Dinsdag 01/12/2020

Van prehistorie tot middeleeuwen

De Gregorio ontwierp met regisseur en scenograaf Niek Kortekaas het ontwerp van de permanente tentoonstelling. ‘We dachten lang na over hoe we wilden dat de bezoekers zich in het museum zouden voelen en bewegen’, zegt museumdirecteur Carmen Willems.

Het in oppervlakte verdubbelde Provinciaal Gallo-Romeins Museum van Vlaanderens enige Romeinse stad kan ongetwijfeld meedraaien met de top van de archeologische musea in Europa, aldus de Limburgse gedeputeerde van Cultuur Gilbert Van Baelen (Open Vld). Het museum sloot in januari 2006 de deuren. Een uitbreiding drong zich op door de spectaculaire stijging van het bezoekersaantal: in tien jaar tijd ging dat van 20.000 naar 100.000 per jaar. De provincie Limburg investeerde met de hulp van Europa en Vlaanderen bijna 19 miljoen euro.Het museumgebouw zelf valt op door zijn sober, stijlvol uitzicht. De gevel van het museum werd voorzien van een muisgrijze Italiaanse natuursteen en het gebouw zelf is naadloos geïntegreerd in het oude stadshart van Tongeren. “Fijn dat de architect niet koos voor het design maar zo hard aan de inhoud ervan werkte met ons”, zegt Carmen Willems. “De architect werkte nauw samen met scenograaf Niek Kortekaas om een levendige en sfeervolle permanente tentoonstelling te creëren.”Bij het ontwikkelen van het tentoonstellingsconcept heeft het museum niet alleen gesteund op de lange eigen ervaring en de professionele ontwerpers, maar ook op een uitgebreid publieksonderzoek. ‘Leren’ bleek voor de meeste bezoekers dé belangrijkste motivatie voor het bezoek. Maar in de manier waarop men wil leren, waren er wel verschillen. In de structuur van de tentoonstelling en van de gebruikte media wil men dan ook pogen tegemoet te komen aan de verlangens van de diverse types bezoekers. Maar men doet dat binnen één ruimte en één concept.In het museum wordt het compleet en omvattend verhaal van de samenleving in Limburg, van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen, via een gelaagd tentoonstellingsconcept aanschouwelijk gemaakt. Dat gebeurt aan de hand van de presentatie van 2.200 authentieke objecten - vijfhonderd meer dan voorheen -, die vergezeld gaan van heldere teksten, educatieve tekeningen, animatie en interactives voor kinderen en levensgetrouwe figuren in kunsthars. Er worden ook 3D-voorstellingen gepresenteerd van het interieur van een Romeinse stadswoning.De meeste stukken zijn alledaagse gebruiksvoorwerpen die mooi worden uitgelicht. Eén van de grote blikvangers is de maquette van Romeins Tongeren anno 150 na Christus. Er zijn ook vondsten te zien van de oudste vindplaats van België, zo’n 300.000 jaar oud, samen met het grootste depot van bronzen bijlen (Heppeneert-Maaseik) en de grootste Keltische goudschat van België. Het ligt voor de hand dat de belangrijkste vondsten uit de Romeinse periode van Tongeren komen. Daarnaast zijn een vroegchristelijke tombe en relicten van de belangrijkste kampen van de Neanderthalers in het museum te bewonderen.In december opent in het museum de tijdelijke tentoonstelling Ambiorix, Koning van de Eburonen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234