Woensdag 20/01/2021

Van plank naar verplichte plas

Surfen gaat vanaf dit jaar testen op doping. Volgens de Wada-code, waardoor ook de recreatieve drug cannabis strafbaar wordt. De sport hoopt op een cultuuromslag. 'We hebben een aantal surfers aan de deur gezet', zegt Niels Musschoot van Surf Team O'Neill.

"Een stereotype", noemt Tommy Maenhout de link tussen recreatief drugsgebruik en surfen. Maar de 'coördinator surfen' binnen de Vlaamse Yachting Federatie ontkent het niet: het vooroordeel komt ergens vandaan. Maenhaut: "De oude cultuur, de rebellerende surfer in het busje, bestaat nog altijd. Maar het wordt steeds meer een rariteit."

Nochtans, in zijn boek Stealing the Wave schrijft auteur Andy Martin: "De aantrekkingskracht (van het surfen, red.) zit hem in die tegencultuur, in het marginale en het subversieve. En daarin zit ook de associatie met drugs."

Dopingcontroles zijn er tot dusver nooit geweest. Of toch niet vanuit de internationale federatie ASP. Af en toe waren er wel nationale anti-dopingagentschappen die controleerden. Zoals het Franse AFLD in 2005: toen testte de Braziliaan Neco Padaratz positief tijdens een event in het Hossegor. Verder zijn controles heel zeldzaam, in België zelfs onbestaande.

"In het golfsurfen is bij ons nog nooit controle geweest", zegt coördinator Maenhout. "Wel één keer in het freestyle windsurfen, dat ongeveer hetzelfde publiek aantrekt. Eén iemand testte toen positief op cannabis en werd zes maanden geschorst. Bij veel mensen zijn toen de ogen opengegaan. Ze stonden er niet bij stil dat zoiets verboden was."

De Vlaamse Gemeenschap liet het (golf)surfen tot dusver bewust ongemoeid. "Omdat wij in eerste instantie jagen op doping en niet op drugs", zegt controlearts Hans Cooman. "En omdat wij ervan uitgaan dat doping binnen het surfen geen wijdverspreid probleem is."

En toch, vanaf 2012 wordt alles anders. Te beginnen bij de Australian Tour in februari wil de internationale federatie ASP nu zelf controles doorvoeren. In overleg met en conform de voorschriften van het Wereld-antidopingagentschap Wada. "Wij vinden dat een goede zaak", zegt coördinator Maenhaut. "Het maakt surfen nog geloofwaardiger als sport. Ik verwacht geen grote problemen. De kampioenschappen die wij nu hebben zijn hoogwaardige sportieve competities. Het 'alternatieve publiek' betreft echt een minderheid."

Ook vijfvoudig Belgisch kampioen Niels Musschoot verwacht geen stortvloed aan positieve plasjes. "Prestatiebevorderende middelen zullen er sowieso weinig zijn", zegt hij. "Misschien doen er dat een paar, om sneller te peddelen of zo. Maar verder is surfen een technische discipline. Als er problemen zijn dan zal het gaan over recreatief drugsgebruik. Maar verwacht ook daar geen grote problemen. Aan de top gaat het om een minderheid."

En toch, dik één jaar geleden was er nog Andy Irons, drievoudig wereldkampioen en na Kelly Slater de grootste surfer ooit. Hij werd op 2 november 2010 dood aangetroffen in zijn hotelkamer met een cocktail van methadon en cocaïne in zijn bloed. Het voorval versterkte het beeld van het surfen als een soort tegencultuur binnen de sport. De nu aangekondigde dopingcontroles zouden er ook een rechtstreeks gevolg van zijn.

"Dat was inderdaad geen zuiver verhaal", zegt Maenhaut. "Maar het is daarom niet representatief voor de hele surfwereld. De huidige toppers in onze sport zoals een Kelly Slater of Jordy Smith zijn gewoon topatleten. Ik kan me niet voorstellen dat zij zich met zoiets inlaten. De belangen zijn ook te groot. Ze vertegenwoordigen grote merken en die houden echt aan een clean imago."

Daarover kan Musschoot getuigen. Hij is behalve Belgisch kampioen ook manager van het Belgische O'Neillteam. "Surfers moeten het doen zonder drugs. Wij hebben er daarom enkele aan de deur gezet. Omdat ze niet wilden luisteren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234