Maandag 06/02/2023

Voor u uitgelegdCoronavirus

Vanaf maart krijgt u oproepingsbrief voor vaccinatie: zo verloopt de procedure om uw prik te halen

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het eerste vaccinatiecentrum, Be-Mine in Beringen, gaat maandag open. Nadien volgen de 94 andere centra in ons land. Eerst krijgen huisartsen en thuisverplegers hun spuitje. Vanaf maart volgt de rest van de bevolking. Iedereen krijgt een oproepingsbrief, sommigen ook een sms en e-mail. Wie wanneer z’n vaccin kan halen en wat u daarvoor moet doen, krijgt u hier uitgelegd.

Fien Tondeleir

Wanneer krijg je een oproepingsbrief?

Vanaf maandag starten de inentingen in de vaccinatiecentra, in de eerste plaats voor zorgverleners als huisartsen, tandartsen en thuisverplegers. Vanaf maart komen de 65-plussers aan de beurt, gevolgd door de 45- tot 65-jarigen met onderliggende gezondheidsproblemen of risicopatiënten. In een derde fase volgen de jongere risicopatiënten en nadien de rest van de bevolking.

Vanaf maart zullen dus de eerste oproepingsbrieven verstuurd worden. Wie nog in februari gevaccineerd wordt, krijgt zo'n brief niet. De uitnodiging zal twee weken voor datum in de (elektronische) brievenbus vallen. Indien je sms- of mailgegevens gekend zijn, zal je ook telefonisch en online worden uitgenodigd.

Op de voorbeeldbrief staat een lange code, maar die zal niet op de echte oproepingsbrieven terechtkomen, klinkt het. Beeld Photo News
Op de voorbeeldbrief staat een lange code, maar die zal niet op de echte oproepingsbrieven terechtkomen, klinkt het.Beeld Photo News

Wat staat er in?

De uitnodiging om je te laten vaccineren, zal uit drie bladzijden bestaan. Je krijgt dus heel wat informatie mee.

De eerste bladzijde is de meest belangrijke: die moet je bijhouden én meenemen naar het vaccinatiecentrum. Het gaat om het e-ticket met daarop een barcode en QR-code. Onderaan staat een link naar de website www.laatjevaccineren.be.

Op de tweede bladzijde staat onder meer een persoonlijke vaccinatiecode, de datum waarop je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt (voor zowel de eerste als de tweede spuit) en hoe je die afspraak moet bevestigen of annuleren.

Op de derde bladzijde lees je wat je die dag moet meenemen, wat je moet doen als je ziek bent of wat je doet als je je niet wil laten vaccineren (en dus ook geen herinneringsbrief wil ontvangen).

Binnenkort gaat ook het vaccinatiecentrum in Oostkamp open. Wie z'n vaccin komt halen, zal zijn of haar oproepingsbrief moeten meenemen. Beeld Benny Proot
Binnenkort gaat ook het vaccinatiecentrum in Oostkamp open. Wie z'n vaccin komt halen, zal zijn of haar oproepingsbrief moeten meenemen.Beeld Benny Proot

Hoe registreer je je vaccinatie?

In de brief, mail en sms zal worden gevraagd je vaccinatie voor een bepaalde datum te registreren. Dat kan op drie manieren: ofwel door te surfen naar www.laatjevaccineren.be en je daar aan te melden met je persoonlijke vaccinatiecode. In tegenstelling tot wat op de voorbeeldbrief staat, zal die niet uit 33 letters en/of cijfers bestaan, zo bevestigt de taskforce vaccinatiestrategie ons. “Het is voorlopig een lange code, maar de echte oproepingsbrieven zullen zo geen lange code hebben. Het is echt de bedoeling om alle drempels zoveel mogelijk weg te nemen."

Registreren kan ook door te bellen naar een telefoonnummer dat verbonden is aan het vaccinatiecentrum waar je uitgenodigd wordt. Daar zullen ze jouw persoonlijke code vragen. “Het is dus niet de bedoeling dat iemand een code van 33 cijfers en of letters dicteert”, klinkt het nogmaals.

Wie met z’n gsm QR-codes zal lezen, heeft het het makkelijkst: jouw persoonlijke code is dan automatisch ingevuld.

Waarom moet je je registreren?

Er wordt gevraagd je te laten registreren zodat elk vaccinatiecentrum zich perfect kan organiseren. Zo weten ze hoeveel mensen er verwacht worden op welk tijdstip en hoeveel vaccins zeker ter plaatse moeten zijn. Wie zich niet registreert - of dat vergeet -, en toch een vaccin wil, zal weliswaar niet wandelen worden gestuurd. “Zij zullen hun vaccin toch krijgen áls er voldoende vaccins beschikbaar zijn”, klinkt het bij het Agentschap Zorg & Gezondheid. “Al vragen we met aandrang dat iedereen zich tijdig registreert.”

Kan ik een ander vaccinatiecentrum kiezen?

Dat is niet mogelijk.

Wat als ik niet kan komen?

Er zullen dus twee tijdstippen staan in de uitnodiging: de eerste datum geldt voor de eerste prik, de tweede datum geldt voor de tweede prik. Wie niet kan komen, kan een nieuwe afspraak inplannen. Ook dat zal gebeuren via de link om je te registreren of via het telefoonnummer. Deze week heeft de ministerraad beslist dat iedere werknemer betaald verlof moet kunnen krijgen om zich te laten vaccineren. Je zal aan je werkgever dan wel je uitnodiging moeten voorleggen.

Kan je om een medische reden niet komen? Dan wordt er gevraagd naar je huisarts te bellen of naar het telefoonnummer dat in de brief staat.

Wat als ik geen vaccin wil?

De oproepingsbrief spoort iedereen aan zich toch te laten vaccineren en doet dat in vier puntjes. Dat klinkt onder andere zo: “Het vaccin zorgt ervoor dat je niet ziek wordt van Covid-19. Vaccinatie activeert het immuunsysteem van je lichaam. Elk vaccin werkt, en wordt heel streng gecontroleerd op veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. De vaccins zijn ook getest bij mensen met een chronische ziekte.”

Wie nog niet overtuigd is, wordt gevraagd zich af te melden. Zo zal je ook geen tweede oproepingsbrief of herhalingsbrief ontvangen. “Op die manier kunnen we het vaccin aan iemand anders geven en kan iemands plaats in het vaccinatiecentrum alsnog benut worden", klinkt het. Afmelden kan via dezelfde link als registreren, of door te bellen.

“Zeer duidelijke brief”

“Alles kan altijd eenvoudiger, maar het is een duidelijke, zeer begrijpbare brief die met een aantal organisaties en communicatiespecialisten is afgetoetst”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de vaccinatiestrategie. “Het lijkt me niet evident om dit nog eenvoudiger te maken, want er is heel wat werk aan vooraf gegaan. Mensen die niet online kunnen gaan, hebben ook een telefoonnummer en moeten hun persoonlijke code gewoon bij de hand houden. Inderdaad vragen we jezelf af te melden als je geen vaccin wil of als je niet kan komen. Dat is logisch naar de vaccinatiecentra toe en het is een manier om nadien niet meer lastiggevallen te worden.”

“We zullen deze manier van werken nog testen, maar uit de eerste proefprojecten blijkt dat er niet te veel stapjes zijn die de mensen moeten ondernemen”, vervolgt hij. Op de vraag of het niet makkelijker is om in plaats van een code met iemands rijksregisternummer te registreren? “De codes hebben een hogere graad van anonimiteit”, klinkt het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234