Vrijdag 25/06/2021

begroting

Van Rompuy streng voor Wilmès en Van Overtveldt: "Veel te snel gecommuniceerd"

Eric Van Rompuy (CD&V), voorzitter van de commissie Financiën. Beeld Photo News
Eric Van Rompuy (CD&V), voorzitter van de commissie Financiën.Beeld Photo News

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) hebben voor hun beurt gesproken. Dat zegt CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy aan De Morgen nadat in een ontwerprapport van het monitoringcomité bleek dat de federale regering minstens 2,1 miljard euro moet vinden bij de begrotingscontrole.

In het rapport besluit het monitoringcomité dat de regering minstens op zoek moet naar 2,1 miljard euro als ze de doelstelling wil halen die Europa oplegt. De inspanning kan oplopen tot 2,7 miljard, want op dit moment worden de uitgaven in het kader van de asielcrisis (650 miljoen euro) niet meegerekend. De regering hoopt immers dat die als eenmalige uitgave kunnen worden bestempeld. Als de regering vasthoudt aan haar eigen doelstelling om het structurele begrotingstekort dit jaar te beperken tot 1 procent van het bbp, loopt de budgettaire inspanning zelfs op tot 3 miljard euro.

Het belooft dus nog een bijzonder lastige begrotingscontrole te worden. Zeker nu ook de Europese Commissie ons land waarschuwt dat het vooropgestelde begrotingsevenwicht in 2018 niet zomaar gelost kan worden. De Standaard schrijft dat er dit jaar nog voor 1,2 miljard euro aan structurele besparingen nodig zijn om aan de doelstellingen tegemoet te komen.

Het Belgische tekort moet van Europa jaarlijks met 0,6 procent van het bruto binnenlands product (BBP) structureel verbeterd worden. Maar in 2015 bespaarde ons land volgens de commissie maar 0,2 procent, en de laatste prognoses zal ook dit jaar het structurele tekort slechts met 0,3 procent afnemen. Ruim onvoldoende dus.

Groter tekort

Eric Van Rompuy, CD&V-Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Financiën, ziet het met lede ogen aan. Hij wijst ook naar de bevoegde ministers Wilmès en Van Overtveldt. "Zij hebben veel te snel gecommuniceerd", is zijn conclusie. "Nog voor het monitoringcomité cijfers op tafel legde, stak Van Overtveldt de schuld al op zijn administratie. En Wilmès legde veel te vroeg de optie op tafel om van een begrotingsevenwicht in 2018 af te stappen."

Van Rompuy vreest bovendien dat het tekort weleens groter zou kunnen zijn dan het monitoringcomité in het rapport schrijft. "Zij gaan ervan uit dat alle maatregelen van de taxshift uitgevoerd zullen worden, maar dat zal niet het geval zijn." Van Rompuy rekent even voor: de fiscale regularisatie zou 250 miljoen euro moeten opbrengen, de anti-fraudemaatregelen 225 mijoen, de Kaaimantaks 460 miljoen, en de speculatietaks 35 miljoen. "Die opbrengsten zijn ruim overschat en voor de eerste twee maatregelen is er zelfs op dit ogenblik geen wettelijke basis in het parlement."

Evenwicht essentieel

Een tijd geleden maakte begrotingsminister Wilmès zich nog sterk dat België op de Europese koers zit. "Maar dat klopt dus niet", reageert Van Rompuy. "Ook op Europees vlak zegt men nu dat België zijn engagementen niet nakomt."

Het begrotingsevenwicht op de lange baan schuiven, is voor Van Rompuy geen optie. "Dat evenwicht in 2018 blijft essentieel voor de Nationale Bank. Zeker met onze hoge overheidsschuld. Nu hebben we immers een lage rente, maar als die de komende jaren oploopt, loopt ook onze schuld op."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Beeld BELGA
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld BELGA

Ambitieuzer

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt is het lijvige rapport nog volop aan het bestuderen, en wil voorlopig geen commentaar geven op het begrotingstekort voor dit jaar. Via zijn woordvoerder Ferry Comhair wil hij enkel ingaan op de Europese waarschuwing. "Vanuit Europa klinkt er ook lof voor een aantal structurele maatregelen, onder meer in de pensioenhervorming en in de taxshift." Dat er meer structurele besparingen nodig zijn, onderschrijft Van Overtveldt. "Het mag inderdaad nog een stuk ambitieuzer. Dat is ook de weg die wij willen bewandelen", aldus Comhair.

De andere regeringspartijen, Open Vld en MR, wilden niet reageren op de cijfers van het monitoringcomité en de Europese Commissie. Ze wachten de begrotingscontrole af, die deze week start. "We zullen die oefening zeer grondig moeten doen", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234