Woensdag 19/01/2022

Van Zeebrugge tot het Zoute@AL Inleiding:Knokke en omstreken is rijk aan chique restaurants waar men vlot kreeft en kaviaar kan bestellen. Dure champagnes gaan snel van de hand in exclusieve zaken die kunnen pronken met een helihaven als ultiem comfort. L

Willem Asaert

De visveiling van Zeebrugge heeft sinds ruime tijd meer landinwaarts een professioneler onderkomen gevonden. Groothandel, viswinkels en horecazaken hebben de omgeving van de oude vismijn niet verlaten en blijven samen gelukkig een bij momenten levendige buurt vormen. Aan de vroegere vismijn vindt men verschillende viswinkels die elkaar qua aanbod en versheid naar de kroon steken. Met wat geluk ziet men hier roggebollen in de etalages liggen. Deze vishapjes vormen de verbinding tussen de twee vlerken achter de kop van de rog. Een delicatesse die de vissers zelf dikwijls als stoofgerecht bereiden. Nog fijner en veeleer zeldzaam is de tarbotlever die kenners op gelijke hoogte zetten met eendenlever. Kort bakken in de pan smelt die nadien in de mond.

De verschillende cafés langs de Vismijnstraat verkopen eenvoudigere maar daarom niet minder smakelijke lekkernijen zoals gedroogde schol of wijting en ongepelde garnalen en nieroogkreeftjes (langoustines) die men dikwijls aanbiedt in combinatie met een glas witte wijn of een Rodenbach van het vat. Uitkijken of vragen naar de zogenaamde celkats is hier de boodschap. Dat zijn de langoustines van de laatste sleep die de vissers niet onder het ijs hebben moeten bewaren en die qua smaak hun gelijke niet kennen. Meestal genieten ze er zelf van, maar bij grote aanvoer belanden deze lekkernijen af en toe achter de cafétogen. Soms ziet men hier en daar nog gebakken pladijs met brood verkopen. In feite is dat verboden en bijgevolg maakt geen enkele cafébaas er uitbundig reclame voor.

De meest typische drankgelegenheid van deze buurt is het Café Zonder Naam. Op veilingdagen opent het café al om vijf uur 's morgens, op gewone werkdagen een uurtje later. Voor de vroege vogels zet uitbater Mike Vandersnickt elke morgen speciale koffie en belegt hij pistolets met vis- en krabsla. Nog hartiger zijn de warme wulken en elke vrijdag maakt hij een fantastische vissoep die meestal nog voor het middaguur uitverkocht is. Dit visserscafé is op zaterdag gesloten aangezien men vrijdagavond het einde van de week meestal stevig viert. Op zondagochtend maken de uitgeslapen trouwe klanten al kaartend de brug naar de nieuwe werkweek. Maar om twee uur in de namiddag draait Mike onverbiddelijk zijn tapkranen dicht want maandag is het hier weer erg vroeg dag.

Wie verder wil Frühschoppen draait eenvoudig de hoek van de straat om of begeeft zich naar Heist, waar even voorbij het Heldenplein café Sportwereld op hoog toerental draait. In december viert de familie Six met al haar stamgasten de vijfenzeventigste verjaardag van dit aparte café dat zijn faam en atypische gezelligheid ontleent aan het gevarieerde, trouwe publiek en de eenvoudige couleur locale. Zo nu en dan kan men in de zomer op het terras ongepelde garnalen of langoustines peuzelen, maar het merendeel van de aanwezigen, Heistse vissers, gewone dorpsbewoners en toeristen uit voornamelijk Antwerpen komen hier voor de meesterlijk getapte bieren. De vooroorlogse prijzen nemen ze er met plezier bij. Pils kost 43 frank, een vlotte maat merkwhisky of cognac niet eens het dubbele.

Als hapje tussendoor of voorgerecht zijn garnaalkroketten nog steeds bijzonder populair. In de Knokse restaurants maakt men van deze specialiteit gewoonlijk een erezaak. Elke chef beweert ze zelf te maken - al is dat nog altijd geen garantie voor kwaliteit. De hoeveelheid garnalen en garnalenkoppen die ze verwerken, de juiste kruiden en het al dan niet gebruiken van gelatine en kaas bepaalt het verschil tussen het gemiddelde en betere werk.

Op deze krokante delicatesse met een smeuïge, lopende vulling en aanzienlijk wat smaakvolle garnalen kan een aantal zaken in Knokke terecht trots zijn. Brasserie Rubens, op het gelijknamige plein, Restaurant Alexandra aan het Van Bunnenplein en restaurant-tearoom Exotique op de Zeedijk bleken na ernstige uren vergelijkend onderzoek op de vele terrasjes de lekkerste garnaalkroketten klaar te maken.

