Donderdag 22/10/2020
In de strijdt tegen stropers ondersteunt het WWF organisaties die volgens Buzzfeed vaak hun boekje te buiten gaan.

Buitenland

Van seksuele intimidatie tot moord: WWF huurt paramilitairen in die het geweld niet schuwen

In de strijdt tegen stropers ondersteunt het WWF organisaties die volgens Buzzfeed vaak hun boekje te buiten gaan. Beeld AP

Seksueel geweld, stokslagen, zelfs moord. Organisaties gelinkt aan het WWF gaan soms ver om natuurparken te beschermen tegen stropers, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse site Buzzfeed. “Het is de verantwoordelijkheid van overheden om op de parkwachters toe te zien.”

“Ze hebben genadeloos op hem geslagen en zout water in zijn neus en mond gegoten.” Aan het woord is Hira Chaudhary, een Nepalese vrouw wier man door parkwachters werd afgeranseld. Tegenover de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed vertelde de vrouw hoe het lichaam van haar man vol blauwe plekken zat. Hij was zo erg aangepakt dat hij niet meer kon slikken. Negen dagen na haar bezoek aan zijn cel was de man dood. 

Uit het onderzoeksrapport, waaraan Buzzfeed een jaar werkte, komt het beeld naar voren dat de organisaties die het World Wide FUnd (WWF) financieel steunt en coördineert hun boekje vaak te buiten gaan. In nationale parken in Azië en Afrika werkt de natuurorganisatie met de schattige panda als logo samen met paramilitaire groeperingen. Die bezondigen zich aan “het slaan, folteren en aanranden” van de plaatselijke bevolking, stelt Buzzfeed in een vernietigende conclusie. Talloze mensen zouden zijn vermoord. 

Boots on the ground

Uit honderden documenten en gesprekken met mensen in zes landen kan de nieuwssite opmaken hoe het WWF te werk gaat. De natuurorganisatie wil een aanpak met ‘boots on the ground’ om gebieden van stropers te vrijwaren. 

Het WWF speelt in de eerste plaats een coördinerende rol. De organisatie stuurt de gewapende groeperingen aan, maar in een aantal gevallen traint, betaalt en bewapent het WWF de parkwachters ook. Hoewel het WWF zelf zegt dat het geen wapens koopt of verkoopt, is Buzzfeed op een wapendeal uit 2009 gestoten waarbij het WWF geweren kocht van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat land wordt de laatste jaren verscheurd door geweld, maar bezit ook grote stukken regenwoud, waar bijvoorbeeld olifanten, gorilla’s en rode buffels voorkomen. 

Als gruwelijke misdaden toch aan het licht komen, stelt het WWF volgens Buzzfeed alles in het werk om ze weer te begraven. Toen het verhaal over de echtgenoot van Chaudhary naar buiten kwam, die werd gefolterd door rangers van het Chitwan National Park, ijverde het personeel van het WWF er bij de Nepalese overheid voor de klachten te laten vallen. Toen dat gelukt was, noemde WWF Nepal bij monde van zijn voorzitter de vrijspraak een serieuze opsteker voor het parkpersoneel in hun strijd om de “neushoorns te beschermen” en de “illegale handel in wilde dieren uit te roeien”. 

Later ging de natuurorganisatie gewoon door met het steunen van de rangers, die in het park patrouilleren met boten en jeeps. 

Pionnen

Het WWF steunt op giften van gewone mensen en van overheden om te kunnen functioneren. In 2017 bedroeg het budget van het WWF meer dan 767 miljoen euro. Uit het jaarverslag van de organisatie blijkt dat meer dan de helft daarvan bestond uit schenkingen van particulieren. In ons land zou de organisatie 125.000 leden hebben. “We hebben een onafhankelijke audit besteld om wat Buzzfeed aantoont te bestuderen”, zegt Roseline Beudels, voorzitter van WWF-België. “Dan kunnen we er verder op ingaan.”  

Beudels wijst op de moeilijke omstandigheden waarin het WWF soms zijn job moet doen. Volgens haar schakelen criminele organisaties vaak de lokale bevolking in als pionnen voor hun illegale handel in pakweg de slagtanden of de huid van olifanten, wat dan weer tot spanningen met de parkwachters leidt. 

“Veel mensen begrijpen misschien niet wat het inhoudt om de natuur te beschermen”, zeg Beudels. “Zelf hebben we erg strenge regels om misbruik te voorkomen. En overal werken we daarvoor samen met overheden, ook al is dat in moeilijke landen als Tsjaad of Niger. Het is de verantwoordelijkheid van de overheden, niet van de ngo’s, om op de parkwachters toe te zien.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234