Maandag 21/09/2020

libische fondsen

Vanackere bijt van zich af over Libische fondsen: “Volstrekt onterechte insinuaties”

Oud-minister Steven Vanackere (CD&V)Beeld BELGA

“Ik ben niet geconsulteerd geweest, ik heb geen enkele politieke instructie gegeven.” Oud-minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wees bij een hoorzitting in het parlement alle betrokkenheid in de zaak rond de Libische fondsen van zich af.

“Per slot van rekening is de menselijke ziel nu eenmaal zo ingesteld, dat eerder de schijn dan de werkelijkheid haar imponeert.” Oud-minister Steven Vanackere (CD&V) sloot zijn verklaring in het parlement af met een citaat van Desiderius Erasmus. Na een hele reeks hoorzittingen komt vandaag een hele reeks (oud-)ministers langs in de commissie Financiën om te getuigen over het Libische geld dat uit ons land ‘verdween’.

Zijn boodschap: zijn naam viel dan wel enkele keren in de zaak, maar hem valt niets te verwijten. “Ik ben niet geconsulteerd geweest, ik heb geen enkele politieke instructie gegeven”, zei een felle Vanackere. “Ik wil mijn politieke verantwoordelijkheid best nemen, maar dan moet er eerst iets zijn fout gelopen. Er zijn volstrekt onterechte insinuaties geweest aan mijn adres.”

‘Orders uitgevoerd’

De Libische dictator Moammar Khaddafi had zo’n 14 miljard euro in ons land geparkeerd, voornamelijk bij de bank Euroclear. Toen de burgeroorlog volop woedde, besloot de VN in 2011 alle buitenlandse fondsen te bevriezen. Toch zette ons land het licht op groen om de interesten op dat geld vrij te geven. Zo ‘verdween’ er in enkele jaren tijd iets meer dan 2 miljard euro uit ons land. Dat had nooit mogen gebeuren, zo verklaarde het VN-sanctiecomité eind vorig jaar.

Het was de Belgische schatkist die in oktober 2012 een brief stuurde naar Euroclear met de boodschap dat er geen juridische bezwaren meer waren om de interesten vrij te geven. Vanackere was toen als minister voor Financiën bevoegd, maar hij zegt dat hij op geen enkele manier op de hoogte is gebracht van die beslissing.

“De directeur van de schatkist baseerde zich op een Europese verordening”, stelde hij. “Die heeft hij simpelweg uitgevoerd, daarvoor moest hij zijn voogdijminister niet consulteren.” Vanackere verwijst daarbij naar een vergadering van Europese topambtenaren, de zogenoemde Relex. Die bewuste vergadering vond plaats eind 2011, maar er bestaat geen schriftelijk verslag van.

Vanackere noemde Marc Monbaliu, de toenmalige baas van de schatkist, ‘een extreem voorzichtig man’. Waarom hij dan niet voor de zekerheid dan toch maar beter had overlegd met zijn voogdijminister, wilde N-VA-Kamerlid Peter Dedecker weten. “Hem kennende zal hij er nu wel enorme spijt van hebben dat hij dat niet heeft gedaan”, stelde de oud-minister.

Context

 Vanackere vraagt ook begrip voor de algemene context uit die periode. Hij wijst erop dat er in 2011 en 2012 binnen de internationale gemeenschap een zeker optimisme bestond tegenover de overgangsraad die toen in Libië aan de macht was gekomen na de val van Khadaffi. Het was volgens hem in die omstandigheden helemaal niet onlogisch om het Libische geld vrij te maken voor de heropbouw van het land. “Er was toen nog geen sprake van twee parallelle parlementen of een interne strijd”, zei Vanackere. “Achteraf voorspellingen doen, dat kan iedereen.”

De VN floot ons land toch duidelijk terug voor het vrijgeven van de interesten. “Ik stel samen met u vast dat dat zeven jaar na datum gebeurde”, zei Vanackere. Volgens hem werd ons land gestraft omdat het als enige voluit meewerkte aan het onderzoek. “In de context van destijds was die demarche helemaal niet vreemd.”

Op de vraag van sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen wat er met het geld gebeurde, moest Vanackere het antwoord schuldig blijven. “Maar dat is ook helemaal geen schandaal”, zei hij. “Het is niet dat als er ergens geld wordt vrijgegeven, er dan een briefje naar de minister van Financiën wordt gestuurd met de melding waarvoor het geld gaat worden gebruikt. We hebben een streng toezicht op financiële transacties in dit land, maar dat zit er niet in.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234