Woensdag 20/10/2021

F-16's

Van rare afkortingen tot foute feiten: 9 dingen die niet kloppen aan de 'F-16-mails aan Vandeput'

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA). Beeld Photo News
Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).Beeld Photo News

De twee nieuwe legermails waarmee sp.a-voorzitter John Crombez woensdag het ontslag van Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) eiste, zijn waarschijnlijk vals. Deze dingen kloppen niet:

1. In het onderwerp van beide sp.a-mails staat ‘CONFIDENTIEEL’ geschreven, maar het is onduidelijk of de mails als niet-geclassificeerd of als geclassificeerd zijn verstuurd. In beide gevallen is er een probleem.

In het leger bestaan twee manieren om een mail te versturen. Er is het niet-geclassificeerde netwerk, voor de alledaagse communicatie. En er is het geclassificeerde netwerk, voor geheime berichten.

De server van het niet-geclassificeerde circuit is zo ingesteld dat alle uitgaande mails waarin woorden als ‘vertrouwelijk’, ‘top secret’, ‘geheim’ of ‘confidentieel’ vallen, automatisch worden tegengehouden – om ongelukken te vermijden.

De server van het geclassificeerde circuit is dan weer zo ingesteld dat het vooraan in het onderwerp van elke mail tussen haakjes in het Engels toevoegt: ‘Confidential’. Dit voorvoegsel ontbreekt in de mails waar sp.a mee uitpakte.

Conclusie: technisch gezien is het haast onmogelijk dat deze mails van bij de krijgsmacht komen.

2. In de eerste mail uit april wordt gesproken over de vervanging van de F-16 Block 20. Die laatste term ‘Block 20’ slaat op het bouwtype. Alleen: het leger vliegt met de F-16 Block 15. Dat is een ouder type dan waarvan sprake.
Er bestaat soms enige verwarring omdat de Belgische F-16’s Block 15 intussen een update kregen waarmee ze in de praktijk hetzelfde kunnen als de Block 20-toestellen. Maar het leger houdt wel consequent vast aan de benaming F-16 Block 15, soms met de toevoeging MLU, die staat voor Mid-life Update. Op fanwebsites zoals op F-16.net worden onze toestellen soms wel omschreven als Block 20.

Conclusie: dit is terminologie die een legerofficier niet zou gebruiken.

De eerste mail, uit april. Beeld rv
De eerste mail, uit april.Beeld rv

3. In beide mails duiken problemen op met de afkortingen. Zo wordt de rang van luitenant-kolonel normaal niet afgekort als Lt. Col. De courante afkortingen zijn LtKol, Lt-Kol of LCL. Er worden nooit punten gebruikt in de afkortingen.

Dit lijkt misschien een detail, maar zeker voor officieren – in dit geval zou het gaan om een kolonel – is het evident om de juiste afkortingen te schrijven. Er bestaan regels over en ze gebruiken ze ook dagelijks.

Conclusie: dit zijn afkortingen die niet gangbaar zijn bij de krijgsmacht.

4. In beide mails staat de naam van luitenant-kolonel Decrop, de man van wie eerder dit jaar mails naar buiten kwamen waarin hij twijfels uit over de leeftijd van de F-16’s, fout gespeld als ‘Delcrop’. Dit lijkt dus niet zomaar een tikfout.

In de tweede mail uit september staat ook de graad van kolonel Harold Van Pee fout vermeld. Hij wordt als Kol. Ir. voorgesteld. Nog los van het feit dat afkortingen met puntjes niet worden gebruikt, is Van Pee geen ingenieur.

Conclusie: dit is een feitelijke fout die een insider niet zou maken.

5. In de tweede mail uit september staat dat Decrop in opdracht werkt van Van Pee. Maar Decrop was nooit bij Van Pee in dienst. Decrop was chef F-16 bij de materiaalbeheerder, Van Pee leidde het onafhankelijke aankoopteam. Tijdens een recente ondervraging in het parlement vertelde Van Pee over Decrop letterlijk: “Ik ken hem niet.”

Bovendien werd Decrop in juni 2017 al overgeplaatst naar een andere dienst, die niets te maken had met het F-16-dossier. Het kan dus sowieso niet dat Decrop in september 2017 nog samenwerkte met Van Pee.

Conclusie: dit is opnieuw een feitelijke fout die een kenner van het dossier niet zou maken.

6. Over de tweede mail uit april staat diagonaal het watermerk ‘CONFIDENTIAL’. Als een legerdocument die typering meekrijgt, gebeurt dit niet met een watermerk, maar met een stempel boven- en onderaan het blad. Deze methode is wettelijk voorgeschreven (wet van 11 december 1998 voor algemene regelgeving).

Conclusie: het is erg onwaarschijnlijk dat een legerofficier een vertrouwelijke mail op een onwettige manier zou oormerken.

7. De aansprekingen in beide mails zijn formeel. In het leger is het nochtans gebruikelijk dat men elkaar in mails ofwel met de graad, ofwel met de voornaam aanspreekt (onder gelijken in rang). Eerdere uitgelekte legermails bevestigen dit.
Het kan wel dat de verzender in dit geval voor wat meer beleefdheid heeft gekozen omdat de minister in cc staat.

Conclusie: dit is geen gangbare communicatiewijze onder officieren.

De mail van september. Beeld rv
De mail van september.Beeld rv

8. Via Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) doken donderdag nog drie andere, nieuwe legermails op. Ze komen wellicht van dezelfde bron als die van Crombez, want ook hierin komen de hierboven opgesomde fouten terug.

En er duiken nog eigenaardigheden in op. In tegenstelling tot de twee sp.a-mails is bij een van de mails van Vuye namelijk de afzendersbalk zichtbaar. In die balk is de naam zwart gemaakt, maar er staat wel nog zichtbaar Lt-Gen. voor.

In het mailsysteem van het leger is het echter onmogelijk om een graad in te vullen in de afzendersbalk. Het systeem werkt alleen met de naam en voornaam van een militair. Wie toch de graad wil schrijven, kan zijn mail niet versturen.

Een van Vuyes mails is trouwens verstuurd naar het mailadres info@vandeput.fgov.be. Dat is een algemeen mailadres van het kabinet, dat online terug te vinden is. Het leger gebruikt normaal steven.vandeput@vandeput.fgov.be.

Conclusie: ook de mails die Kamerlid Vuye ontving zitten vol anomalieën en fouten die grote scepsis rechtvaardigen.

9. Niet alleen Vandeput ontkent het bestaan van de sp.a-mails. De mails verschenen evenmin op de radar van de twee audits die recent werden uitgevoerd in het leger naar het verloop van de vervangingsprocedure van de F-16’s.

Conclusie: er is vooralsnog geen bewijs dat deze mails gecirculeerd hebben in de krijgsmacht, zoals ze laten uitschijnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234