Vrijdag 09/12/2022

Euthanasieproces

Van Steenbrugge over klacht René Stockman: ‘Ik zal recidiveren’

Walter Van Steenbrugge. Beeld BELGA
Walter Van Steenbrugge.Beeld BELGA

Advocaat Walter Van Steenbrugge wil ook op het volgende euthanasieproces René Stockman laten oproepen als getuige. Hij blijft ervan overtuigd dat de generaal-overste van de Broeders van Liefde bij het Gentse parket tussenbeide kwam om drie artsen te laten vervolgen voor ‘gifmoord’.

Redactie

Anders dan vermeld in onze zaterdagkrant werd advocaat Walter Van Steenbrugge niet schuldig bevonden aan laster tegenover broeder-overste René Stockman van de Broeders van Liefde. Dat was enkel het standpunt van het Openbaar Ministerie op de zitting van vorige vrijdag. De uitspraak is er pas op 29 oktober.

“Het Openbaar Ministerie verzocht de rechtbank om mijn veroordeling”, zegt Van Steenbrugge. “Dat standpunt mag geen verwondering wekken. Tijdens het assisenproces hebben wij als verdediging van dokter Jo Van Hove de houding van het Openbaar Ministerie op de korrel genomen. Het heeft meer dan zes jaar lang gesteld dat de dokters geen enkele schuld trof, om vervolgens het geweer van schouder te veranderen. Ik heb tijdens het assisenproces die houding in vraag gesteld. Wat de heer Stockman betreft, heb ik enkel gevraagd om hem te mogen horen als getuige, nadat verschillende bronnen mij en mijn cliënt zijn tussenkomst bij het parket in Gent hadden gemeld.”

Rond het tijdstip van de koerswijziging bij het Gentse parket begon Stockman vanuit zijn positie in Rome gerechtelijke acties te ondernemen tegen de Belgische Broeders van Liefde, nadat die zich inschikkelijk hadden opgesteld ten aanzien van het toepassen van euthanasie bij psychisch lijden.

‘Ik zal recidiveren’

“Blijkbaar is de heer Stockman erin geslaagd om een beslissing uit te lokken die de psychiatrische klinieken die afhangen van de Broeders van Liefde gelden ontzegt”, zegt Van Steenbrugge. “Dat onze bronnen zeiden te weten dat de heer Stockman bij het parket te Gent tussenkwam om toch een vervolging te eisen wegens gifmoord, verbaasde mij niet. Ik beschikte over geschreven stukken waaruit bleek dat hij eerder al bij de gerechtelijke autoriteiten was tussengekomen. Deze stukken, die ik al jaren bezit, heb ik niet aangewend tijdens de assisenprocedure. Maar vrijdag heb ik ze wel toegelicht en neergelegd omdat de advocaat van de heer Stockman beweerde dat ik zomaar iets uit mijn duim had gezogen.”

“Ik heb de rechtbank gezegd dat ik tijdens het assisentraject mijn werk als advocaat heb gedaan, zoals mijn eed het mij opdraagt: alle middelen aanwenden ten behoeve van mijn cliënten. Hieraan heb ik toegevoegd dat er, gelet op de uitspraak van het Hof van Cassatie, een nieuw euthanasieproces zal starten en ik net dezelfde houding zal aannemen. Ik zal opnieuw verzoeken de heer Stockman onder ede te verhoren en ik zal blijvend mijn vertrouwen in het Openbaar Ministerie opzeggen. Anders uitgedrukt: ik zal recidiveren. Ik heb geen schuldinzicht omdat er geen schuld is.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234