Dinsdag 06/06/2023

Gerecht

Van Ranst gedagvaard voor ‘roekeloze uitspraken’: ‘Als ze het virus aanklagen maken ze meer kans’

Marc Van Ranst. Beeld Bart Leye
Marc Van Ranst.Beeld Bart Leye

Zes Vlaamse ondernemers hebben advocaat Walter Damen in de arm genomen om Marc Van Ranst te dagvaarden. Ze verwijten de viroloog dat hij ‘ongenuanceerde en roekeloze uitspraken’ deed die tot verwarring bij de bevolking en economische schade zouden hebben geleid. Van Ranst zelf is vooralsnog niet onder de indruk.

Luc Beernaert

Ondernemers Bart Deconinck, Rudi De Kerpel, Philip Nichelson, Tanguy Van Quickenborne, Tom De Bruyckere en Patrick Vermaerke lanceren vandaag een petitie om “een andere aanpak” te vragen en eisen een symbolische schadevergoeding van 1 euro. “Veel meer nog hopen we dat Marc Van Ranst opnieuw zijn rol opneemt waarvoor hij door de overheid en de KU Leuven is ingezet, en dat is: achter de schermen duiding geven, die dan door de overheid wordt omgezet in concrete adviezen en richtlijnen voor de bevolking.” Want daar loopt het momenteel mis, meent het zestal.

“Met de regelmaat van de klok verspreidt Van Ranst in de media en via Twitter zelf informatie en adviezen, nog voor de overheid die heeft kunnen communiceren”, aldus De Kerpel. Volgens de bestuurder bij Goodless is Van Ranst de grote schuldige voor het economisch en maatschappelijk leed dat de coronamaatregelen teweegbrachten.

Vooral deze tweet, waarin Van Ranst oproept niet naar Antwerpen te trekken, is een doorn in het oog. Beeld Twitter
Vooral deze tweet, waarin Van Ranst oproept niet naar Antwerpen te trekken, is een doorn in het oog.Beeld Twitter

“De rechtszaak is mijn initiatief. De evenementensector en bij uitbreiding veel bedrijfsleiders zijn terecht boos op Van Ranst. Waarom we niet de hele GEES viseren? Omdat zij maatregelen hebben genomen, mede op advies van Van Ranst. Natuurlijk heeft ook hij recht op vrije meningsuiting. Maar met het mandaat dat hij van de overheid kreeg, moet hij iedereen bereiken. Hij heeft draagvlak voor de noodzakelijke maatregelen verkwanseld door onder andere zijn politieke standpunten op Twitter op een vaak vijandige manier te brengen. Als viroloog moet hij de houding hebben van een burgemeester na de verkiezingen. Er zijn voor iedereen, van welke rang of stand ook.”

Geloofwaardigheid weg

“Los daarvan maakte hij tal van fouten. De druppel die de emmer deed overlopen, was toen hij opriep om niet naar Antwerpen te komen. Daarmee heeft hij een hele provincie gestigmatiseerd. De middenstand in Antwerpen bloedt, het is een catastrofe. Marc Van Ranst verliest geloofwaardigheid, waardoor een grote groep mensen niet meer doet wat we moeten doen in het algemeen belang. Dat vind ik erg.”

Advocaat Walter Damen wil Van Ranst voor de burgerlijke rechtbank aanklagen. “Zijn geloofwaardigheid is aangetast om twee redenen”, zegt Damen. “Vooreerst heeft hij zich vanaf het begin van de coronacrisis telkens veel te stellig uitgelaten. Mondmaskers hadden geen nut, nu blijkt van wel. Reizen naar het buitenland mocht, dan ineens weer niet. Als wetenschapper moest hij weten dat er veel onzekerheid was over het virus. Van die onzekerheid was niets te merken in zijn communicatie. Daardoor hebben ondernemers heel wat schade geleden - omdat zij hun activiteiten afstemden op foute informatie.”

“Ten tweede werd zijn geloofwaardigheid aangetast door zijn politieke uitspraken op sociale media. ‘Het strand moet gratis zijn’, ‘blijf weg uit Antwerpen’: is dit de nationale viroloog die spreekt, of is dit Van Ranst privé die zijn politieke pet opheeft? Vermits de regering als opdrachtgever hem niet terugfluit, vragen wij de rechter zijn licht hierover te laten schijnen.” De klagers kondigen naast de aanklacht tegen de viroloog ook een website aan “waarop iedereen zijn steun kan betuigen”.

‘Politiek geïnspireerde hetze’

Marc Van Ranst is naar eigen zeggen “allerminst onder de indruk”. “Het staat iedereen vrij eender wie te dagvaarden, maar ik maak me geen zorgen. Ze zouden beter het virus aanklagen, dan maken ze meer kans om een rechtszaak te winnen.”

In de gewraakte tweet over Antwerpen, zo stipt Van Ranst aan, heeft hij het over “een bruisende en fantastische stad, een bezoek meer dan waard”. Om er dan aan toe te voegen: “Maar nu even niet.” De tweet dateert van 25 juli. “Dat was een volledig terechte uitspraak”, aldus Van Ranst gisteravond. “Mocht Antwerpen in Groot-Brittannië of Frankrijk gelegen hebben, dan was de stad in lockdown gegaan.”

“Overigens wil ik ook wel wijzen op de politieke agenda van meneer De Kerpel, die regeringscommissaris voor N-VA is bij de VRT. Dat die ondernemers een krant inlichten vooraleer ik zelf op de hoogte ben, wijst erop dat ze publiciteit zoeken. Ze willen me monddood maken. Het lijkt me een politiek geïnspireerde hetze, een happening, eerder dan een wanhopige poging tot een rechtszaak, want zover komt het toch niet. Of ik een advocaat in de arm ga nemen? Nee, daar heb ik het geld niet voor.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234