Dinsdag 19/10/2021

Van Overtveldt wil stekker uit tobintaks trekken

Johan Van Overtveldt, minister van Financiën. Beeld Photo News
Johan Van Overtveldt, minister van Financiën.Beeld Photo News

Als het van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) afhangt, stapt België uit de Europese onderhandelingen over de invoering van een taks op financiële transacties. Over die tobintaks wordt al drie jaar op topniveau onderhandeld. Van Overtveldt verborg nooit dat hij de belasting op de handel in aandelen, obligaties en afgeleide financiële producten niet ziet zitten. Nu zegt hij voor het eerst dat hij er helemaal de stekker uit wil trekken, zo schrijft De Tijd vandaag. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt in een reactie dat ons land mee zal blijven onderhandelen over de Tobintaks.

"Er is nog wat masseerwerk nodig om mijn vrienden in de Belgische regering ervan te overtuigen dat het de juiste weg is de onderhandelingstafel te verlaten. Maar het gaat de goede kant op", zei Van Overtveldt volgens het persagentschap Bloomberg op een ontmoeting met Britse bedrijven in Brussel.

De invoering van een tobintaks is afgesproken in het regeerakkoord. Er zijn wel voorwaarden aan gekoppeld. De belasting mag niet nadelig zijn voor de exportbedrijven, de verzekeraars, de pensioenfondsen of de financiering van de overheidsschulden. Hoewel de transactietaks slechts een zeer klein percentage afroomt van elke financiële transactie, is dat volgens Van Overtveldt een brug te ver. "Heel kleine verschillen kunnen overheden al in betalingsproblemen brengen. Daarom ben ik tegen."

België is een van de elf Europese landen die in 2013 begonnen te onderhandelen over een Europese tobintaks. Om die te kunnen invoeren is de steun van negen landen nodig. Een vertrek van België betekent zo goed als zeker een voortijdig einde van de tobintaks.

In een reactie zegt Van Overtveldt mee rond de tafel zal blijven zitten. "België zal mee blijven onderhandelen over de Financial Transaction Tax. Ik doe dat op basis van het mandaat dat het regeerakkoord mij geeft. Het regeerakkoord zegt expliciet dat negatieve effecten op de reële economie, op spaarfondsen en verzekeringen en op de overheidsschuld moeten vermeden worden. Die bepalingen uit het regeerakkoord vormen voor mij de leidraad", aldus de minister.

Groen: "Saboteur"

De groenen reageren vol onbegrip op de uitspraken van Van Overtveldt (N-VA) over de Tobintaks. "Dit is totaal onaanvaardbaar. Na zijn boycot om voor meer fiscale rechtvaardigheid te zorgen in ons land, organiseert minister Van Overtveldt nu ook een Europese boycot. België zou net voortrekker moeten zijn. De Tobintaks is de gelegenheid om fiscale rechtvaardigheid op Europees niveau aan te scherpen", vindt Groen-fractieleider in de Kamer, Kristof Calvo. Hij eist dat premier Michel "saboteur Van Overtveldt" tot de orde roept en het regeerakkoord laat respecteren.

De Tobintaks is een minimale heffing op destructieve speculatie, waarvan de opbrengst gebruikt kan worden om te investeren in ontwikkelingslanden. "Jarenlang zijn we zoet gehouden door de belofte dat we dit op Europees niveau zouden organiseren. Met de tobintaks kan er eindelijk een breed gedragen instrument komen dat onze fiscaliteit een stukje rechtvaardig maakt, op Europees niveau", stelt Calvo.

"Premier Michel moet een duidelijk engagement uitspreken dat België een voorstander is en blijft en meewerkt aan een snelle invoering", besluit hij.

Sp.a: Premier en CD&V moeten ingrijpen

Sp.a-voorzitter John Crombez vindt de aankondiging onwaarschijnlijk. "Deze regering doet de factuur voor de gezinnen maar steeds meer stijgen, maar de minister van Financiën houdt de invoering van een taks op speculatief gedrag tegen", zegt Crombez in een reactie aan Belga. Hij roept premier Charles Michel en de CD&V op in te grijpen en de minister op andere gedachten te brengen.

Voor de sp.a-voorzitter zijn het steeds dezelfden die onder deze regering moeten betalen, en zijn het ook steeds dezelfden die beschermd worden. De minister van Financiën houdt een rechtvaardige fiscaliteit tegen, vindt John Crombez.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234