Zaterdag 15/05/2021

Griekse crisis

Van Overtveldt: "Onderhandelen heeft absoluut geen zin"

De Belgische minister van Financien Johan Van Overtveldt komt aan in Brussel bij aanvang van de tweede dag van de speciale Eurogroep vergadering waar de Griekse schuldencrisis besproken wordt. Beeld ANP
De Belgische minister van Financien Johan Van Overtveldt komt aan in Brussel bij aanvang van de tweede dag van de speciale Eurogroep vergadering waar de Griekse schuldencrisis besproken wordt.Beeld ANP

Het nieuwe Griekse voorstel voor een derde steunpakket botste op een Europees neen. Premier Tsipras heeft de geldschieters nu een nieuw voorstel gedaan. Die willen echter niet verder onderhandelen tot na het Griekse referendum. Intussen is de deadline voor de IMF-terugbetaling van bijna 1,6 miljard euro afgelopen nacht verlopen. Herlees hier de laatste ontwikkelingen.

21u07 - ECB houdt Griekse steun op huidig niveau

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken vandaag ongewijzigd gelaten. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB handhaafde daarmee het besluit van zondag, toen het steunniveau ook niet werd opgeschroefd. Vervolgens besloten de Griekse financiële autoriteiten om de Griekse banken in ieder geval tot en met volgende week maandag gesloten te houden.

Het plafond voor de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) staat op circa 89 miljard euro. Dat is het bedrag dat de Griekse centrale bank met toestemming van de ECB mag lenen aan Griekse banken. Die zouden de afgelopen maanden zonder die steun al in acute geldnood zijn gekomen, omdat Grieken massaal hun geld opnamen.

Door de sterke groei van de geldopnames afgelopen weekend en de aanhoudende onzekerheid rond Griekenland, schiet de steun momenteel echter alsnog tekort om de banken open te kunnen houden.

Met het besluit de steun verder niet aan te passen, sluit de ECB aan bij de ministers van Financiën van de eurogroep, min Griekenland. Die besloten vandaag de uitslag van het omstreden Griekse referendum af te wachten, vooraleer eventueel verder te praten over de voortzetting van financiële steun aan Athene.

21u00 - Dijsselbloem: "Hopelijk blijven de Grieken in de eurozone"

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft vanavond in een videoboodschap bevestigd dat het referendum inderdaad wordt afgewacht. Er zullen geen gesprekken volgen tussen de Griekse regering en de Eurogroep of andere instituten die te maken hebben met de Griekse schuldencrisis.

Dijsselbloem besluit zijn boodschap met de mededeling dat de gehele situatie hem spijt en dat hij en zijn collega's ten zeerste hopen dat de Grieken onderdeel blijven van de eurozone.

20u04 - Van Overtveldt: "Onderhandelen heeft absoluut geen zin"

De ministers van Financiën van de eurozone zijn overeengekomen dat er niet meer met Griekenland onderhandeld wordt tot na het referendum van komende zondag. Dat zegt de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) na een nieuwe teleconferentie van de eurogroep. "Onderhandelen heeft absoluut geen zin want de Griekse regering heeft naar eigen zeggen geen mandaat meer. Ze moet die nu krijgen van haar bevolking."

De eurogroep hield vanavond haar tweede teleconferentie in evenveel dagen. Opnieuw bogen de ministers van Financiën zich over de Griekse crisis. Eerste minister Alexis Tsipras had gisteravond in een brief verklaard dat hij met het laatste voorstel van zijn schuldeisers wil instemmen, mits enkele aanpassingen. Vandaag hield hij vervolgens een tv-toespraak waarin hij uitlegde dat het referendum van zondag desondanks doorgaat en dat hij de Grieken aanbeveelt 'neen' te stemmen.

De onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers worden hoe dan ook niet opnieuw opgestart voor het referendum heeft plaatsgevonden. "Er wordt zeker tot maandag niet meer gesproken en een van de voornaamste redenen is dat de Griekse regering naar eigen zeggen 'geen mandaat' heeft om de onderhandelingen te finaliseren", zegt minister Van Overtveldt. "Ze moet dat mandaat krijgen van haar bevolking. Nu gaan onderhandelen heeft dan ook absoluut geen zin."

