Vrijdag 03/02/2023

Lunchbreak

Van stedelijke fietsers tot de ‘tietloze’: dit is het belangrijkste nieuws van vandaag

Wordt 2018 het jaar waarin de Meat Loafs en Radioheads massaal moeten wijken voor Aretha Franklin, Patti Smith en Adele (foto)? Beeld Photo News
Wordt 2018 het jaar waarin de Meat Loafs en Radioheads massaal moeten wijken voor Aretha Franklin, Patti Smith en Adele (foto)?Beeld Photo News

In de steden anno 2024 is de fietser koning. Antwerpen heeft een gewelddadige nacht achter de rug. En wie naar Venetië wil, moet voortaan inkom betalen. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

Redactie

In het nieuws

1. Centrumsteden ruimen baan voor fietsers

De tijd dat de auto het mobiliteitsbeleid van een stad bepaalde, is voorbij. Dat blijkt uit een analyse van de bestuurs­akkoorden van de centrumsteden. De fiets komt meer dan ooit centraal te staan.

Iedereen op de fiets dus, maar ook meer oog voor de diversiteit en veiligheid. Nu de bestuursakkoorden rond zijn, krijgen we een beeld van hoe onze steden er binnen zes jaar zullen uitzien.

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

2. Vlaams Belang-verkozene in meerderheid Antwerps district

An Van Uffelen, verkozen op de Vlaams Belang-lijst in het Antwerpse district BeZaLi (Berendrecht-Zandvliet-Lillo), helpt als onafhankelijke de coalitie van N-VA en CD&V aan een meerderheid. Aan Gazet Van Antwerpen liet ze zondagnamiddag weten dat Vlaams Belang voor haar dé partij blijft, maar die woorden nam ze zondagavond onder druk formeel terug.

3. Geen betaalde stage voor studenten verpleegkunde

Studenten verpleegkunde die in september aan hun vierde jaar beginnen, zullen niet worden betaald voor hun stagejaar. Nochtans werd dat bij inschrijving wel zo voorgesteld. Veel studenten voelen zich ‘bekocht’.

4. Gewelddadige nacht in Antwerpen

Antwerpen heeft er een bewogen nacht op zitten. Op de Bredabaan in Merksem is rond 1 uur een molotovcocktail gegooid naar een wagen. Rond hetzelfde uur vond een ontploffing plaats in een rijwoning in de Lucas Henninckstraat in Wilrijk.

null Beeld Marc De Roeck
Beeld Marc De Roeck

5. Naar Venetië? Inkom betalen

Venetië mag binnenkort een taks heffen op alle toeristen die de stad een bezoek brengen, zo is bepaald in de Italiaanse begroting. Tot nu toe moesten enkel bezoekers die in de Dogenstad overnachten een taks betalen, maar voortaan geldt die ook voor dagjesmensen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

6. Vergeleek ‘Le Monde’ Macron nu met Hitler?

De Franse krant Le Monde kreeg afgelopen weekend bakken kritiek te verwerken. Ze publiceerde in haar weekendmagazine een stuk over het afgelopen jaar in het presidentschap van Macron. Al is het vooral de cover van dat verhaal dat voor wrevel zorgde.

null Beeld © Lincoln Agnew
Beeld © Lincoln Agnew

Aan het koffieapparaat

1. Majesteit, er zit een viespeuk aan uw tafel

Geneviève Lagravière is actrice, en een van de vrouwen die getuigden over de getuigden over de manipulatie en intimidatie door Jan Fabre. Vandaag schrijft ze een brief aan koningin Mathilde: “U bent het allicht met mij eens dat de feiten waarvoor Jan Fabre in opspraak kwam in schril contrast staan met het ridderlijke gedrag dat we mogen verwachten van iemand die vanwege bijzondere verdiensten is opgenomen als grootofficier in de Kroonorde en als commandeur in de Leopoldsorde.”

Geneviève Lagravière. Beeld Tine Schoemaker
Geneviève Lagravière.Beeld Tine Schoemaker

2. Regering van groenen, liberalen en christendemocraten?

In de Wetstraat wordt gespeculeerd over een regering met groenen, liberalen en christendemocraten, schrijft Carl Devos in zijn column. “Velen kozen voor N-VA omdat die beloofde zaken op orde te zetten. Sociaal-economisch is het werk niet halfweg. N-VA lijkt een identitaire eenthemapartij te worden.”

Carl Devos. Beeld Eric de Mildt
Carl Devos.Beeld Eric de Mildt

3. 2018 was een goed jaar voor de mens. Neen, écht

Laat geen eindejaarsconference u van de wijs brengen: in 2018 heeft ‘de mens’ opnieuw veel stappen in de goede richting gezet. “Maar hoeveel vooruitgang we ook boeken, er zal altijd gezeik blijven.”

4. Wordt ‘De tijdloze’ vandaag minder ‘tietloos’?

Wordt 2018 het jaar waarin de Meat Loafs en Radioheads massaal moeten wijken voor Aretha Franklin, Patti Smith en Adele in De tijdloze van StuBru? Twijfelachtig: vrouwen mogen dan de hitlijsten domineren, bij klassiekers denken we toch nog steeds aan de muziek van witte oude(re) mannen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234