Woensdag 26/02/2020

Van Overtveldt pakt fraudeur dan toch aan

Om bij Financiën een machtiging te bekomen als provider voor btw-korting voor diplomaten zette oplichter Marc Stockbroekx zijn bedrijf op naam van zijn zoon. Nu blijkt ook die betrokken in een faillissement in Frankrijk. Minister Van Overtveldt laat de zaak herbekijken.

Twee weken geleden deed Terzake uit de doeken hoe voormalig Brasschaats N-VA-bestuurslid Marc Stockbroekx (59) ondanks achttien faillissementen en veroordelingen voor allerlei financiële delicten van minister van Financiën Johan Van Overtveldt een machtiging kreeg als een van de drie Belgische providers voor btw-korting voor diplomaten.

Diplomatic Card Services (DCS), het bedrijf van Stockbroekx brengt een digitaal pasje op de markt waarmee diplomaten de hele papierwinkel met kasbonnetjes kunnen omzeilen.

De controle op de erg fraudegevoelige btw-korting (21 procent) wordt zo in zekere zin uitbesteed, wat enkel kan lukken met bonafide partners. Een op 19 juli door Financiën uitgevaardigde regeling stelde daarom dat aandeelhouders van zo'n provider niet betrokken mogen zijn in een faillissements- of insolventieprocedure. Kort voor het in voege treden van de nieuwe regel zette Stockbroekx DCS op naam van zijn zoon Sander.

Die is pas 27 en vrij van juridische precedenten. Maar niet lang meer, zo blijkt uit gegevens die De Morgenontdekte.

Toevallig de dag voor de Terzake-uitzending velde de handelsrechtbank in het Franse Dieppe een vonnis over de gerechtelijke liquidatie van het bedrijf Diplomatic Card Services France. Dat is een van de door Marc Stockbroekx geleide bedrijven, actief in Frankrijk sinds 2000. DCS France legde begin 2012 voor het laatst een jaarrekening neer met een negatief resultaat van 2.181.616 euro. Kort daarna begon de gerechtelijke vereffening.

De rechtbank in Dieppe nam met het vonnis akte van de schuldenstaat, opgesteld door curator Béatrice Pasqual. Op 5 oktober verscheen een publieke oproep aan mogelijke andere schuldeisers op Bodacc, de Franse tegenhanger van het Staatsblad. Dat is doorgaans de laatste stap voor het faillissement.

In 2011 boekte DCS nog een nettoverlies van 47.192 euro. Op een jaar tijd explodeerde dat tot 2,18 miljoen euro.

Navraag bij de handelsrechtbank in Dieppe laat zien dat er omtrent DCS France maar één aandeelhouder is bekend: de Nederlandse bv Diplomatic Fuel Service, en die wordt vertegenwoordigd door Sander Stokbroeckx.

Vader Stockbroekx bewoont een villa in Brasschaat, maar is in België officieel onvermogend. De nabestaanden van een oude dame die hij kasbons en obligaties afhandig maakte, kregen onlangs een schadevergoeding van 500.000 euro toegewezen, maar staan machteloos.

Hoe doorzichtig de wissel van vader op zoon bij DCS ook leek, minister Van Overtveldt gaf vorige week in de commissie Financiën aan dat hij er geen graten in ziet. Hij noemde de faillissementen en veroordelingen van Stockbroekx uit 1998, 2006, 2019 "niet relevant omdat DCS op heden een andere zaakvoerder heeft".

Bijzondere Belastinginspectie

Ook die blijkt nu dus verwikkeld in een insolventieprocedure. Geconfronteerd met de nieuwe gegevens laat het kabinet-Van Overtveldt weten dat het die zal laten onderzoeken door de Bijzondere Belastinginspectie: "De BBI is de instantie die de controles en audits uitvoert. De minister rekent er op dat de administratie het passende gevolg zal geven indien een gemachtigde onderneming niet meer aan de voorwaarden voldoet."

Marc Stockbroekx zegt bij monde van crisis-pr-man Hans Karperien dat Sander wel bestuurder is, maar "geen aandeelhouder" bij DCS France. Dat lijkt op zich weinig uit te maken. De nieuwe wettekst zegt dat ook bestuurders "niet in faling mogen zijn".

Over de reden voor de vereffening van DCS France kan volgens Karperien niks worden gezegd "omdat er een strafonderzoek loopt tegen bepaalde aandeelhouders die tegen de belangen van de firma ingingen".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234