Volgens de eurogroep worden de Grieken onvoldoende geïnformeerd door de regering-Tsipras. "Het moet hen duidelijk gemaakt worden dat het de Griekse onderhandelaars zelf zijn die weggelopen zijn van de onderhandelingstafel. Dat is heel cruciaal voor wat daarna gebeurd is", aldus Van Overtveldt.

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt. Beeld AP
Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt.Beeld AP
In een koffiebar wordt gekeken naar de toespraak van premier Tsipras. Beeld REUTERS
In een koffiebar wordt gekeken naar de toespraak van premier Tsipras.Beeld REUTERS

18u57 - Pas na referendum weer eurogroep

De eurogroep van vanavond is voorbij. De Slovaakse minister van Financiën laat weten dat de eurogroep pas weer na het referendum op zondag om de tafel wil met Griekenland.

De Finse minister van Financiën Alexander Stubb schrijft in een verklaring dat de eurogroep nog steeds met Griekenland om de tafel wil, maar eerst het referendum afwacht. Griekenland moet een realistisch plan maken om de economie te redden en zich aan deze maatregelen houden. De speech van Tsipras van vandaag droeg niet bij aan het vertrouwen in de wil van Griekenland om mee te werken aan economisch herstel, aldus de verklaring.

18u40 - Beurs reageert positief

De Europese beurzen zijn vandaag met stevige winsten gesloten. Beleggers reageerden opgetogen op de ogenschijnlijke bereidwilligheid in Griekenland om alsnog tot een akkoord te komen met de andere eurolanden.

In Brussel ging de Bel20-index 1,86 procent hoger tot 3.641,09 punten. Alle twintig aandelen uit de graadmeter wonnen terrein. Bij zestien ervan bedroeg de winst minstens 1 procent.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,2 procent in de plus op 482,83 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er 1,9 en 2,2 procent bij. De FTSE-index in Londen ging 1,3 procent vooruit.

18u07 - Tusk: "Kunnen de Grieken niet helpen als ze dat verwerpen"

Europees president Donald Tusk heeft verklaard dat hij en de Europese leiders Griekenland wel willen helpen, maar dat dat niet kan als de Grieken die hulp afwijzen en verwerpen.

"Europa wil Griekenland helpen, maar kan niemand helpen tegen hun wil. Laten we wachten op de resultaten van het referendum", zo klonk het, waarmee Tusk aangeeft dat er van de eurogroep vanavond niet veel resultaat verwacht meot worden.

17u45 - Dijsselbloem ziet weinig kans op vooruitgang

In aanloop naar de telefonische eurogroepvergadering van vanavond heeft voorzitter Jeroen Dijsselbloem verklaard dat hij "weinig kans" op vooruitgang ziet na de toespraak van de Griekse premier Tsipras. Dat meldt persbureau Reuters. De ministers van Financiën van de eurolanden komen bij elkaar om te spreken over het laatste Griekse voorstel. "We zullen spreken over de voorstellen, maar met die laatste toespraak zie ik weinig kans op vooruitgang", aldus Dijsselbloem.

Tsipras riep de Grieken op zondag neen te stemmen om maandag met een sterkere onderhandelingspositie aan tafel met de internationale geldschieters te kunneng aan zitten.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Beeld ANP
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.Beeld ANP

16u30 - Tsipras: "Referendum gaat door, bevolking moet neen stemmen"

De Griekse premier Tsipras gaf zonet een toespraak op de openbare zender ERT. Het referendum gaat door, maar gaat helemaal niet over lidmaatschap van de monetaire unie, zo argumenteert hij. "Het volk raadplegen is logisch. Jullie worden gechanteerd door de geldschieters om ja te stemmen." Democratie is volgens Tsipras "geen coup".

Maar "een mandaat van de bevolking is sterker dan de wil van een regering". Want ook al na de aankondiging van het referendum kreeg het land volgens de premier betere voorwaarden voorgeschoteld. Tsipras blijft de Grieken daarom oproepen om zondag 'nee' te stemmen in het referendum. Op die manier kan de regering vanaf maandag met een sterkere positie aan de nieuwe onderhandelingen beginnen.

