Zondag 11/04/2021

Van Operatie Kelk blijft wéér niets meer over

Alles wat tijdens huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis en in de woning van kardinaal Danneels in beslag werd genomen, moet uit het dossier worden verwijderd. Dat heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Brussel beslist. 'Een ramp', zegt advocaat Walter Van Steenbrugge.

De huiszoekingen van onderzoeksrechter Wim De Troy van 24 juni 2010 blijven voer voor discussie. De KI besliste gisteren 'dat de openbare macht op willekeurige wijze werd aangewend en dat de rechten van verdediging op onherstelbare wijze geschonden zijn'. Volgens het arrest werd onder meer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens met de voeten getreden. En verder omschrijft de KI de operatie van 24 juni 2010 als een 'fishing expedition' - waarbij de speurders de netten zo breed mogelijk uitzetten om toch maar iets te vangen.

'Niet janken'

Het is al de derde keer dat de KI beslist het dossier Operatie Kelk te zuiveren van alles wat tijdens die huiszoekingen in beslag werd genomen. Maar telkens werd er cassatieberoep aangetekend. Advocaat Walter Van Steenbrugge noemt het nu al 99 procent zeker dat dit ook nu opnieuw zal gebeuren. "We gaan niet janken, maar terugvechten", zegt de advocaat die de belangen verdedigt van 135 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk. "Maar we moeten een kat ook een kat durven noemen: zonder cassatieberoep schiet er met deze beslissing van het hele dossier Operatie Kelk niets meer over. Het onderzoek kan op geen ergere manier worden getroffen."

Van Steenbrugge zegt dat hij al bijna drie jaar met zijn kantoor dagelijks strijd levert in dit dossier. "Ik ben nooit de jurist geweest die zegt dat de rechtbank beïnvloed wordt door de kerk. Maar het wordt moeilijk als je het gevoel hebt dat het niet langer om argumenten gaat, maar dat er andere dingen zijn die spelen... Hoe moet ik dit nu weer uitleggen aan de slachtoffers? Nochtans zijn mijn argumenten in dit dossier glashelder. Maar vergelijk het met een voetbalmatch waarin je met drie tegen nul wint en de man die aan de bordjes zit daar nul tegen vier van maakt. Tja, dan heb je verloren hé."

Bricoleren

Naast het cassatieberoep overweegt Van Steenbrugge nu ook naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te trekken. "Zodat ze daar de Belgen kunnen doen stoppen met bricoleren." Want de oorlog is volgens Van Steenbrugge nog niet gestreden. "'Vechten tegen onbekende soldaten is moeilijk. Maar we kruipen opnieuw in onze pen en gaan er harder dan ooit tevoren opnieuw tegenaan."

Fernand Keuleneer, advocaat van het aartsbisdom en van kardinaal Danneels, noemt zich tevreden met het arrest. "Het aartsbisdom en de kardinaal hebben niets te verbergen, maar in dit onderzoek is men zijn boekje op een dermate grove wijze te buiten gegaan dat het maar normaal is dat een dergelijk optreden doortastend gesanctioneerd wordt. Iets anders zou een rechtsstaat onwaardig zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234