Woensdag 23/06/2021

Van Zero tot Nero

strips

24ste editie van de stripgidsdagen vindt vandaag en morgen plaats in turnhout

De Turnhoutste Stripgidsdagen, het oudste gratis stripfestival van België, bestaat dit weekend 24 jaar. Tijdens deze editie, waarbij Marvano de Bronzen Adhemar krijgt, worden er tentoonstellingen georganiseerd over Nero, Robert Crumb, geschiedenis in strips, de wolf en de strip in Zonneland. Daarnaast is er een beurs, stripmarkt een boekenstand en brengen de organisatoren enkele nieuwe uitgaven op de markt. Ster van het weekend zal evenwel niemand minder zijn dan... Bert Anciaux.

Turnhout / Van onze medewerker

Geert De Weyer

Zoals elk jaar is het middelpunt van de Turnhoutse Stripgidsdagen het cultureel centrum De Warande, waar ook de Bronzen Adhemar uitgereikt zal worden. Het stripevenement begon als een kleinschalig project en groeide, mede onder leiding van Eric Antonis, uit tot een populair stripspektakel dat de laatste jaren een bezoekersaantal van zo'n 25.000 stripliefhebbers mag noteren. Hoofddoelstelling is de promotie van de strip met alle mogelijke activiteiten.

Ook deze editie staat garant voor heel wat tentoonstellingen (acht grote), signeersessies (zie kaderstuk), speciale uitgaven en aanverwante exposities. De meeste van deze exposities lopen nog tot lang na dit weekend. Paradepaardje is dit jaar ongetwijfeld Strip in Zonneland. Dat eerste lijfblad van de Vlaamse scholier werd in 1920 in Averbode boven de doopvont gehouden en bleek jaren later een kweekvijver te zijn geweest voor illustratoren als Jan Waterschoot, François Craenhals, Jeff Broeckx (Dag & Heidi), Jan Bosschaert en Renaat Demoen. Het bekendst is misschien wel het stripduo Rikske en Fikske van Gray Groucher.

In Wallonië ging op dat moment Blondin et Cirage (bij ons werd dat later Wietje & Krol) met de populariteit lopen, getekend door de bekende Jijé. Deze tentoonstelling leidt de bezoeker door al die jaren heen. Vooral de glorieperiode 1950-1958 staat er centraal. Voor de expositie Van Zero tot Nero werden academieleerlingen van 12 tot 17 jaar gevraagd door de Nero-albums te sluipen met beeldende technieken en kunstgrepen, hoopvol zoekend naar originele invalshoeken en creatieve hoogtepunten. Dat resulteerde in gouaches, tekeningen, schilderijen, collages en assemblages. De Amerikaanse striplegende en cultfenomeen Robert Crumb zou er dit jaar ook geweest moeten zijn met zijn band The Cheap Suit Serenaders, maar haakte af wegens ziekte van een bandlid. Zijn werk is echter wel te zien, meer bepaald zijn Record Cover Art Collectie, die uiteraard vooral blues, jazz en musette muziek rubriceert. Geschiedenis in strips is een volgende thema-expositie. Strips als 'Alex', 'Vasco', 'De 7 Levens van de Sperwer', 'De Koene Ridder' of 'De torens van Schemerwoude' maken hier de dienst uit. Bedoeling is een overzicht te brengen van deze historische strips, vanaf kortverhalen uit Robbedoes tot genoemde recentere strips. Ook educatief getint is De wolf in beeld, waarin de organisatoren probeerden de wolf in relatie met de mens aan te kaarten. Strips zijn daar geschikt voor, want de bezoeker wordt via stripverhalen geïntroduceerd in de leefwijze en verspreiding van de wolf. Het blijft echter niet enkel bij strips tout court. De Turnhoutse kunstenaar Paul Van Hees pakt uit met twee- en driedimensionale assemblages, die vaak geënspireerd zijn op striphelden als Guust, Suske en Wiske of Jommeke.

De 48-jarige striptekenaar Marvano krijgt vandaag de Bronzen Adhemar, een ereprijs bedoeld om de vaak miskende Vlaamse striptekenaars en -auteurs een hart onder de riem te steken. Eerder gingen ook al Berck, Kamagurka, Erika Raven, Karel Biddeloo, Jean-Pol, Merho, Jan Bosschaert, Eric Joris, Johan De Moor, Ferry en Dirk Stallaert met de prijs lopen. Tot 27 januari krijgt laureaat Marvano ook een eigen expositie in de Warande. De expositie moet 's mans carrière in de kijker zetten via strips als Dallas Barr, de trilogie De eeuwige oorlog, De zeven dwergen, Ver van Ieper en Rourke.

