Woensdag 03/03/2021

Update

Vanackere neemt ontslag na ACW-affaire

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) kondigde tijdens een persconferentie op zijn kabinet zijn ontslag aan. Beeld BELGA
Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) kondigde tijdens een persconferentie op zijn kabinet zijn ontslag aan.Beeld BELGA

Minister van Financiën Steven Vanackere neemt ontslag. Dat heeft hij bekendgemaakt op een persconferentie. Vanackere benadrukt dat hij recht in zijn schoenen staat en dat hij zich steeds heeft ingezet om zijn mandaat "zorgvuldig en plichtsgetrouw te vervullen". "De onterechte insinuaties en verdachtmakingen" in het ACW-Belfiusverhaal maken hem het werken echter onmogelijk en gaan ook zijn "persoonlijke incasseringsvermogen" te boven.

Als CD&V'er van ACW-signatuur zit Vanackere sinds enkele weken in de hoek waar de klappen vallen. Eerst was er de zware N-VA-aanval op de christelijke arbeidersbeweging ACW, waarna de dominostenen aan het vallen gingen. Elke dag doken er nieuwe elementen op, die nooit een smoking gun opleverden of een feitelijke fout aan het licht brachten, maar door de soms gebrekkige communicatie vanuit het kabinet-Vanackere wel steeds meer een eigen leven gingen leiden.

Laatste feit was het contract tussen ACW en Belfius dat een einde maakte aan de veelbesproken winstbewijzen. Onduidelijkheid over de precieze rentevoet en de commerciële voorwaarden in dat contract deden de oppositie vermoeden dat Vanackere het parlement had voorgelogen. Een hoorzitting met de Belfius- en ACW-top vrijdag haalde die beweringen onderuit, maar meteen dook nieuwe onduidelijkheid op, dit keer over de rol van Belfius-bestuurder Wouter Devriendt op het kabinet-Financiën.

Incasseringsvermogen
Voor Vanackere was de maat daarmee vol. "Ik wil dat dit stopt", klonk het vandaag op een persconferentie. "Dit klimaat van wantrouwen hindert mij in mijn werk, hetgeen niet in het belang is van het land. Het is ook niet in het belang van mijn partij. En ik wil ook erkennen dat het persoonlijk mijn incasseringsvermogen te boven gaat", zei Vanackere.

"Twijfels over mijn deontologie, omwille van mijn politieke overtuigingen, ervaar ik als zeer onrechtvaardig. Dat verklaart waarom ik deze beslissing zelf heb genomen, en dit ondanks de aanmoediging en de steun die ik in mijn eigen partij van de leiding, de collega's en de militanten ben blijven krijgen", aldus de CD&V'er.

Onschuld
Vanackere blijft intussen wel zijn onschuld uitschreeuwen. "Als het stof zal zijn gaan liggen, zal ook blijken dat mij niets kan verweten worden", onderstreept hij. Maar het reageren op "onterechte beschuldigingen" nam vandaag simpelweg een te groot deel van zijn energie in beslag.

Aan mensen ongeloofwaardig maken is volgens Vanackere geen kunst. Hij verwees daarbij expliciet naar de laatste polemiek rond de rol van FPIM-consultant en Belfius-bestuurder Devriendt op zijn kabinet. "Het volstaat iemand verkeerd te citeren, en dan zogenaamd vast te stellen dat hij daarna iets helemaal anders zegt", hekelde hij. "Het is verdraaid moeilijk om 'elegant' te communiceren als men zijn woorden verdraait."

Onpartijdig
Zijn ACW-stempel speelde volgens Vanackere geen enkele rol in zijn werk. Niettemin konden "sommigen zich blijkbaar niet indenken dat ik het ambt van minister van Financiën op onpartijdige manier zou waarnemen, ook al kan men deze verdenking op geen enkele manier hard maken", betreurde hij nog.

Vanackere bracht premier Elio Di Rupo intussen al op de hoogte van zijn ontslag. Het is nu aan CD&V-voorzitter Wouter Beke om een opvolger aan te duiden. Daarbij valt niet uit te sluiten dat Beke zelf de handschoen zou opnemen. Vanackere zelf is van plan om voorlopig als gewoon parlementslid verder te gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234