Zaterdag 28/05/2022

Van wijnkoningin tot kroonprinses

Ze is de blonde hoop van conservatief Duitsland. De mediagenieke Julia Klöckner wordt door insiders getipt als de gedoodverfde opvolger van bondskanselier Merkel, een van haar leermeesters. Maar de vluchtelingencrisis dreigt roet in het eten te gooien.

Julia Klöckner, op dit moment een van de plaatsvervangende partijvoorzitters van de conservatieve en christelijke CDU, lijkt in de verste verte niet op andere Duitse politici. Terwijl zij vaak uitblinken in degelijkheid en kleurloosheid, spat 'de blonde hoop' van het televisiescherm. Ze is dan ook een graag geziene gast in de vele politieke talkshows, zeker sinds het losbarsten van de vluchtelingencrisis. Het zorgt dat de van opleiding theologe (opnieuw) wordt gezien als de politieke erfgenaam van bondskanselier Angela Merkel.

Zo'n twintig jaar geleden had niemand dat kunnen vermoeden. De jonge Klöckner groeide op "tussen koeien, paarden en varkens" in een wijnbouwersfamilie in de deelstaat Rijnland-Palts. Mediageniek was ze ook toen al. Zo werd ze in 1995 gekroond tot Duitse wijnkoningin en mocht ze de nationale wijnindustrie in het buitenland vertegenwoordigen.

Bij Mandela en Gorbatsjov

Het meisje dat voorheen het kuuroord Bad Kreuznach nauwelijks had verlaten, reisde plots naar Italië, China en de Verenigde Staten, waar ze onder meer paus Johannes Paulus II, Nelson Mandela en Michail Gorbatsjov kon ontmoeten.

Pas jaren later, na een korte tijd te hebben gewerkt voor wijnmagazines, werd ze politiek actief. Maar ze maakte wel snel carrière.

In 2002 werd ze in de Bondsdag verkozen om acht jaar later, met een overweldigende steun, al deel uit te maken van het nationaal bestuur van de CDU. In de tussentijd maakte ze naam als een felle tegenstander van abortus, stamcelonderzoek en het homohuwelijk, en ijverde ze voor een boerkaverbod en het belang van het huwelijk. Opmerkelijk, want de kinderloze Klöckner is zelf al vijftien jaar samen met een mediaconsultant, maar is nooit met hem getrouwd.

Vandaag weerklinken die standpunten nauwelijks nog. Zij heeft van de vele vluchtelingen die in Duitsland een nieuw thuisland hopen te vinden, haar thema gemaakt. Zo presenteerde ze afgelopen weekend Plan A2, waarin ze stelt dat nieuwkomers moeten worden opgevangen in grenscentra en dat er elke dag opnieuw moet worden nagegaan welke deelstaten er nog kunnen opvangen. De sociaal-democratische SPD spreekt van "een aanval op Merkel" en probeert een wig te drijven tussen de bondskanselier en haar vertrouweling.

Een politiek begrijpelijke strategie, maar een onjuiste analyse. In werkelijkheid dreigt Klöckner het slachtoffer te worden van Merkels politiek. Onder conservatieven blijft de onvrede groeien over het parcours van de bondskanselier. Het uitblijven van een Europees plan van aanpak zorgde ervoor dat het hardere binnenlandse Plan A2 noodzakelijk werd, iets wat ook werd doorgesproken met Merkel.

Redder van CDU

Klöckner had ook geen keuze: op 13 mei gaat Rijnland-Palts naar de stembus. Al één keer eerder probeerde 'de blonde hoop' minister-president van de deelstaat te worden. Als ze nu faalt, zo waarschuwen waarnemers, is haar blitzcarrière in één klap voorbij.

Ze is daarvoor deels afhankelijk van de populistische en conservatieve Alternative für Deutschland (AfD). Als de anti-immigratiepartij in het parlement van de deelstaat terechtkomt, is de macht van de sociaaldemocraten gebroken en ligt de weg naar het allerhoogste Duitse ambt nog meer open.

Al zal ze, zo geeft het weekblad Der Spiegel aan, ook dan nog even geduld moeten oefenen. "Klöckner is de toekomst van de CDU. Maar als ze minister-president wordt, kan ze ten vroegste tegen 2021 bondskanselier worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234