Maandag 19/04/2021

Eppink & Vos

Vanaf 9 november schuift Vlaanderen weer aan bij Thuis. Maar Amerika zit opgescheept met een van beide ongewensten

De Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump. Beeld AFP
De Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump.Beeld AFP

Michiel Vos is VS-correspondent en gehuwd met de dochter van Democrate Nancy Pelosi. Zijn VS-wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt wekelijks.

"De media zijn niet gewoon tegen mij. Ze zijn tegen jullie allemaal", bulderde Donald Trump maandag in St. Augustine, Florida. Een passend begin voor Trump om de laatste twee weken voor de stemming in te gaan: een aanval op de tegenstander aller tegenstanders: de links-liberale media-elite. Natuurlijk deed Trump de uitspraak in Florida: een staat die hij kost wat kost moet winnen. Zonder Florida wordt het voor Trump héél moeilijk om het Oval Office te halen.

"Net als Hillary kijken de media neer op de hardwerkende mensen van dit land", vervolgde Trump. Zijn aanval op de media blijft interessant. Abraham Lincoln adviseerde ooit om het gevecht niet aan te gaan met mensen "who buy ink by the barrel". Al vloeit de inkt vloeit minder rijkelijk en de digitale nieuwsstroom des te sterker, Trump heeft zich van het oude advies weinig aangetrokken.

Michiel Vos Beeld Natan Dvir/Polaris Images
Michiel VosBeeld Natan Dvir/Polaris Images

De media "minachten mensen die hun elitaire standpunten niet delen", klonk het in Florida. Vanuit de boze menigte weerklonk het ontzette standaardrefrein: "Vertel de waarheid." Nog effectiever en openlijker dan Sarah Palin in 2008 heeft kijkcijferkanon Trump de oorlog verklaard aan de beroepsgroep die hem groot heeft gemaakt. "Lamestream media" noemde Palin hen nog in 2008 - een speelse variant op mainstream media. In die dagen werd nog vooral geglimlacht om 'gekke Sarah'. Wat Trump doet, is anders. De media zijn niet alleen tegen hem maar ook tegen de rest van gewoon Amerika.

Ik moet zeggen, hij heeft een punt. De media zijn de voorbije maanden effectief van Trump-lovers in Trump-jenners veranderd. Natuurlijk laat Trump zich makkelijk jennen en het dossier tégen 'president Trump' is vuistdik. Toch blijft het wringen. Maandenlang bulkten de media van Trump. Met álles kwam hij weg. De grote baas van mediareus CBS, Les Moonves, verklaarde eerder dit jaar achter gesloten deuren dat de Republikeinse kandidaat weliswaar slecht was voor het land maar uitstekend voor de business: "de dollars rollen binnen".

CNN maakte deze week bekend dat ze het voorbije jaar 100 miljoen dollar extra hebben verdiend... vanwege Trump! Ze konden er niet genoeg van krijgen.

Uitzonderingen daargelaten leken de media een jaar lang te zeggen: ik kan er ook niets aan doen but I just love this man!

Hoe anders hangt de persvlag er dezer dagen bij. Vandaag is het de sport om gewond dier Trump nog één keer te laten struikelen en nog eens onderuit te trekken. De Amerikaanse media waren als een poes die een jaar lang met muisje Trump speelde, en nu verveeld uitkijkt naar iets anders.

Ik ben het op welhaast geen enkel vlak eens met Trump en word een beetje bang als ik me deze blaaskaak moet voorstellen als baas van de 'Free World'. Toch zie ik hem dezer dagen staan als een Maximus (Russell Crowe!) in Gladiator, die de toeschouwers toeschreeuwt: "Are you not entertained?" Mes in de rug, harnas erover: zo gaat Trump ten onder.

En komt Hillary aan de macht? Clinton, "achterdochtig als Nixon", schreef Derk Jan Eppink terecht. Serieuze media zijn eindelijk volop in haar e-mails gedoken en serveren het schandaal in dagelijkse feuilletonvorm. (Met dank aan Ruslands beste hackers.) Wat te denken van deze vrouw bij wie niemand het voelt. Die niet eens wist hoe ze zich voor de privéserver op haar zolder moest verontschuldigen.

Ik wil maar zeggen: jullie Europeanen kunnen de verkiezingen vanaf 9 november makkelijk achterlaten. Die avond schuift gans Vlaanderen met bord op schoot weer keurig aan bij een nieuwe aflevering van Thuis. De strijd tussen Trump en Hillary zal enkel nog een verre nare droom zijn. Maar wij Amerikanen zitten opgescheept met een van beide ongewensten, en moeten vier jaar lang elke avond naar hem of haar luisteren - via de media!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234