Maandag 25/01/2021

Van Rompuy voert communautaire druk over kookpunt

CD&V'er dreigt met motie in Vlaams Parlement tegen voortbestaan regering-Leterme

Brussel

Eigen berichtgeving

Het weekend heeft de geesten allerminst rijp gemaakt voor een snelle oplossing voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Vooral aan Vlaamse zijde bij CD&V en N-VA werd de communautaire trom gisteren heftig geroerd. Zeker Eric Van Rompuy schuwde daarbij de dreigementen en de grote woorden niet. Hij dreigt met een motie in het Vlaams Parlement die de regering-Leterme het leven kan kosten en vergeleek het Franstalige voorstel om het Brussels Gewest uit te breiden met 'de Anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland.'

De ongerustheid bij CD&V en N-VA is dubbel. De weigering van de PS om overmorgen in de kamercommissie de behandeling van de wetsvoorstellen over BHV aan te vatten, dreigt voor langdurig uitstel te zorgen. Bovendien zijn de kartelpartners, die federaal in de oppositie zitten, beducht voor het compromis dat de regering-Verhofstadt zoekt om uit de impasse te raken. N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft erbij dat een compromis "overbodig" is omdat de Vlaamse meerderheid in het federale parlement volstaat om de splitsing door te voeren. In De zevende dag kreeg hij daarvoor bijval van Eric Van Rompuy, Vlaams parlementslid voor CD&V.

De Vlaamse regeringspartners VLD en SP.A spraken een gematigder toon en drukten op de noodzaak van onderhandelingen met de Franstaligen. Ook federaal vice-premier Didier Reynders drong daarop aan. Als uitweg uit de patstelling suggereerde hij een 'betonnering' van de faciliteitenrechten voor Franstaligen in de Brusselse rand. "Wij vragen van Turkije respect voor de mensenrechten, maar blijkbaar hebben we er in eigen land moeite mee", zei hij.

In Controverse, het debatprogramma van de Franstalige zender RTL, ging CD&V'er Van Rompuy nog een heel eind verder. Nadat hij eerder al met dissident stemgedrag had gedreigd als de splitsing van de kieskring vertraagd wordt, mikt hij nu resoluut op het voortbestaan van de Vlaamse regering. Als VLD en SP.A vertragingsmanoeuvres toestaan of een onaanvaardbaar compromis sluiten, wil hij met CD&V en N-VA een constructieve motie van wantrouwen indienen, die de Vlaamse regering doet vallen. Dat zou een grote institutionele crisis tot gevolg kunnen hebben. Veel alternatieven voor de huidige bonte Vlaamse meerderheid zijn er immers niet, en nieuwe verkiezingen op Vlaams niveau zijn grondwettelijk onmogelijk. Van Rompuy schuwde de grote woorden niet. Het FDF-voorstel om het Brussels Gewest uit te breiden met Vlaamse randgemeenten vergeleek hij met "de Anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland".

Nog gisteren opende Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) een nieuw communautair front. Hij bevestigde op de VRT zijn voornemen om in het Forum voor Staatshervorming de 'splitsing' van de sociale zekerheid op tafel te leggen. Leterme wil dat de sociale zekerheid deels beheerd wordt vanuit de gemeenschappen en gewesten. Zo zouden deelgebieden die goed scoren op het vlak van tewerkstelling en gezondheidsbeleid "beloond" kunnen worden. Hoewel het voorstel niet nieuw is, is het niet van aard op dit moment de koortsige communautaire zeden te verzachten. (BE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234