Dinsdag 19/11/2019

Fraude

Van Overtveldt over grootste fraudeklacht ooit: "Crombez liet verjaarde zwarte kapitalen ontsnappen"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) Beeld Photo News

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft een strafklacht ingediend bijna alle parketten van ons land en bij het federaal parket. Volgens het BBI werd in heel wat fiscale regularisatiedossiers zwart geld vrijwel gratis witgewassen. Dat meldt De Tijd. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) speelt de zwartepiet door naar voormalig staatssecretaris en huidig sp.a-voorzitter John Crombez. Die wast dan weer zijn handen in onschuld en wijst naar Didier Reynders.

De recordklacht gaat over alle fiscale amnestieën die tussen 2004 en 2015 zijn afgehandeld. In totaal gaat het om 61.546 dossiers, waarbij zwart geld voor ruim 36 miljoen euro is witgewassen. Het BBI vermoedt dat in veel gevallen geen belasting is betaald op het volledige zwarte kapitaal. Verscheidene fiscaal advocaten hebben dat ook al toegegeven.

Met de strafklacht, meteen de grootste fraudeklacht ooit in ons land, wil het BBI alle amnestiedossiers laten onderzoeken. Gespecialiseerde magistraten stellen echter dat er in geen enkel gerechtelijk arrondissement voldoende speurders zijn om al die dossiers uit te pluizen.

Ook fiscaal expert Michel Maus heeft zijn bedenkingen bij de klacht van de BBI. Volgens hem heeft de fiscus een punt, maar zijn er praktische bezwaren. "Iedereen heeft recht op een eerlijke behandeling, dus dan moet het bij iedereen op dezelfde manier gebeuren", zei hij op Radio 1. "Aangezien de parketten de middelen niet hebben om alle dossiers te heropenen, zal men daar een oplossing voor moeten vinden."

Intussen heeft ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gereageerd op de strafklacht: "Het klopt inderdaad dat verjaarde zwarte kapitalen onder voormalig staatssecretaris Crombez konden ontsnappen. De heer Anthonissen heeft het recht om dat aan te klagen. De fiscale regularisatie die wij hebben uitgewerkt is strenger en neemt verjaarde kapitalen wel mee in rekening. Dat heeft het voordeel van de duidelijkheid. Het biedt ook meer rechtszekerheid voor de belastingplichtige. Zo worden toestanden als deze vermeden. We wachten nu de reactie van de parketten op de strafklacht van de BBI af."

"Waarom liegt Van Overtveldt?"

Sp.a-voorzitter John Crombez is niet gediend met die beschuldiging. "Ik vraag mij af waarom de minister van Financiën liegt", reageert hij. "Het is heel gemakkelijk vast te stellen dat wat hij zegt gewoon niet klopt. Karel Anthonissen van de BBI zélf heeft in het parlement gezegd dat hij het net goed vond dat ik in 2013 heb beslist om het kapitaal zelf mee te pakken in de fiscale regularisatie."

"Het was net mijn voorganger Didier Reynders die toeliet om alleen de intrest mee te nemen in de regularisatieoperatie", zegt Crombez. "In een tweede fase heb ik trouwens zelf beslist om de wet op de fiscale amnestie te schrappen. Het is Van Overtveldt zelf die fiscale regularisatie weer mogelijk heeft gemaakt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234