Zaterdag 19/06/2021

NieuwsCoronavirus

Van Ranst ziet gelijkenissen met tweede golf: ‘Bij die 5.000 gevallen van maandag zullen er nog een pak bijkomen’

Viroloog Marc Van Ranst. Beeld Bob Van Mol
Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Bob Van Mol

De coronacijfers in ons land schetsen opnieuw geen positief beeld. Het zevendaagse gemiddelde van de bevestigde besmettingen met het coronavirus ligt in België weer boven de 3.000 en ook het aantal hospitalisaties neemt toe. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Viroloog Marc Van Ranst ziet gelijkenissen met de tweede golf.

In de week van 8 tot en met 14 maart kwamen er per dag gemiddeld 3.052 bevestigde besmettingen met het coronavirus bij. Het gaat om een toename met 29 procent in vergelijking met de week ervoor. In totaal raakten in België al 818.142 mensen besmet met het coronavirus. Het reproductiegetal bevindt zich op 1,1, wat betekent dat de epidemie aan kracht toeneemt.

Maandag testten, volgens voorlopige cijfers, zelfs meer dan 5.000 mensen positief, en “daar zullen er nog een stuk bijkomen”, zegt Van Ranst aan Het Laatste Nieuws. “We moeten het aantal nieuwe gevallen goed in het oog houden. Relatief jongere mensen komen nu in het ziekenhuis terecht. Die worden agressiever behandeld en vaker op intensieve zorgen.” De viroloog moet vaststellen dat de Britse variant, die 50 procent meer besmettelijk is, ook meer ziekteverwekkend is.

Hij hoopt dat het aantal besmettingen niet exponentieel gaat stijgen, nu er voor maandag al meer dan 5.000 infecties zijn geregistreerd, volgens voorlopige cijfers van Sciensano. “Daar gaan er nog een stuk bijkomen en we moeten goed uitkijken naar de nieuwe cijfers van vandaag”, zegt Van Ranst. “Daarom een heel uitdrukkelijke oproep om de maatregelen toe te passen. Dat telewerken, dat moeten we heel serieus nemen. In sommige bedrijven gebeurt dat niet meer en daar zien we ook besmettingen.”

Volgens de viroloog was een stijging verwacht, al is ze “misschien wat meer uitgesproken dan in de simulaties”. “Het is nu een politieke beslissing om dit proberen verder in te dijken of de storm uit te zitten en daarna zien hoe we er zijn uitgekomen”, aldus Van Ranst. “Maar de huidige maatregelen heel strikt volgen, dat helpt ook al een heel stuk.”

Realiteitscheck

“Een deel van de mensen heeft de indruk dat deze epidemie voorbij is en dat is niet zo. Deze nieuwe cijfers zijn een echte realiteitscheck”, waarschuwt Van Ranst. Versoepelingen zijn dan ook niet aan de orde volgens de viroloog, “zeker niet wanneer we de opvolgcijfers van de volgende dagen gaan bekijken”.

“Wanneer de cijfers omhooggaan, dan moet je er rekening houden dat je bepaalde versoepelingen niet kan doen”, zegt hij over de aangekondigde versoepelingen in april. “Wanneer de cijfers het niet toelaten, dan moet je dit politiek misschien opnieuw overdenken.”

Zonder de term ‘derde golf’ boven te halen, zegt Van Ranst dat de huidige cijfers een “nieuw feit” zijn in de curve die “zeventien weken vrij plat was”. De 5.000 gevallen van maandag zitten alvast nog niet verwerkt in de weekgemiddelden. “We moeten er alles aan doen om van een golf een golfje te maken”, besluit Van Ranst.

Grootste stijging in Luik en Luxemburg

Het aantal besmettingen stijgt in het hele land, behalve in de Duitstalige Gemeenschap. In Luik en Luxemburg (+40 procent) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (+38 procent) is de stijging het grootst. In Vlaanderen is de stijging iets minder uitgesproken: in Antwerpen is er een stijging met 25 procent, in Limburg met 27 procent, Oost-Vlaanderen telt op weekbasis 31 procent meer besmettingen, Vlaams-Brabant (+20 procent) en West-Vlaanderen (+21 procent) zijn de ‘minst slechte’ leerlingen van de klas.

Er werden de voorbije periode wel 10 procent meer coronatests afgenomen in vergelijking met de voorbije periode. Dagelijks werden gemiddeld 48.374 tests uitgevoerd. De positiviteitsratio steeg tot 6,8 procent (+0,7 procent). Bij de tieners ligt de positiviteitsratio met 8,4 procent het hoogst, in de leeftijdsgroep 40-64 jaar bedraagt die 7,2 procent. Het laagste percentage positieve testen komt uit de Duitstalige Gemeenschap (3,5 procent), gevolgd door de provincies Vlaams-Brabant (5,4 procent) en Antwerpen (5,7 procent).

Ook de ziekenhuisopnames nemen nog steeds fors toe. Vanaf 11 tot en met 17 maart ging het dagelijks om gemiddeld 175,4 opnames, 16 procent meer dan in de zeven voorgaande dagen. Momenteel worden 2.121 coronapatiënten verzorgd in het ziekenhuis. Van hen liggen er 534 op de afdelingen intensieve zorgen.

Terwijl het aantal nieuwe overlijdens wegens Covid-19 tot nu toe was blijven dalen, stagneert dat nu. Vanaf 8 tot en met 14 maart ging het om gemiddeld 24,6 per dag, evenveel als in de voorgaande week. In totaal stierven in België al 22.600 mensen aan het virus.

Intussen hebben zowat 832.140 personen een eerste dosis van het vaccin ontvangen, dat komt overeen met 7,2 procent van de totale bevolking. Van hen ontvingen er 400.980 een tweede dosis (3,5 procent van de Belgische bevolking).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234