Tsipras verzekert dat een nee-stem geen breuk met Europa en de euro betekent, wel "een terugkeer naar de Europese waarden" en een stap richting een betere en snelle onderhandeling, oplossing en samenleving. Als voorbeeld van zijn gehechtheid aan Europa haalde Tsipras ook aan dat hij vorig jaar kandidaat was voor de post van Europees president, een functie nu in handen van de Pool Donald Tusk.

Details over het laatste voorstel dat hij gisteren aan de eurogroep deed, kwamen er niet. In de toespraak poogde de premier wel de bevolking gerust te stellen. Pensioenen, salarissen en spaargelden zullen niet verloren gaan. Hij verweet ook de Europese leiders dat ze de banken hebben gedwongen te sluiten. "Ik had nooit verwacht dat een democratisch Europa geen ruimte en tijd zou geven voor een referendum. De scènes die we nu zien (in de straten van Athene, red.) zijn een schande, nadat zij de banken hebben gesloten net omdat we het volk een stem wilden geven."

null Beeld rv
Beeld rv
null Beeld AP
Beeld AP

16u17 - Spandoek aan het ministerie? "Niet in mijn naam"

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft ontkend dat hij toestemming heeft gegeven voor het spandoek dat momenteel aan het gebouw van het ministerie in Athene hangt en oproept zondag 'neen' te stemmen. "Niet in mijn naam. Het spandoek was een initiatief van de vakbonden, die geen toestemming hadden."

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

15u23 - Tip van de Slovaakse ministers van Financiën

Een duidelijke tip van Peter Kazimir, Slovaaks minister van Financiën:

"Een doorbraak kan zijn: de Griekse regering adviseert een duidelijke ja-stem, andere vragen, of de hele mikmak schrappen."

15u19 - Schäuble: "De Grieken hebben een ravage aangericht"

De Duitse minister Wolfgang Schäuble van Financiën heeft in een toespraak hard uitgehaald naar de Griekse regering. Hij stelt dat Tsipras en zijn collega's een ravage hebben aangericht. "Ze hebben sinds hun aanstelling niets anders gedaan dan terugkomen op eerdere beloftes, en de situatie is ernstig verslechterd. Ze zijn alleen maar bezig met onderhandelen."

Schäuble wil, net als Bondskanselier Merkel, niet onderhandelen voordat het referendum aanstaande zondag meer duidelijkheid biedt.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP

15u10 - Paus stelt "menselijke waardigheid" centraal

Paus Franciscus heeft de Europese en Griekse leiders vandaag opgeroepen om verantwoorde beslissingen te nemen in de Griekse schuldencrisis. De "menselijke waardigheid" moet centraal staan in het debat, zo vindt de pontifex.

De paus is naar eigen zeggen bezorgd over de sociale implicaties van de crisis en de effecten op de gezinnen.

14u45 - "Neen tegen chantage en bezuinigingen"

Een groot spandoek hangt uit het raam van het Griekse miniserie van Financiën. 'Neen tegen chantage en bezuinigen', staat erop te lezen.

14u25 - Raad van Europa veroordeelt referendum

De Raad van Europa, een orgaan dat de democratie en mensenrechten in Europa bevordert, heeft gezegd dat de voorwaarden voor het Griekse referendum niet voldoen aan de internationale standaarden.

"Dat het referendum zo kort van te voren is aangekondigd, is opzichzelf al een probleem", zegt secretaris-generaal Thorbjorn Jagland. Ook is het dilemma dat de Grieken wordt voorgelegd "niet bepaald duidelijk."

14u17 - Europese Commissie gelooft in akkoord tegen 20 juli

De Europese Commissie denkt dat het "zeker" mogelijk is om met Griekenland een akkoord te bereiken over een nieuw steunprogramma voor het land een volgende grote schuldaflossing moet doen. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis vandaag gezegd. Op 20 juli moet Griekenland bijna 3,5 miljard euro betalen aan de ECB, een afspraak die het niet mag missen als het financieel wil overleven en in de eurozone wil blijven.

