Maandag 28/11/2022

Van Rouveroij en Anciaux willen eerst debat ten gronde

uitstel en onzekerheid over gents muziekforum

Gent / Eigen berichtgeving

Chung Tsey Chow / Wilfried Eetezonne

De beslissing over de komst van het Forum voor Muziek, Dans en Beeldcultuur, van Gerard Mortier, wordt op de lange baan geschoven. Volgens de Gentse schepen van Cultuur Sas van Rouveroij (VLD) is het debat rond het Forum, dat er in 2006 zou moeten staan, nog lang niet uitgeput en vindt hij dat eerst alle meningen gehoord moeten worden voor er een beslissing genomen kan worden.

Volgens het Gentse gemeenteraadslid en parlementslid Dany Vandenbossche (SP.A) zou het prijskaartje van het Muziekforum te duur uitvallen en zal het Vlaams parlement voorlopig geen stappen nemen om het Muziekforum te financieren. Aan Belga deelde Vandenbossche mee dat er binnen het globale subsidiepakket voor culturele infrastructuur wellicht enkel een som zal voorzien worden voor de architectuurwedstrijd voor het Muziekforum.

Aanvankelijk ging het Gentse stadsbestuur een beslissing nemen in oktober, als alle studies rond het Forum klaar waren. In oktober deelde schepen Van Rouveroij mee dat de stad de studies eerst rustig wou bekijken en ten laatste 1 februari 2002 een antwoord zou geven.

"De beslissing komt er niet op korte termijn," klonk het gisteren. "Eind november heeft de minister een gesprek met de Vlaamse regering. Tot dan zullen er geen verklaringen worden afgelegd", zegt Van Rouveroij, die benadrukte dat het uitstel niets te maken had met de slechte economische toestand.

Normaal zou Vlaams Cultuurminister Bert Anciaux (Spirit) gisteren zijn infrastructuursnota hebben voorgelegd aan de Vlaamse regering, maar ook die nota is voor onbepaalde duur uitgesteld.

"Eerst moet die nota afgewacht worden voor er gepraat kan worden over de financiering," aldus de woorvoerder van Anciaux. "Het zal zeker geen zwart-wit nota worden. We willen ze goed onderbouwen. Het is duidelijk dat er voor volgend jaar geen geld zal zijn. Maar het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken."

In afwachting menen de cultuurschepen en de minister dat eerst het hele debat rond het Muziekforum moet uitgespit worden voor er een beslissing rond de bouw kan genomen worden.

Een van de belangrijkste gespreksavonden rond het forum wordt gehouden vrijdag 23 november in de Gentse schouwburg Minard. Daar debatteren twaalf prominente experten, waaronder Hendrik Pinxten (hoogleraar vergelijkende cultuurwetenschappen), Bob van Reeth (Vlaams Bouwmeester), Jerry Aerts (directeur deSingel), Hugo De Greef (intendant Brugge 2002) en Gerard Mortier (projectleider Forum). Ook figuren uit het brede culturele veld zoals Geert Allaert en Jan Briers zullen aanwezig zijn.

Grote afwezige die avond is minister van Cultuur Bert Anciaux, die wordt vertegenwoordigd door zijn kabinetschef. Rond het debat is een artistieke happening opgebouwd met video-projecties, artistieke installaties en geluidscreaties. Het publiek kan via sms-berichten zijn zegje kwijt.

Die vernieuwing en verandering in de structuur van het debat staat volgens Van Rouveroij voor wat het Muziekforum moet bieden. Volgens de schepen heeft de discussieavond tot doel om de verschillende standpunten met elkaar te confronteren en een breed maatschappelijk debat rond cultuur op gang te brengen.

De enige zekerheid rond het Muziekforum is dat de architectuurwedstrijd voorlopig blijft lopen. Op 30 november buigt een jury zich over de 34 ingeschreven kandidaten uit binnen- en buitenland. Op 20 december worden de vijf laureaten bekend gemaakt. Vraag is wanneer zij daadwerkelijk aan de slag kunnen.

Infrastructuurnota verschoven naar onbepaalde datum

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234