Vrijdag 15/11/2019

Van Rompuy doet ultieme oproep aan Europees Parlement

Herman Van Rompuy (R) kwam vandaag de Europese Meerjarenbegroting verdedigen in het Europees Parlement. Beeld EPA

De belangrijkste fractieleiders in het Europees Parlement hebben vandaag met scherp geschoten op het akkoord van de staatshoofden en regeringsleiders over de nieuwe Europese meerjarenbegroting. "Een begroting van het verleden", zo wierp Guy Verhofstadt Herman Van Rompuy voor de voeten. De architect van het compromis waarschuwde het halfrond echter om "twee keer goed na te denken" alvorens de meerjarenbegroting te verwerpen.

Onder leiding van Van Rompuy bereikten de staatshoofden en regeringsleiders tien dagen geleden een compromis over de inkomsten en uitgaven van de Europese Unie van 2014 tot 2020. Na een onderhandelingsmarathon raakten ze het uiteindelijk eens over 960 miljard euro financiële engagementen en 908 miljard euro effectieve betalingen.

De deal moet echter nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en daar blijft de onvrede groot. De leiders van de Europese Volkspartij, de socialisten, de liberalen en de groenen herhaalden maandag in een debat met Van Rompuy dat het huidige compromis "onaanvaardbaar" is.

"Europa uithongeren"
"Excuseer, mijnheer Van Rompuy, dit is geen begroting voor de toekomst, maar één van het verleden", laakte liberaal fractieleider Guy Verhofstadt het gebrek aan echte innovaties in de budgettaire opmaak van Europa, het inbouwen van een structureel deficit en de opeenstapeling van kortingen, vrijstellingen, enveloppes en andere speciale behandelingen voor lidstaten.

Zijn socialistische collega Hannes Swoboda sprak van een "prima begroting voor zij die Europa willen uithongeren". EVP-fractieleider Joseph Daul betreurde dan weer dat er voorafgaand aan de Europese top nauwelijks naar het parlement was geluisterd. "We hadden veel dichter bij elkaar moeten staan. Maar niemand heeft naar ons geluisterd, en nu vraagt u ons om verantwoordelijk te zijn".

"Niet perfect"
De Britse conservatief Martin Callanan nam de verdediging van het compromis van Van Rompuy op zich. "Niet perfect, maar een pragmatisch en zinvol evenwicht", luidde het. Hij stipte aan dat de vraag om bezuinigingen op de Europese begroting niet enkel van Londen kwam, maar ook van liberale en socialistische premiers uit landen als Nederland en Denemarken.

Verhofstadt en Isabelle Durant van de groene fractie pleitten ervoor om de meerjarenbegroting in de koelkast te stoppen tot de Europese verkiezingen van 2014. "Wij kunnen leven zonder meerjarenbegroting. Eerst moet de kiezer maar eens zeggen waar het op staat", betoogde Durant.

Pril vertrouwen
Van Rompuy vroeg de Europarlementsleden echter om "twee keer goed na te denken" alvorens terug te keren naar jaarlijkse begrotingen. Het zou het prille vertrouwen in een economische heropleving beschadigen en funest zijn voor onderzoekers, lokale overheden en andere begunstigden die rekenen op Europees geld, zo stelde de Belgische oud-premier.

Volgens Van Rompuy waren bezuinigingen onvermijdelijk in een tijd waarin de nationale regeringen ook de broeksriem moeten aanhalen. Niettemin bevat de meerjarenbegroting volgens hem nog steeds een strategie. Zo wees hij erop dat de middelen voor onderzoek en ontwikkeling, Erasmus en andere groeivriendelijke uitgaven met 37 procent stijgen in vergelijking met de huidige periode.

Van Rompuy, die waarschuwde voor "een vals debat tussen goede en slechte Europeanen" maakte ook duidelijk dat er onderhandelingsmarge bestaat inzake de voornaamste eisen van het parlement: een herzieningsclausule, een perspectief op meer eigen inkomsten en betere mogelijkheden om geld te verschuiven tussen uitgaveposten en begrotingsjaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234