Nu het tweede steunprogramma voor Griekenland afgelopen is, kan er geen sprake meer van zijn het te verlengen, maakte Dombrovskis duidelijk. Het land bevindt zich sinds middernacht in een heel nieuwe situatie. De eurogroep, die in de late namiddag een nieuwe teleconferentie houdt, kan zich enkel buigen over de Griekse vraag voor een nieuw, twee jaar durend programma, legde Dombrovskis uit. De Commissie is intussen bezig met de analyse van die aanvraag.

Zeker nu Griekenland een schuldaflossing aan het IMF gemist heeft en zondag een referendum houdt, is de situatie complex en problematisch geworden, zei Dombrovskis. De wanbetaling hoeft echter niet onmiddelijk gevolgen te hebben voor de andere Griekse schuldeisers, argumenteerde de Let. Bovendien gelooft hij dat er met Athene een akkoord kan gevonden worden voor het zijn volgende grote schuldaflossing moet doen. Op 20 juli moet Griekenland 3,46 miljard euro aflossen bij de ECB, een maand later nog eens 3,2 miljard, geld dat het momenteel niet heeft. Als de ECB haar leningen niet terugbetaald krijgt, lijkt een Grexit helemaal onvermijdelijk.

Dombrovskis wees erop dat beide onderhandelende partijen de wil moeten tonen om resultaat te bereiken. De Commissie, de ECB en het IMF - de institutionele schuldeisers van de Grieken - zijn alvast bereid te blijven werken en zo snel mogelijk een akkoord met Griekenland te sluiten, benadrukte hij.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis. Beeld REUTERS
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis.Beeld REUTERS

13u20 - Merkel: "Het voorstel van de geldschieters is vervallen"

Duits bondskanselier Angela Merkel heeft zojuist de zaken op scherp gesteld. Volgens haar zijn de hervormingsvoorstellen van de eurogroep van afgelopen weekend vervallen nu het hulpprogramma voor Griekenland vannacht verlopen is. Daarmee lijkt ze duidelijk te maken dat Griekenland geen moeite meer moet doen om er nog wijzigingen in aan te brengen, al "blijft de deur voor gesprekken altijd open". Wel moet ook het IMF bij verdere onderhandelingen betrokken worden.

Bovendien kan er voor Merkel niet meer onderhandeld worden voor de uitslag van het referendum van zondag bekend is. Dat is namelijk allesbepalend, zo zou ook de opinie binnen de eurogroep zijn. En net zoals de Grieken het recht hebben een referendum te houden, zo hebben de andere eurolanden het recht te reageren en een mening te hebben.

Er zou dus vanavond ook geen sprake kunnen zijn van een deal, aangezien de onderhandelingen over een nieuw programma weken kunnen duren. En bij dat nieuwe programma horen evengoed hervormingen, aldus ook sociaal-democratisch vicepremier Sigmar Gabriel zonet. "Denk geen seconde lang dat een welk toekomstig programma dan ook minder op hervormingen zal inzetten dat de vorige deals."

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble ziet weinig lichtpunten in de brief van Tsipras. Beeld AP
Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble ziet weinig lichtpunten in de brief van Tsipras.Beeld AP

13u00 - Griekenland ontkent "toegevingen"

De Griekse regering heeft een persbericht de wereld ingestuurd over de brief van premier Tsipras. Daarin ontkent de regering dat ze het voorstel van de geldschieters volledig heeft aanvaard.

"De Griekse regering gaf gisteren een nieuw voorstel aan de instellingen, samen met een brief van premier Tsipras. Berichten dat de Griekse regering het voorstel van de instellingen volledig heeft aanvaard, houden geen steek. Aan het document zijn een reeks amendenten gehecht."

"Verschillende maatregelen die de instellingen voorstellen zullen niet onmiddellijk van kracht worden, maar in stappen zodat de regering gelijkwaardige maatregelen kan vinden om ze te vervangen."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

12u38 - Tsipras houdt televisietoespraak

De Griekse premier zal zo een televisietoespraak houden naar aanleiding van zijn nieuwe voorstel, dat vanochtend uitlekte. Mogelijk komt er ook een verklaring over het referendum.

12u30 - Gaat het referendum nog door?