Verder is er zoals steeds een stripmarkt met verkoopstandjes van Belgische en Nederlandse stripwinkels, kleine uitgeverijen uit binnen- en buitenland die hun waren aanprijzen en verenigingen van stripliefhebbers. Daarnaast is er een uitgebreide boekenstand, een stripcafé (waar onder meer Bart Schoofs en Kim hun muzikale kwaliteiten aan de man komen brengen), worden enkele nieuwe uitgaven op de markt gebracht (een stripgids over Marvano, alsook eentje over de tentoonstelling Strips in Zonneland), houdt Brabant Strip vzw er zijn ledendag (zaterdag van 9 tot 18 uur), zal karikaturist Jan Op de Beeck u een heel weekend vereeuwigen op papier, zijn er in de kelder van de Warande gratis games-demonstraties (board games, miniature war games, role playing games en collectable card games) en pakt De Post uit met een tijdelijk postkantoor waar de strip centraal staat.

Ook nog de moeite van het noteren waard: jeugdauteur Marc De Bel, die samen met muzikale en fijnbesnaarde duizendpoot Jan De Smet op het podium gaat staan op zondag om 15 uur. Plaatsen dient u wel te bespreken op 014/42.08.21.

Uitkijken doet de hele stripscène echter naar de speech van Bert Anciaux vanavond om 21 uur. Twee jaar geleden deed hij op de Stripgidsdagen nog hoopvolle uitspraken omtrent de toekomst van de Vlaamse strip. Hij komt nu een toelichting geven.

dé signeerlijst

De organisatoren van deze Turnhoutse Stripgidsdagen hebben een indrukwekkend legertje striptekenaars bijeengebracht. De volgende namen signeren zondag en zaterdag.

Seth (Palookaville), James Sturm (The Golem's Mighty Swing), David B. (Alfabet der ruïnes), Kiloffer (Billet svp), JC Menu (Omelette, Gnognottes), Tobias Schalken (Eiland), Stefan van Dinther (Eiland), Philip Paquet (Louis Amstrong), Pieter De Poortere (Boerke), Rayman & Gilliom (4Eyes), Ulf K. (Tango with Death, Man on the Moon), Beeldstorm (Beeldstorm), Ole Christensen (Stripburger, Zone 5300), Conz (Ink), enkele tekenaars van Demo, Guido Devadder (Ink), Bram Devens (Ink), Dirk Eelen (Ink), Ferry (Kronieken van Panchrysia), Jan Goustra (Zone 5300), Maaike Hartjes (Maaike's Dagboek), Mark Hendriks (Tomoyo), Ilah (Cordelia), enkele tekenaars van Incognito, Axel Jacobs (Ink), Jeroen Janssen (Klaarlichte nacht), Jean-Pol (Sammy, Samson), Kim (Uitzonderlijk zwaar vervoer), Hec Leemans (Bakelandt, FC De Kampioenen), Nix (Kinky & Cosy), Jan Opdebeeck (karikaturen), Quirit (Fijne vleeswaren), Marcel Ruijters (Troglodytes), Bart Schoofs (Braaf varken), Seb (Ink), Marc Sleen (Nero), Wim Swerts (Plop, Samson), Willem Verburg (Imago stripgids 36), Marc Verhaegen (Suske en Wiske), Benno Vranken (Kustbewoners) en Zookie (Zone 5300), Marvano (Dallas Barr).

Enkel op zaterdag: Jan Bosschaert (Sam, Jaguar), Jeroom (Rudy, het Boek), Erik Meynen (De jaren van Dehaene), Erwin Sels (Claymore, Pioniers van de Nieuwe Wereld)

Speciale signeeractie op zondag tussen 14 en 17 uur met de tekenaars van Het geheim van de kousenband, zijnde Karel Biddeloo, Ikke, Marc Verhaegen, Dirk Stallaert, Urbanus, Merho, Linthout en Hec Leemans

Op zondag vanaf 17 uur signeert Marc De Bel (Boeboeks) na zijn voorstelling in de Warande-schouwburg.

praktisch

* Wanneer: vandaag en morgen.

* Waar: in heel Turnhout. CC De Warande staat er centraal. Ook exposities in SASK-galerie, Café Ranonkel, Taxandramuseum, Cachet De Cire en Galerie Vernissage. Er worden brochures uitgereikt met daarop de exposities en een stadsplannetje.

* Toegang: gratis

* Info: www.stripgidsdagen.be en bij Toerisme Turnhout (Grote Markt 44) of 014/44.33.55.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234