Maandag 25/10/2021

Update

Van Rompuy: "Obama zorgt voor breuk met verleden"

Premier Van Rompuy (l) schudt de hand van president Obama. Beeld UNKNOWN
Premier Van Rompuy (l) schudt de hand van president Obama.Beeld UNKNOWN

Met het aantreden van Barack Obama is een nieuw tijdperk in de relaties tussen de Verenigde Staten en Europa ingeluid. Zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak sloeg de Amerikaanse president een andere toon aan dan zijn voorganger George W. Bush, oordeelde premier Herman Van Rompuy (CD&V) na afloop van een informele ontmoeting tussen Obama en de Europese leiders in Praag.

Op dezelfde golflengte
Volgens Van Rompuy illustreerde het treffen in de Tsjechische hoofdstad dat de Europese en Amerikaanse standpunten steeds meer naar elkaar toegroeien. Zowel inzake de strijd tegen energie en klimaatverandering, de aanpak van de economische crisis als de situatie in Afghanistan zitten de Europeanen en de Amerikanen min of meer op dezelfde golflengte.

Europese standpunten
"De Amerikaanse president sprak woorden die tot voor kort ondenkbaar waren. Zo bepleitte hij een sterke Europese defensie", verklaarde Van Rompuy. Volgens de Belgische regeringsleider schurkt de Amerikaanse regering onder Obama dichter bij het Europese denken aan. "Hij heeft zeer Europese standpunten", stelde hij vast.

Ook op persoonlijk vlak ontwaarde Van Rompuy een trendbreuk. "Zijn wijze van spreken, zijn wijze van omgaan met mensen en zijn luisterbereidheid zijn een breuk met het verleden. Dat is een geruststellende boodschap voor de wereld", verklaarde Van Rompuy.

Ook De Gucht gecharmeerd
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld), die een vergadering met zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton had bijgewoond, beaamde: "Wat opvalt is de openheid van de nieuwe regering. Amerikanen zijn steeds vriendelijk, maar bij de vorige regering had je altijd de indruk dat ze niet echt luisterden".

Alliantie?
Het bezegelen van een nieuwe trans-Atlantische verstandhouding was het belangrijkste objectief van de korte bijeenkomst in Praag. Nu moet blijken in hoeverre Europa en Amerika daadwerkelijk als een alliantie gaan opereren op het wereldtoneel.

Klimaat
De strijd tegen klimaatverandering wordt alvast een test. De EU heeft het voortouw genomen met haar engagement om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20% terug te schroeven. De Europeanen rekenen echter op Obama om de rest van de wereld aan boord te hijsen. In het voorstel dat momenteel in het Amerikaanse parlement circuleert, wordt gemikt op een reductie van de Amerikaanse uitstoot met 5 tot 6% tegen 2020. De Franse president Nicolas Sarkozy merkte tijdens de vergadering fijntjes die kloof op, maar Van Rompuy sprak milde taal. "Het gaat in deze fase nog minder om doelstellingen en cijfertjes. Wat op dit moment belangrijk is, is de politieke wil om te breken met het verleden en vooruitgang te boeken, zowel op nationaal als internationaal vlak", zei hij.

Kernwapens
Obama's pleidooi voor een afbouw van het kernwapenarsenaal vond in Belgische regeringskringen eveneens een welwillend oor. De Gucht noemde het engagement inzake de ratificatie van het CTBT-verdrag "misschien wel het belangrijkste nieuws". "Zelfs met een nieuw non-proliferatieakkoord hebben de VS en Rusland nog steeds voldoende kernwapens om de wereld verscheidene keren om zeep te helpen, maar zonder nieuwe proeven worden er alvast geen nieuwe wapens meer ontwikkeld."

Turkije
Enkel inzake Turkije zat er wat ruis op de Europees-Amerikaanse lijn. In navolging van zijn voorgangers brak Obama een lans voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Wegens de rigide verdeling van de spreektijd reageerde er geen enkele Europese leider tijdens de vergadering, maar na afloop van de top zei de Franse president Nicolas Sarkozy met klem dat beslissingen over EU-lidmaatschap enkel de lidstaten van de EU toebehoren. Sarkozy is gekant tegen een Turkse toetreding. (belga/bf)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234