Nu Tsipras een nieuw voorstel heeft ingediend, is het de vraag of het referendum van zondag doorgaat. Het is in ieder geval een minder krachtig signaal, zegt chef van de economieredactie van de Volkskrant Xander van Uffelen. "Met zijn nieuwe aanbod om de voorstellen van de geldschieters te accepteren probeert Tsipras weer definitief aan de onderhandelingstafel te komen. Het referendum verliest daarmee aan waarde. Bij een 'nee' kan Tsipras blijven onderhandelen en hoeft Griekenland nog niet uit de euro. Bij een 'ja' kan de regering blijven zitten, omdat hij het akkoord kan uitvoeren dat hij nu op hoofdlijnen accepteert. De kans bestaat dat bij een positieve reactie van de eurogroep, het referendum van tafel verdwijnt."

11u48 - Weinig optimisme over nieuwe toegevingen

Binnen Europa klinken weinig hoopgevende woorden over de toegevingen van de Griekse premier Tsipras. Op de belangrijkste punten weigeren de Grieken nog altijd toegevingen te doen, zo klinkt het.

Ook EU-correspondent Marc Peeperkorn heeft de brief van Tsipras bestudeerd en trekt de conclusie dat "dit niet vlekkeloos door de eurogroep gaat komen". De premier belooft de schuldeisers op bijna alle punten tegemoet te komen, maar doet tegelijkertijd op het gebied van de btw-hervormingen, bezuinigingen en pensioenen diverse afzwakkingen en aanvullingen.

Peeperkorn: "De huidige brief zou genoeg geweest zijn om een tweede steunpakket te verlengen, maar niet om een derde pakket van bijna 30 miljard euro af te sluiten. Dat is althans mijn inschatting."

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble temperde volgens persbureau Reuters eveneens meteen het optimisme. Volgens hem is er niets veranderd aan het feit dat er om middernacht vannacht geen akkoord is bereikt en dat het hulpprogramma dus is verlopen. Als er een nieuw programma komt, zou dat enkel op nieuwe voorwaarden kunnen. Maar "er is momenteel geen basis om serieuze onderhandelingen met de Grieken aan te knopen. Griekenland moet eens duidelijk maken wat het wil."

Om 17.30 uur vergaderen de ministers van Financiën van de eurolanden over de Griekse crisis. Ongetwijfeld staat deze brief op de agenda.

11u25 - Integraal: de brief van premier Tsipras

The Financial Times heeft de integrale brief waarin premier Tsipras ultieme toegevingen doet, online geplaatst. U kan hem hiernaast downloaden.

Toch is het lang niet zeker of de geldeisers de tegemoetkoming van Tsipras zullen accepteren. "Het venijn zit 'm in de details", zegt Brussel-correspondent Marc Peeperkorn. "Bronnen hier beoordelen de nieuwe voorstellen als 'zwak'."

In de brief zou Tsipras alle btw-hervormingen die de geldschieters eisen, accepteren. Hij vraagt alleen om een uitzondering, een speciale korting van 30 procent, voor de Griekse eilanden. "Het voorstel over de eilanden is wel een punt, want daar zit het toerisme en dus een hoop geld. Wat betreft de hervorming van de pensioenen: dit voorstel is niet nieuw. Griekenland opperde dit al eerder", zegt Peeperkorn.

In de pensioenen vraagt Tsipras nog dat de pensioenleeftijd pas vanaf oktober naar 67 jaar opschuift, in plaats van onmiddellijk. Ook wil hij dat de solidariteitstoelage voor de laagste pensioen trager uitdooft dan de schuldeisers wensen. Hiermee zegt Tsipras dat hij in principe tegemoet wil komen aan de hervormingseisen van de geldschieters. Met het verschil dat hij meer tijd neemt voor een aantal hervormingen.

De militaire uitgaven zouden in 2016 met 200 miljoen zakken en 400 miljoen in 2017, terwijl de geldschieters al vanaf 2017 400 miljoen vragen.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld RV
Beeld RV
null Beeld rv
Beeld rv

11u08 - "Tsipras bereid om toe te geven"

Volgens The Financial Times is de Griekse premier Tsipras bereid om toe te geven aan alle eisen van de geldschieters van afgelopen weekend in een ultieme poging een deal rond te krijgen. Dat moet blijken uit een uitgelekte brief van twee pagina's lang van de premier aan de top van de Europese Commissie, het IMF en de ECB. Tsipras zou enkel 'kleinere' aanpassingen willen aanbrengen.

