zijn en dat een mondiale of op z’n minst een Europese aanpak noodzakelijk is. Het zal je misschien verbazen, maar ik geef je hierin volmondig gelijk. Vlaanderen, België of zelf Europa kan het niet op zijn eentje, maar we kunnen wel een voortrekkersrol spelen. Brave little Belgium die zich niet neerlegt bij een Earth Overshoot Day op 1 augustus maar koppig zoals ze is, keihard aan de slag wilt gaan om een kentering te veroorzaken. Niet langer de kop in het zand en hopen dat de milieuproblemen overwaaien, maar de handen uit de mouwen en bikkelhard aan de slag. Geen ‘alles komt wel goed'-mentaliteit, maar een gezonde ambitie op vlak van milieu uitstralen. Wij kunnen dat!

De hoofden van de mensen zijn klaar voor een groene ommezwaai, de mensen voelen dat we op deze manier niet verder kunnen doen. Hoe plezant het zonnetje ook is, de mensen weten heel goed dat het weer van de afgelopen weken niet normaal is.

De burgers moeten niet meer overtuigd worden van een ambitieus beleid met een hart voor het klimaat. Het is de politiek die in deze overtuigd moet worden en dat is de wereld op zijn kop. Het is dan ook hoog tijd om het beleid op zijn kop te zetten én de zorg voor onze planeet helemaal bovenaan op de politieke agenda te zetten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234