Woensdag 16/10/2019

portret

Van sleutelfiguur tot sluitstuk: Wie is nieuwe Bpost-CEO Koen Van Gerven?

Koen Van Gerven, de nieuwe CEO van Bpost. Beeld BELGA

De kogel is door de kerk: het is Koen Van Gerven die Johnny Thijs als Bpost-CEO opvolgt. De voormalige rechterhand van Thijs staat goed met het personeel en de vakbonden. Een politiek etiket kleeft ook al niet aan hem.

"Ik heb thuis een echtgenote en drie dochters. Je krijgt me dus niet zo gemakkelijk meer in de gordijnen." Met die treffende quote liet Koen Van Gerven (54) zich acht jaar geleden wegzetten als een rustige hervormer. Na negentien jaar Generale Bank en vijf jaar bij dienstengroep Acerta, die gekruid werden met een grote reorganisatie, keek menigeen zich de ogen uit toen Van Gerven in 2006 bij Bpost landde. Hij had vele adelbrieven op zak, maar van één taak had hij tot dan weinig kaas gegeten: het overleg met de vakbonden. Binnen de contouren van een overheidsbedrijf toch een niet te versmaden troef. "Er bestaan daar veel indianenverhalen over", aldus Van Gerven.

Een rustige, eerder filosofische figuur. Zo wordt de rijzige en grijzende man omschreven. Dat kalme heeft hij dan gemeen met zijn voormalige baas, Johnny Thijs, die zoals bekend de handdoek in de ring wierp. Thijs zou te kennen hebben gegeven dat hij voor eind deze maand wil vertrekken. Van Gerven ging meteen over de tongen als de nieuwe postbaas. Het headhuntersbureau Russell Reynolds stelde een lijst samen met mogelijke externe en interne kandidaten, en vorige week zijn huiswerk af. Op de lijst die het renumeratiecomité kreeg overhandigd, stond de gedoodverfde kandidaat Van Gerven met stip genoteerd.

Geen politiek etiket
Koen Van Gerven is een handelsingenieur. Van de KU Leuven slaat hij zijn vleugels uit en gaat hij voor een MBA naar de Cornell University (VS). Later volgt hij het Executive Management Program bij het befaamde INSEAD in Fontainebleau. Hij stamt uit een intellectuele familie. Zijn vader, wijlen Lieven Van Gerven, was immers een gewaardeerd professor fysica aan de Leuvense universiteit. De roots zijn katholiek en Vlaamsgezind, en vader Van Gerven was enkele jaren voorzitter van het Davidsfonds. Zijn zus Adinda Van Gerven is OCMW-raadslid in Brasschaat voor de N-VA. Aan Koen Van Gerven zelf kleeft geen politiek etiket.

Vorige zomer maakte hij nog grote indruk aan de vooravond van de beursgang van Bpost. De Thalys uit Londen met Johnny Thijs staat geblokkeerd in de Kanaaltunnel. Op hem wachten honderden geïnteresseerde beleggers. Koen Van Gerven springt op het podium en neemt met glans de presentatie over. Net als de vragenronde begint, komt Thijs binnengestapt. In een schitterende tango werken ze samen het programma af.

Ook voor de vakbonden klinkt Van Gerven niet als een dissonante noot. Het officieel discours is wat gereserveerder. Jef De Doncker (ACOD) zei "af te wachten hoe hij zich van zijn taak kwijt". De functie maakt de man. "Het is niet aan ons om deze of gene kandidaat te steunen", zegt ook Lieve Vanoverbeke (ACV). "We hopen alleen maar dat de opvolger van mijnheer Thijs even toegankelijk is."

Sluitstuk
Het lijkt ernaar dat de vakbonden zich weinig zorgen moeten maken. Als lid van het directiecomité was hij onder meer verantwoordelijk voor de forse reorganisatie van het postkantorennet, waarbij hij liefst 700 kantoren sloot. Tegelijk was hij verantwoordelijk voor de uitbouw van het netwerk van postpunten in winkels en supermarkten. Dat hij deze reorganisatie kon doorvoeren zonder veel sociale onrust zegt veel over zijn aanpak.

Hij is als voorzitter van de raad van bestuur van Bpost Bank ook een sleutelfiguur voor de inkomsten van het postbedrijf. En in de jaren daarvoor, toen hij de ict-divisie onder zijn hoede had tekende hij mee voor innovatieve projecten om via e-commerce een antwoord te bieden aan de krimpende brievenpost. "Het feit dat onze postbodes bij iedere burger en ieder bedrijf aan huis komen, vormt daarbij telkens het sluitstuk."

Dat hij nu aangesteld wordt als CEO bij Bpost is voor Van Gerven zijn persoonlijke sluitstuk.

 
Dat hij grote reorganisaties kon doorvoeren zonder veel sociale onrust, zegt veel over zijn aanpak
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234