Hoewel het huidige steunprogramma sinds vannacht is afgelopen, kunnen de toegevingen mogelijk wel de basis vormen voor een akkoord dat een nieuw en derde steunprogramma mogelijk moet maken.

Concreet gaat het er om dat Griekenland, zoals premier Tsipras schrijft, "bereid is het voorstel te aanvaarden op voorwaarde van een aantal amendementen, toevoegingen of verduidelijkingen". "Zoals u zal merken, zijn onze amendementen concreet en respecteren ze volledig de robuustheid en geloofwaardigheid van het hervormingsprogramma in zijn geheel."

Athene is bijvoorbeeld bereid alle hervormingen in het btw-stelsel te aanvaarden, met slechts één uitzondering: het behoud van een speciale korting voor de Griekse eilanden.

10u12 - Ook Italië houdt de deur open

De ministers van Financiën van de eurozone staan nog altijd open voor een deal met Griekenland. Dit heeft de Italiaanse minister van Economische Zaken Carlo Padoan tegen BBC radio gezegd, meldt persbureau Reuters.

Eerder vandaag zei de Franse minister van Financiën al dat de deur voor de Grieken wat hem betreft open blijft. Hij hoopte zelfs nog op overeenstemming voor het Griekse referendum van zondag.

De Italiaanse minister benadrukte dat economische groei in Griekenland en een stevigere bankenunie met een stabiele munt nu van groot belang zijn.

9u56 - Welke rekeningen komen nog?

Welke betalingsdeadlines staan Griekenland nog meer te wachten? The Guardian maakte een mooi overzicht van de rekeningen die het noodlijdende land de komende tijd moet betalen. Bekijk de tijdlijn hier.

9u35 - Gepensioneerden mogen 120 euro opnemen

De Griekse regering heeft zo'n duizend banken in het land de opdracht gegeven om vandaag open te gaan zodat gepensioneerden zonder bankkaart geld kunnen opnemen. Het vastgestelde limiet is 120 euro voor de rest van de week. De gepensioneerden zijn door de crisis extra hard getroffen en vrezen dat hun pensioenen niet uitbetaald kunnen worden nu het Griekse steunprogramma is verlopen.

Voor de banken staan lange rijen. Om chaos te vermijden heeft de overheid een systeem bedacht waarin de gepensioneerde klanten op alfabetische naamvolgorde worden geholpen. Dat werd op het laatste moment medegedeeld, waardoor er verwarring en frustratie is onder de gepensioneerden die in de rij staan.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA

9u25 - Vergadering eurogroep uitgesteld tot 17u30

Op vraag van enkele Europese ministers is de vergadering van de eurogroep uitgesteld tot 17u30. Normaal gezien ging de telefonische meeting van start om 11u30.

9u22 - 'Nee'-kamp in de meerderheid

De meerderheid van de Grieken zou 'nee' stemmen tegen de Europese voorwaarden voor de financiering van Griekenland. Dat blijkt uit een peiling van het ProRata-instituut die gepubliceerd is in de krant Efimerida ton Syntatkton. 54 procent is tegen het plan, 33 procent is pro.

Het ja-kamp is wel aangegroeid sinds de banken in het land dicht gingen. Van zij die vóór de bankensluiting bevraagd werden, zei 57 procent nee tegen de deal met de schuldeisers, tegenover 30 procent ja. Wie na de sluiting antwoordde, neigde vaker naar een ja: 46 procent nee versus 37 procent ja.

null Beeld AFP
Beeld AFP

9u10 - Frankrijk wil deal vóór referendum

Impasse of niet, Frankrijk wil er nog steeds alles aan doe om een deal te bereiken met de Grieken. "Ons doel is om een overeenkomst te sluiten voordat het referendum plaatsvindt", zei Michel Sapin, de Franse minister van Financiën, vanochtend tegen RTL Radio. "Indien mogelijk", voegde hij daar wel nog aan toe.

