Maandag 23/09/2019

Monster van de Macht

Van Rompuy: "Dankzij de eurocrisis kon ik mijn functie sterker invullen dan sommigen verhoopt hadden"

Herman Van Rompuy: 'Het feit dat ik er als premier toen mee voor heb gezorgd dat ons land in kalmer water terechtkwam, heeft veel indruk gemaakt.' Beeld Thomas Sweertvaegher

Zijn functie werd onderschat toen hij aantrad, zo vertelt Herman Van Rompuy over zijn rol als voorzitter van de Europese Raad in Het Monster van de Macht, de interviewreeks van De Morgen. Daar kwam door de eurocrisis verandering in: "Never waste a good crisis. De eurocrisis heeft ervoor gezorgd dat ik die functie sterker heb kunnen invullen dan sommigen verhoopt hadden."

Zelf noemde Herman Van Rompuy zich consequent 'voorzitter' van de Europese Raad. Zo werd hij ook in het buitenland bekeken: als de man die de vergadering voorzat. In eigen land werd hij president genoemd. Synoniem, toch met een chauvinistische twist. Onderschatten anderen de macht van die functie, of overschatten wij ze?

"Ze werd onderschat toen ik aantrad", zo vertelt hij in Het Monster van de Macht, morgen te lezen in de weekendkrant en vanavond al in de Pluszone van DeMorgen.be. "Het leek vooral om prestige te gaan. Ik schrok zelf van het belang dat die functie had in de ogen van veel mensen. Ik dacht met de metro te komen werken, maar de veiligheidsdiensten werden gek van die gedachte alleen al. De functie was nauwelijks omschreven in de verdragen. Wat natuurlijk mogelijkheden bood, maar ook beperkingen. Als er niets overschiet van de functie van de premier, dan is dat het enige wat hij nog kan doen: de ministerraad bijeenroepen en de agenda bepalen. Sommigen hadden dat ook voor mij in hun achterhoofd."

Hoe is dat veranderd?
(glimlacht) "Never waste a good crisis. De eurocrisis heeft ervoor gezorgd dat ik die functie sterker heb kunnen invullen dan sommigen verhoopt hadden. De Raad heeft toen fel aan invloed gewonnen, omdat alle andere instellingen geen beslissingen konden nemen over kwesties van dergelijk belang. Dit waren Chefsache. Als de Raad aan belang wint, dan natuurlijk ook de voorzitter. Ik had het geluk de steun te hebben van Sarkozy en Merkel. Ik ben het vertrouwen blijkbaar waardig gebleken."

U was zelfs als premier nog een debutant. En toch kreeg u meteen veel vertrouwen.
"Het feit dat ik er als premier toen mee voor heb gezorgd dat ons land in kalmer water terechtkwam, heeft veel indruk gemaakt. Zelf zag ik beter dan om het even wie de limieten in van die verdienste. Maar in de ogen van het buitenland was mijn premierschap het einde van een periode waarin men werkelijk bevreesd was voor het uiteenvallen van ons land. Perceptie natuurlijk."

"Dat ging snel. Ik ben aangetreden begin januari. Mijn eerste Europese Raad als premier van België was pas in maart. Het eerste signaal dat 'ze' aan mij dachten, kwam in mei. Ik denk niet dat ik in die vijf maanden tijd het land gered heb. Maar dat heeft geen belang. Voor velen in het buitenland leek ik een gamechanger. 'Als hij dat kan, dan kan hij dat in Europa ook', dat was de gedachte."

Dit is een fragment uit een langer interview uit de reeks Het Monster van de Macht. Het volledige interview leest u vanaf 18 uur in de Pluszone van DeMorgen.be, of morgen in de weekendkrant. De rest van de reeks vindt u hier.

Beeld Thomas Sweertvaegher
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234