Voor het betere grillwerk zoeken we de Oosthoek op, het poldergehucht van Knokke aan de grens met Nederland. In Wine-bar-grill Vierwegen op het Oosthoekplein heerst rond twee open haarden de sfeer van een dorpscafé. Dirk Vanwelden ontvangt zijn gasten voor een drankje, een toast met schelvislever of een stevig en sappig stuk vlees op de grill. De porties zijn groot en de prijzen bijzonder redelijk. Tijdens de zomermaanden lonkt een reusachtige barbecue op het zonneterras. Bij goed weer kookt men hier van begin juni tot half juli babykreeftjes in grote met zeewater gevulde ketels.

De ultieme grill vinden we verder landinwaarts richting Damme. Door velen omschreven als een eetfabriek trekt restaurant Siphon in Oostkerke als een pelgrimsoord dagelijks een massa klanten. Voor nieuwkomers wekken de ontelbare dure Duitse auto's op de parking onterecht argwaan als zou dit een prijzig adresje betreffen. De gerechten op de kaart heeft men in geen jaren veranderd en de uitbaters zijn zo sympathiek om ook de prijzen ongemoeid te laten. Vooral op de wijnkaart leidt dat tot vreemde toestanden waar enkele grote en soms zeldzame cru's uit vervlogen tijden ondertussen zwaar onder hun marktwaarde geprijsd staan. De bestelde wijnen moeten dan ook ter plaatse gedronken worden al durven sommige flessen wel eens wijnkaarten van andere restaurants opsmukken. Immens populair zijn de gigantische stukken vlees aan het been die vakkundig op de grill een uniek aroma krijgen. De beste schotel is nochtans 'het graankieken in de wijn' (in Vlaanderen bakt men meestal ook paling in de room), een eigen interpretatie van coq au vin die men nergens beter bereidt. Over het recept zwijgen de talrijke obers al jaren als vermoord. Volgens een loslippige, jonge kelner ligt het geheim van de intense saus in de hoeveelheid die men dagelijks maakt. Al zou men het recept kennen, dan nog is het onbegonnen werk het te proberen te evenaren, ontmoedigt de snaak met een glimlach. Vanaf 15 augustus vliegen de gebraden wilde eenden hier iedereen om de oren en in het wildseizoen hoeft men nooit lang te wachten op een fazant. Vermoed wordt dat in deze eettempel op een dag meer fazanten de deur uitgaan dan in menig restaurant gedurende een heel jachtseizoen.

Even waanden we ons Lamme Goedzak in Luilekkerland toen we in restaurant Le Rêve langs de Damse vaart aan een 18-gangen menu begonnen. Chef François de Potter brengt dit huzarenstukje tot een goed einde op voorwaarde dat men reserveert voor ten minste vier personen (3.800 frank per persoon). De gerechtjes zijn mooi opgebouwd rond nobele producten met fijne hints naar de cuisine du terroir én fusion. In Le Rêve kan men ook nuchter blijven en kiezen voor een modeste vijf- of zesgangenmenu. Landbouwer en chef-kok Marc Nyssen fokt runderen (Blondes d'Aquitaine) en schapen (Charolais) op zijn Hofstede De Stamper in de Damse polder waar hij het natuurlijk vetgemeste vlees op eenvoudige wijze klaarmaakt. De overige ingrediënten haalt hij bij collega's-boeren in de wijde omgeving of op de groentemarkt in Brugge. In de zomer bakt hij in een houtoven geurig brood. Zijn dieren grazen dan lustig op de reusachtige weilanden en vragen van hem minder aandacht. Van maandag tot vrijdag kookt hij enkel na reservatie voor groepen. Op zaterdagavond en de hele zondag pruttelen zijn potten en ketels ook voor individuele lekkerbekken. Telefoneren is wel aangewezen. Hofstede De Stamper beschikt ook over enkele mooie kamers en serveert een pastoraal ontbijt. Voor onverzadigbare smulpapen melden we tot slot dat de vette ganzen rond de hoeve enkel een decoratieve functie hebben.

* Café Zonder Naam Noordhinderstraat 16, 8380 Zeebrugge,

tel. 050/55.28.55. * Café Sportwereld Graaf d'Ursellaan 2,

8301 Heist-aan-Zee, tel. 050/51.14.46. * Brasserie Rubens Zeedijk 589, 8300 Knokke-Heist,

tel. 050/60.35.01.

* Restaurant-tearoom Exotique

Zeedijk 695, 8300 Knokke-Heist,

tel. 050/61.12.30.

* Restaurant Alexandra

Van Bunnenplein 17, 8300 Knokke-Heist,

tel. 050/60.63.44.

* Wine bar-grill Vierwegen galery

Oosthoekplein 6A, 8300 Knokke-Heist,

tel. 050/60.74.35.

* Restaurant Siphon

Damse Vaart Oost 1, 8340 Oostkerke,

tel. 050/62.02.02.

* Le Rêve

Damsevaart Zuid 12, 8340 Damme,

tel. 050/35.42.17.

* Hofstede De Stamper Zuiddijk 12, 8340 Damme,

tel. 050/50.01.97 of 0475/58.99.60.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234