AchtergrondMode
Van sneakers tot joggingbroek: hoe sportkledij de modewereld binnenglipt
Spandex, hoodies en leggings. In de expo ‘Activewear’, met ontwerpersduo en ex-sprinters Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée als gastcuratoren, toont het Hasseltse modemuseum hoe ontwerpers de voorbije decennia inspiratie vonden in de sport.
Waar een sportoutfit vroeger louter comfortabel moest zitten, wordt sportkledij steeds meer een fashion statement. Meer zelfs, de modewereld heeft zich doorheen de jaren laten inspireren door de sport. Een overzicht daarvan is te zien in Modemuseum Hasselt.
Sport en mode zijn twee werelden die perfect samenkomen in de levens van gastcuratoren Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée. Het ontwerpersduo veroverde na de atletiekwereld ook de modewereld met hun modemerk 42|54, verwijzend naar hun persoonlijk record op de 4x100 meter.
De tentoonstelling begint in 1850, niet toevallig het moment waarop er meer tijd voor sport- en vrijetijdsbesteding is ontstaan. Maar, voor de duidelijkheid, in deze tentoonstelling zie je niet ‘gewoon’ sportkleding, maar mode. Van een ‘sportief’ wielertruitje van de Antwerpse modeontwerper Walter Van Beirendonck tot een polo ontworpen door Glenn Martens, die werkte voor Jean Paul Gaultier, het icoon van de Franse mode.
Comfort first
Sportkleding heeft op verschillende manieren een invloed gehad op de mode. Door het gebruik van materialen zoals spandex – elastaan – bijvoorbeeld, maar ook door de grotere focus op comfort. Iets wat volgens de curatoren overigens niet snel zal verdwijnen. “Mensen hebben een actievere levensstijl dan vroeger, en wonen vaak in steden”, legt curator Eva Demoen uit.
Volgens haar wordt de eis van comfort steeds belangrijker. “Dankzij sportswear is kledij comfortabeler geworden en ik ben ervan overtuigd dat deze praktische ingesteldheid zal blijven”, zegt Demoen. De coronacrisis heeft wat dat betreft ook een impact gehad op de catwalk. “Ik denk dat telewerkers wel hebben ontdekt dat een legging eigenlijk best comfortabel is. Waarom dan niet ineens investeren in een die nog stijlvol is ook?”, voegt Elodie Ouédraogo toe.
Vrouwenemancipatie
De invloed van sportswear op onze kledij staat bovendien ook niet los van de emancipatie van de vrouw, die lange tijd als te fragiel werd beschouwd om te sporten. “Zestig jaar geleden mochten vrouwen niet deelnemen aan een marathon, hè”, zegt Ouédraogo. “Mensen lachen soms met een legging, maar er zit eigenlijk een heel mooie betekenis achter. Sportkleding heeft een erg belangrijke rol gespeeld in de emancipatie van vrouwen en hoe we ons vandaag kleden.”
Pas tegen het einde van de negentiende eeuw kwam er ruimte voor vrouwen om te sporten, wat betekende dat ze daar ook aangepaste kledij voor nodig hadden. “Terwijl broeken traditioneel enkel tot de mannenmode behoorden, gingen vrouwen gaandeweg broeken dragen om hun comfort tijdens het paardrijden of fietsen te vergroten”, zegt Moens. “Dat heeft een enorme impact gehad op hun positie.”
Grenzen vervagen
De tentoonstelling toont hoe de grens tussen activewear en mode veel vager is dan aangenomen. “Veel kennis en expertise ontwikkeld in de sportswear – die erop gericht is om te presteren – wordt overgenomen door de grote modehuizen die hun ideeën draagbaar en comfortabel willen maken”, vertelt Ouédraogo, die verwacht dat de grenzen tussen sportkledij, avondkledij en vrijetijdskledij in de toekomst nog meer zullen vervagen. “In de VS zie je al hoe vrouwen een legging combineren met een hemdje om zich niet drie keer per dag te moeten omkleden afhankelijk van de gelegenheid die ze hebben.”
Ook Demoen ziet deze grenzen vervagen. De ‘Pointy Sneaks’ van het modelabel AZ Factory zijn hiervan een goed voorbeeld. “Het is een soort hybride vorm, een combinatie van een pump en een sneaker, die tegelijk comfortabel, maar ook opgekleed is. Ik denk dat we steeds meer in deze richting zullen evolueren.”