Dinsdag 19/01/2021

Van Rompuy I start met kater

Brussel l De regering-Van Rompuy start in woelig water. CD&V manifesteert zich na het ontslag van Inge Vervotte als een verdeelde partij, terwijl Open Vld aan bloedarmoede lijdt.

Door de politieke redactie

Dat er onder premier Van Rompuy een carrousel op gang zou komen, was verwacht. Alleen werd hij groter dan verwacht. Er was niet enkel de vervanging van Jo Vandeurzen door Stefaan De Clerck op Justitie, waardoor N-VA'er Patrick De Groote weer in de Kamer belandt. Uiteindelijk vertrok ook Patrick Dewael naar de Kamer ter opvolging van Herman Van Rompuy. In zijn plaats komt Guido De Padt, backbencher in de Kamer.

De opmerkelijkste wissel was echter die van Inge Vervotte, die vervangen wordt door Vlaams minister van ACW-signatuur Steven Vanackere. In een emotionele brief nam Vervotte afscheid van de federale regering. Daarin schrijft ze dat ze na het ontslag van partijgenoten Jo Vandeurzen en Yves Leterme niet langer kan functioneren in deze regering. Ze haalt daarbij uit naar Open Vld'er Patrick Dewael, die ze na de affaire-Koekelberg een gebrek aan geloofwaardigheid aanwrijft. "Ik zie mezelf niet in staat om de gemaakte keuzes te verdedigen of uit te dragen." De reactie van Open Vld was sec. De liberalen adviseren Vervotte om haar "persoonlijke frustraties" ondergeschikt te maken aan het belang van een land in crisis.

Wijst dit al op zwaar onweer binnen de coalitie, dan is de allerlaatste passage van Vervottes brief zo mogelijk nog onheilspellender voor het evenwicht van de nieuwe regering. In haar brief pleit ze voor samenvallende verkiezingen in 2009, wat dwars op het partijstandpunt staat. Tegenstanders zien daarin de hand van Vervottes beschermheer Yves Leterme. "Leterme is zijn guerrilla gestart tegen zijn partij en tegen Herman Van Rompuy", zegt een prominent regeringslid. "Dat belooft voor de toekomst."

CD&V ontkent echter dat hier een fundamenteel probleem rijst. Op het partijbureau van gisteravond nam Yves Leterme het woord om "voor 200 procent" zijn steun uit te spreken aan een regering-Van Rompuy die tot 2011 in het zadel blijft.

Nog meer problemen liggen bij Open Vld. De aanstelling van de relatief onbekende Guido De Padt zorgt voor wrevel bij de coalitiepartners. "Un peu léger", luidt het aan Franstalige kant. Niet iedereen is ervan overtuigd dat De Padt de ervaring en de carrure heeft om een explosief departement als Binnenlandse Zaken te leiden. Volgens sommigen is dat een gevolg van de bloedarmoede waaraan Open Vld lijdt. Herman De Croo stelt dat zijn partij een probleem heeft bij de generatie tussen 30 en 55 jaar. "Er komt een nieuwe generatie aan, maar we hebben inderdaad een probleem met het tussenschot." Dat probleem stelt zich in de toekomst scherper, nu Karel De Gucht een nieuw engagement kreeg dat hij over twaalf maanden Europees commissaris kan worden.

De inhoudelijke knopen waren op dat moment al doorgehakt. De opvallendste afspraak is dat er een onderhandelde oplossing wordt gezocht voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, wat regelrecht indruist tegen de opstelling die CD&V ten tijde van het kartel met N-VA verdedigde. De kwestie zal samen met de ruimere Brusselse problematiek worden behandeld in een nieuw op te richten comité, na de regionale verkiezingen van volgend jaar. Dat betekent dat B-H-V buiten de dialoog tussen de gemeenschappen wordt gehouden, die nu snel weer zal worden opgestart, zo beloven de Franstaligen.

Ook over de onderzoekscommissie naar de gebeurtenissen met Fortis is er eensgezindheid. Die zal eerst onderzoeken of de scheiding der machten is geschonden door de regering, en daarna de deals over de ontmanteling van de bankgroep zelf onder de loep nemen. Opvallend is dat de regering wil dat een groep experts een voorafgaand verslag maakt over de vermeende bemoeienissen van de regerings- top in het proces over Fortis.

>2-6, 23

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234