Volgens Sapin is het nodig om tot het laatste moment te zoeken naar mogelijkheden om zo de stabiliteit in Griekenland, Europa en de rest van de wereld te garanderen. Het is nog maar de vraag wat de onderhandelingen, die rond 11.30 uur worden hervat met een teleconferentie van de eurogroep, opleveren. De Duitse bondskansalier Angela Merkel heeft al aangegeven dat het volgens haar weinig zin heeft om nog meer overleg te voeren voor het referendum van zondag.

Michel Sapin. Beeld AFP
Michel Sapin.Beeld AFP

8u50 - Website over het referendum

De Griekse regering heeft een website opgetuigd over het referendum aankomende zondag. De volkskraadpleging gaat over de vraag of de voorstellen van de geldschieters wel of niet worden geaccepteerd. Premier Tsipras hoopte dat het referendum zijn onderhandelingspositie zou versterken, maar in Brussel lijkt het averechts uit te pakken.

De exacte gevolgen van de uitslag zijn onduidelijk, Maar onder meer de Franse president Hollande, de Britse premier Cameron en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker lieten merken dat zij het zien als een referendum over de euro.

7u30 - Wat doet de ECB?

Vandaag komt de leiding van de Europese Centrale Bank ook samen in Frankfurt. Volgens de Financial Times zou de ECB maatregelen kunnen nemen die één of meerdere Griekse banken in de problemen zouden kunnen brengen.

De ECB bevestigde zondag dat ze de steun aan Griekse banken, zo'n 90 miljard euro, niet zou verhogen, maar wel zou handhaven. De som volstaat volgens de FT net om bepaalde Griekse banken met hoofd boven water te houden. Maar de Grieken kregen die steun en gaven daarvoor een soort 'onderpand', in dit geval grotendeels Grieks staatspapier. Maar nu Griekenland de facto zonder geld zit, is dat staatspapier eigenlijk nog amper iets waard.

De vraag is nu hoe de ECB daarop zal reageren. Bij bijvoorbeeld een grotere 'haircut' (minder liquiditeit voor Griekse staatsleningen) zouden sommige banken overkop kunnen gaan, schrijft de FT nog.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

7u00 - Komt er nog een nieuw Grieks voorstel?

Deze voormiddag zit de Eurogroep - de vergadering van Europese ministers van Financiën - opnieuw telefonisch samen. Griekenland komt mogelijk alsnog met een nieuw voorstel. Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis liet zelf vallen dat de regering een tweede brief zal sturen met nieuwe plannen voor economische hervormingen. Die zou deze nacht of deze ochtend in de bus moeten zijn gevallen bij de Europese leiders.

Yanis Varoufakis. Beeld AP
Yanis Varoufakis.Beeld AP

6u45 - Griekse rating nog naar beneden

Het ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland nog maar eens met een trap verlaagd, van 'CCC' tot 'CC'. Fitch haalt de mislukking van de onderhandelingen met de schuldeisers en het aangekondigde referendum aan als redenen voor de verlaging.

Gisteren had kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de rating van Griekenland al verder verlaagd, van 'CCC' naar 'CCC-'.

6u45 - Griekenland vraagt IMF nieuw uitstel

Griekenland heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om uitstel gevraagd voor de betaling van de zowat 1,6 miljard euro die het land tegen middernacht had moeten betalen. "We hebben bij het IMF een aanvraag ingediend opdat de instelling de betaling zou uitstellen tot november", stelde de Griekse vicepremier Yannis Dragasakis. Het IMF had de Grieken al uitstel gegeven en toestemming verleend om alle betalingen voor juni te bundelen op het einde van de maand.

Griekenland heeft inderdaad niet aan de aflossingsplicht van het International Monetair Fonds voldaan, bevestigde een woordvoerder van het IMF na het aflopen van de deadline.

Intussen blijkt dat Griekenland zou hebben voorgesteld om het zondag geplande referendum op te schorten indien de onderhandelingen met de internationale schuldeisers heropgestart zouden worden. Vorige week vrijdag kondigde Athene volkomen onverwachts het referendum aan en weigerde het verder te onderhandelen. Gisteren erkende de Griekse regering dat de volksraadpleging de crediteuren onder druk moet zetten. Die strategie lijkt zich nu tegen de Grieken te keren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234