Zaterdag 28/05/2022

Van Schotse tiener tot IS-bruid en ronselaar: het verhaal van Aqsa Mahmood

In november 2013 gaf Aqsa Mahmood haar vader een lange afscheidsknuffel. Zoals altijd zei ze 'Khuda Hafiz'. "Moge God je bewaarengel zijn." Daarna liet ze haar thuis in Glasgow achter en trok ze richting het jihad-strijdperk. Vier dagen later belde ze naar haar ouders, ze had toen net de grens van Turkije naar Syrië overgestoken. Intussen is ze zeer actief op sociale media, bejubelt ze de ideologie van de terroristen en roept ze op tot aanvallen tegen het Westen. Ze plaatste ook foto's van AK47's en IS-executies online. En nu vermoeden de speurders dat ze geholpen heeft om de drie Britse tienermeisjes richting Syrië te verkassen.

Op haar Tumblr-blog zet ze onder meer de 'moed' in de verf die nodig is om van "de ene familie naar een nieuwe familie van jihadisten te verhuizen". Soms klinkt ze als een echte 'hardliner', soms als een doodnormale tiener.

Haar familie veroordeelt haar daden scherp. "Je bent een schande voor ons en het Schotse volk", klonk het vorig weekend. "Je steunt een pervert en kwaad afkooksel van de islam. Je vermoordt je familie elke dag met je daden. Als je ons ooit graag gezien hebt, stop er dan nu mee. We smeken het je."

Ook de regering krijgt echter een veeg uit de pan. "Haar accounts worden toch al maandenlang in de gaten gehouden? Hoe kan het dan nog dat deze drie meisjes door de mazen van het net glipten?"

"Media liegen"
Dat enkel arme of marginale personen zich aangetrokken voelen tot IS is volgens Aqsa een misverstand. "De media beweren dat de weglopers mislukt zijn, geen toekomst meer hebben en uit gebroken families komen", schreef ze op 11 september 2014. "De waarheid klinkt echter helemaal anders. De meeste zusters die ik ontmoet, hebben universitaire studies gedaan en komen uit gelukkige gezinnen. Als we niet naar hier gekomen waren, zouden we een aangenaam leven kunnen leiden hebben met veel geld."

Cricketspeler
Die denkpiste lijkt in het geval van Aqsa zelf alvast te kloppen. In de jaren zeventig verhuisde haar vader van Pakistan naar Glasgow om er de eerste Pakistaanse cricketspeler te worden die voor Schotland uitkwam. Samen met zijn vrouw Khalida leefde hij in een rijke buurt, zijn vier kinderen gingen naar een prestigieuze privéschool.

Coldplay en Harry Potter
"Aqsa luisterde naar Coldplay en las boeken van Harry Potter", aldus haar vader. "Ze was de beste dochter die je kon hebben. We weten niet wat er met haar gebeurd is. Ze ging graag naar school en was heel vriendelijk. Ik heb nooit mijn stem tegen haar moeten verheffen. Ze leek ook geen extremistische opvattingen te hebben. Toen de burgeroorlog uitbrak in Syrië maakte ze zich wel zorgen over het geweld. Ze begon te bidden en de Koran te lezen."

Aqsa liet onder meer de les muziek vallen, maar haar ouders roken geen onraad. Ze ging immers nog altijd "dineren en naar de cinema met haar zussen". Het meisje was bovendien geen fan van vliegen. Dat ze die trip in haar eentje afgelegd heeft, kan er bij haar moeder bijgevolg niet in.

Vertrekkers mogen zich aan heel wat 'beloningen' verwachten, schrijft Aqsa voorts op haar Tumblr-account. "Denk maar aan een huis met gratis elektriciteit en water, waar jullie van het kalifaat gebruik mogen van maken. Gratis en voor niets, geweldig toch? En in het hiernamaals volgt zelfs nog een grotere beloning."

"Familie verlaten is lastig moment"
Waarna Aqsa ook nog eens een handleiding meegeeft om met de nieuwe situatie om te gaan. "Je familie verlaten is een lastig moment", klinkt het. "De familie die je in ruil krijgt, is echter een parel in vergelijking met de schelp die je in het schuim van de zee gegooid hebt. Naar huis bellen van zodra je de grens over bent, is een van de moeilijkste dingen die je ooit zal moeten doen. Je ouders zijn al bezorgd genoeg. Als je hen dan ook nog eens hoort smeken om terug te keren, breekt je hart. Maar als je vastberaden bent en beseft dat je dit allemaal voor Allah doet, houdt niets je tegen. Een vader of moeder die niet veel van de islam afweet, zal niet kunnen begrijpen waarom hun zoon of dochter hun fantastisch leventje opgeeft om te gaan vechten. Meestal zoeken ze de schuld ook bij zichzelf. Sommigen gaan blijven hopen dat je terugkeert, zelfs na twee jaar nog. Maar ik ken ook ouders die eerst boos waren op hun dochters en nu plannen maken om hun lieveling in dit prachtige land te komen bezoeken."

Heimwee
Af en toe blijkt ook Aqsa last te hebben van heimwee. "Ik schrijf dit niet omdat het moederdag is", klonk het in mei 2014. "Ik schrijf dit omdat ik mijn moeder mis. Knoop het goed in jullie oren: besef het belang van jullie moeder. Eens je haar verliest, zal niets nog hetzelfde zijn. De meesten van jullie kunnen nog haar glimlach zien, ik niet meer. Jullie kunnen nog jullie hoofd op haar schouder leggen, ik niet meer. Jullie kunnen je moeder nog bellen als je ergens pijn voelt, ik niet meer. Jullie kunnen je hart nog blootleggen aan haar, ik niet meer."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234