Woensdag 08/02/2023

"Van Themsche past in profiel massamoordenaar"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
PE Author

Op het assisenproces tegen Hans Van Themsche heeft advocaat Jef Vermassen, die optreedt voor de familie van de vermoorde peuter Luna Drowart, dinsdag proberen aantonen dat de beschuldigde perfect beantwoordt aan het profiel van een massamoordenaar.

Hij maakte brandhout van het psychiatrisch verslag dat dokter Ingrid Beijers op vraag van de verdediging maakte van Van Themsche en vroeg de jury om Van Themsche niet ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

"Luna is niet meer", zo vatte Vermassen zijn twee uur durend pleidooi aan. "Ze heeft 845 dagen geleefd en op de laatste levensdag heeft een menselijk duivel beslist dat aan dit leven een einde moest komen". In zijn afscheidsbrief had Van Themsche geschreven dat de hemel niet bestaat. "De hemel bestond wel, hier op aarde, bij het gezin Drowart. Maar die hemel, meneer Van Themsche, heeft u kapot geschoten", sprak Vermassen.

Gek op wapens

Van Themsche is zeer narcistisch, gek op wapens, gevoelloos en een onopvallende jongen. Met die kenmerken past hij volgens Vermassen perfect in het profiel van een massamoordenaar. "Hij wilde minstens tien kleurlingen doden. Dat is een massamoord.

Massamoordenaars willen sterven omdat het leven zinloos is. Ze willen echter niet zinloos sterven, ze willen eerst een heroïsche daad stellen", aldus Vermassen. Hij voegde er aan toe dat Van Themsche behoort tot de massamoordenaars die zich richten op een bepaalde doelgroep.

Columbine

De advocaat bracht de massamoord op de Amerikaanse Columbine High School in 1999 in herinnering. Een van de daders van die schietpartij heeft volgens hem precies hetzelfde profiel als Van Themsche. "Het was een zeer verlegen jongen. Hij kon moeilijk vrienden maken, had zich in geen enkele vorige school thuisgevoeld, speelde gewelddadige computerspelletjes en was narcistisch".

In zijn pleidooi maakte Vermassen brandhout van het verslag van psychiater Ingrid Beijers, die stelt dat Van Themsche aan het syndroom van Asperger lijdt. De meeste kenmerken die Beijers in haar rapport aanhaalt om aan te bewijzen dat Van Themsche Asperger heeft, zijn volgens Vermassen te verklaren door de psychopatische of narcistische trekken van de beschuldigde.

Om te ontkrachten dat Van Themsche aan het syndroom van Asperger zou lijden, haalde Vermassen er een wetenschappelijk werk bij. Daarin staat dat bij iemand met Asperger de verbale intelligentie groter is dan de performante intelligentie. "Dat is omgekeerd bij Van Themsche!", aldus de advocaat.

Vermassen wees de juryleden ook op de mogelijke gevolgen als Van Themsche ontoerekeningsvatbaar verklaard zou worden. "De beschuldigde krijgt dan geen straf, maar wordt geïnterneerd. Binnen zes maanden komt hij dan voor de commissie voorwaardelijke invrijheidstelling. Als de psychiatrische experts dan beslissen dat Van Themsche wel toerekeningsvatbaar is (zoals de gerechtspsychiaters hebben gesteld), dan mag hij naar huis gaan", waarschuwde Vermassen.

Huidskleur

Vermassen vroeg de juryleden ook om de beschuldigde schuldig te verklaren aan de verzwarende omstandigheid "racisme". "Hij heeft zijn slachtoffers geselecteerd op basis van huidskleur, dus is dat artikel van toepassing".

Ten slotte beschreef de advocaat het verdriet van Luna's ouders. "Een kok heeft altijd een handdoek bij zich. Maar de vader van Luna heeft er altijd twee. Een ervan moet ervoor zorgen dat zijn tranen niet in uw eten zouden vallen", sprak Vermassen tot de jury. "En 's nachts, als hun werk in het restaurant erop zit, terwijl u en ik slapen, zitten de ouders onder de maan te wenen bij het graf van Luna". (belga/dm)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234