Vrijdag 18/10/2019

Van Rompuy opnieuw redder in nood

Beeld UNKNOWN

Yves Leterme heeft Herman Van Rompuy terug naar de onderhandelingstafel geroepen om het 'probleem-Milquet' op te lossen. De hernieuwde clash over de staatshervorming drijft de verzuring bij oranje-blauw naar nieuwe hoogten. 'We zijn elkaar kotsbeu.'

Joëlle Milquet zei gisterochtend 'heimwee' te hebben naar verkenner Herman Van Rompuy. Dat was meer dan een grapje. Milquet vroeg Leterme expliciet Van Rompuy er weer bij te halen om de status te bepalen van de nota over een staatshervorming in vier fasen die ze met hem opstelde. Bij afwezigheid van de voormalige verkenner ontstond namelijk weer commotie daarover, wat de verzuring bij de onderhandelaars naar nieuwe hoogten duwde. "We zijn elkaar stilaan beu", luidde het.

In de culinaire terminologie die deze formatie kenmerkt, was de inzet van het geschil een van de 'borrelhapjes'. Milquet zei tijdens de gesprekken over mobiliteit dat ze wilde vasthouden aan de tekst van de 'spooknota', namelijk dat de regionale vervoersmaatschappijen waarnemers krijgen in de raden van bestuur van de NMBS en Infrabel. De Vlaamse onderhandelaars sturen aan op vertegenwoordigers met beslissingsrecht. Eén van hen verwoordde het verschil zo: voor Milquet is deze tekst het eindpunt, voor ons slechts een begin."

En dus moest Herman Van Rompuy "als een notaris" uitsluitsel brengen op een vergadering gisteravond. "Van Rompuy komt niet zomaar terug", zegt Milquet aan De Morgen. "Hij moet het geheugen van de anderen opfrissen. Uiteindelijk gaat het over veel meer dan de NMBS. Dit is een sleutelelement dat de waarde van de tekst bepaalt." De weerstand van Milquet was niet naar de zin van pakweg Bart Somers. "Ambetant", noemde hij de situatie. "Milquet gaat haar boekje te buiten." Volgens de liberalen én CD&V was er géén akkoord over de tekst en kan er nog van alles aan toegevoegd worden. Zelfs de altijd kalme Jo Vandeurzen voer dinsdagavond molenwiekend uit naar Joëlle Milquet.

Volgens een goedgeplaatste bron klopt het niet helemaal dat er nog van alles aan de 'spooknota' toegevoegd kan worden. Er werd weliswaar overeengekomen dat er over borrelhapjes als de NMBS nog gepraat kan worden. Dat geldt echter niet voor de grotere thema's, met uitzondering van de fiscale autonomie. Eén onderhandelaar meent dat Milquet volop bezig is haar 'verdedigingslinie' op te bouwen voor de grotere discussie over de staatshervorming. "En het is een taaie tante, ze kan het desnoods nog vijf maanden volhouden."

Ook bij Bart De Wever was gisteren enige spijt over het vertrek van Herman Van Rompuy van de onderhandelingstafel. "Het zou niet goed zijn dat Herman Van Rompuy zich nu terug zou trekken", zegt hij in een gesprek met deze krant. "Ik vraag niet liever dan dat Herman ten volle zijn verantwoordelijkheid neemt voor oranje-blauw." Ook Leterme zegt 'de wijsheid' van Van Rompuy nog goed te kunnen gebruiken. "We praten nog elke dag. Ik hoop dat hij met zijn terugkeer de situatie kan deblokkeren."

Volgens één onderhandelaar is het belang van Van Rompuys terugkeer overigens niet te onderschatten. "Het is nodig om Letermes premierschap te redden. Van Rompuys imago maakt meer goodwill los bij de Franstaligen dan het zijne." (Fabian Lefevere en Ruud Goossens)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234