Zaterdag 24/07/2021

Financiële taks

Van Overtveldt: "Ontwerp tobintaks is in strijd met regeerakkoord"

Johan Van Overtveldt. Beeld BELGA
Johan Van Overtveldt.Beeld BELGA

Het ontwerp over de taks op financiële transacties dat momenteel op tafel ligt, is in strijd met het regeerakkoord. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt in een reactie op de berichten in de media over de tobintaks.

Tien Europese lidstaten voeren momenteel gesprekken over de invoering van zo'n taks op financiële transacties. Maar L'Echo schreef vandaag dat onze minister van Financiën zich opmaakt om uit de onderhandelingen te stappen.

Het kabinet van Van Overtveldt ontkent dat en zegt dat ons land de onderhandelingstafel in deze fase niet zal verlaten, "maar er kan niet ontkend worden dat de ontwerpteksten zoals ze nu voorliggen onaanvaardbaar zijn, wegens in strijd met het regeerakkoord".

Argument

De minister draagt daarvoor verschillende argumenten aan. Zo zegt het regeerakkoord dat de taks zich moet focussen op aandelen met een speculatief karakter, maar dat zo'n taks geen nadelige effecten mag hebben op de reële economie. In de teksten die nu voorliggen is die vrijwaring van de reële economie allerminst gegarandeerd, aldus Van Overtveldt.

"Zowel grote als kleine bedrijven wapenen zich via bepaalde transacties immers tegen risico's als gevolg van bijvoorbeeld evoluties in grondstofprijzen, wisselkoersen en rentelasten. Het voorliggende voorstel kan die indekking bemoeilijken en kan dus nadelige effecten hebben voor de bedrijven. Het regeerakkoord zegt ook zeer duidelijk dat pensioenspaarfondsen niet geviseerd mogen worden. "

Van Overtveldt voegt daar aan toe dat het voorliggende ontwerp bovendien de kost van de financiering van de overheidsschuld opdrijft én de liquiditeit van de overheidsschuld bedreigt.

Het voorstel zoals het nu op tafel ligt, houdt ook risico's in voor de Belgische financiële sector, zegt de minister nog. Delocalisatie van financiële instellingen als gevolg van de maatregel zou niet ondenkbaar zijn.

"Bankenlobby kan op beide oren slapen"

Sp.a is alvast kritisch. "Het citaat van minister Johan Van Overtveldt laat weinig aan de verbeelding over: hij laat analyseren hoe hij een einde kan maken aan de tobintaks", zegt Dirk Van der Maelen in een reactie. "Ons land is steeds een voorloper geweest om een internationale belasting te heffen op financiële speculatie. Immers: Grootbanken, diamantairs en nucleaire spelers worden keer op keer op hun wenken bediend. De bankenlobby kan voortaan op beide oren slapen. Zij hebben de minister die ze droomden: niet de voortrekker, wel de doodgraver van de tobintaks", aldus nog Van der Maelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234