Woensdag 14/04/2021

Van ontslag tot 'relatietje' en nieuwe klacht: overzicht zaak-Vangheluwe

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Er is een nieuwe pedofilieklacht ingediend tegen Roger Vangheluwe, die twee jaar geleden ontslag nam als bisschop van Brugge omdat hij twee neven seksueel had misbruikt in hun kindertijd. Hier vind je een overzicht van de zaak-Vangheluwe en de Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en een mogelijke doofpotoperatie daaromtrent binnen de katholieke Kerk.

- 22 april 2010: De Brugse bisschop Roger Vangheluwe (74) neemt ontslag, nadat hij bekend heeft dat hij een neefje seksueel misbruikt heeft. Vangheluwe was meer dan 25 jaar de bisschop van Brugge en de bisschop met de langste staat van dienst.

- 24 juni 2010: In het kader van Operatie Kelk laat de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie binnenvallen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel, de Sint-Romboutskathedraal, de kantoren en de privéwoning van kardinaal Godfried Danneels in Mechelen. Tegelijkertijd worden huiszoekingen gehouden in Leuven bij de Commissie Adriaenssens, de opvolger van de Commissie Halsberghe, alsook in Brussel bij het Rijksarchief.

- 13 augustus 2010: In een arrest oordeelt de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) dat de huiszoekingen bij de Commissie Adriaenssens onwettig zijn en alle in beslag genomen dossiers teruggegeven moeten worden.

- 9 september 2010: De KI neemt een gelijkaardige beslissing over de zoekacties in de kathedraal, in het aartsbisschoppelijk paleis en bij kardinaal Danneels (foto).

- 11 september 2010: Ex-bisschop Vangheluwe verlaat de abdij van Westvleteren, waar hij zich na zijn ontslag had teruggetrokken. Hij zegt spijt te hebben en wil zich verder "in het verborgene" bezinnen.

- 28 september 2010: Humo bericht dat Vangheluwe ook zijn nichtje tijdens haar jeugd misbruikt zou hebben. Volgens het weekblad doen zelfs geruchten de ronde over een vierde slachtoffer, dat intussen overleden is. Procureur Jean-Marie Berkvens van het parket van Brugge heeft geen weet van een derde en vierde slachtoffer. Het parket van Brugge wil zelfs niet bevestigen of Vangheluwe een tweede slachtoffer maakte.

- 12 oktober 2010: Het Hof van Cassatie vernietigt de arresten van 13 augustus en 9 september, zodat de KI opnieuw moet oordelen.

- 3 december 2010: De paus vraagt de Congregatie voor de Geloofsleer de zaak van de voormalige Brugse bisschop te onderzoeken. Er hangt Vangheluwe een kerkelijke sanctie boven het hoofd.

- 22 december 2010: De KI beslist dat enkel de huiszoekingen bij de Commissie Adriaenssens nietig zijn, maar dat die in de kathedraal, het aartsbisschoppelijk paleis en bij kardinaal Danneels wettig zijn.

- Maart 2011: Operatie Kelk komt in handen van het federaal parket en sindsdien beperkt onderzoeksrechter De Troy zich tot een onderzoek naar feiten van schuldig verzuim, terwijl de lokale parketten bevoegd worden voor de feiten van seksueel misbruik.

- 30 maart 2011: De bijzondere Kamercommissie Seksueel Misbruik keurt haar verslag en aanbevelingen unaniem goed. De commissie wil dat de Kamer "een opvolgingscommissie seksueel misbruik in gezagsrelaties" opricht die toeziet op de uitvoering van de aanbevelingen, alsook dat er een arbitrage-organisatie wordt opgericht voor de slachtoffers van seksueel misbruik in een pastorale relatie.

- 4 april 2011: Volgens het Brugse parket is het dossier rond het seksueel misbruik door Vangheluwe verjaard. Hij kan niet meer gerechtelijk vervolgd worden voor het misbruiken van zijn neefje.

- 5 april 2011: Het Hof van Cassatie beslist voor de tweede maal dat de KI in de fout ging. De Brusselse KI moest zich enkel buigen over de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis en de woning en kantoren van kardinaal Danneels.

- 9 april 2011: Terwijl uitlekt dat Vangheluwe in de residentie van de pauselijke nuntius verblijft, beslist de Congregatie voor de Geloofsleer - die bevoegd is om de zwaarste zedendelicten te onderzoeken - dat de ex-bisschop België moet verlaten en een spirituele en psychologische behandeling moet volgen. Vangheluwe vertrekt naar Frankrijk.

De paus liet de zaak onderzoeken. Beeld AFP
De paus liet de zaak onderzoeken.Beeld AFP

- 14 april 2011: Vangheluwe bekent in een interview met VT4 dat hij twee van zijn neven heeft misbruikt. Hij minimaliseert de feiten en heeft het over "een stukje intimiteit" en "een relatietje" waarvan hij zich de impact op de slachtoffers niet realiseerde. De reacties op het interview zijn vernietigend; Vangheluwe moet enkele dagen later ook het Franse klooster waar hij onderdak had gevonden, verlaten.

- 29 november 2011: De Brusselse KI beslist dat de huiszoekingen van 24 juni 2010 in Mechelen - bij kardinaal Danneels en het aartsbisdom - nietig zijn. Van alle huiszoekingen voor Operatie Kelk blijven enkel die bij het Rijksarchief en in de Sint-Romboutskathedraal geldig.

- 27 december 2011: Humo schrijft dat Vangheluwe, toen hij bisschop van Brugge was, naast zijn neefje ook kinderen uit Huize Godtschalck in Loker, een deelgemeente van Heuvelland, in de Westhoek, misbruikt heeft.

- 16 januari 2012: De Brusselse federale gerechtelijke politie voert nieuwe huiszoekingen uit bij het bisdom Antwerpen en Hasselt in het kader van Operatie Kelk. Bepaalde dossiers rond seksueel misbruik in de Kerk worden meegenomen. Daarmee krijgen de huiszoekingen van 24 juni 2010 in het aartsbisschoppelijke paleis en de privéwoning en het kantoor van kardinaal Danneels in Mechelen een vervolg.

- 20 maart 2012: Onderzoeksrechter De Troy stapt op; hij wil niet dat zijn mandaat verlengd wordt.

Vangheluwe noemde het misbruik
Vangheluwe noemde het misbruik "een stukje intimiteit" en "een relatietje".Beeld BELGA

- 4 april 2012: Het arrest van 29 november 2011 dat de Brusselse KI uitsprak over de huiszoekingen op 24 juni 2010 in het aartsbisschoppelijk paleis en de kantoren en de privéwoning van kardinaal Danneels, wordt verbroken, maar enkel voor zover de KI besliste dat alle materiaal dat daar in beslag werd genomen, uit het onderzoeksdossier verwijderd moet worden. De Brusselse KI zal zich enkel moeten uitspreken over de verwijdering van de stukken uit het dossier. De onderzoeksdaden die op die stukken gebaseerd zijn, zijn en blijven wettelijk. Dat besliste de KI eerder al en die beslissing werd nooit verbroken.

- 18 juli 2012: Bij het Brusselse gerecht wordt opnieuw een klacht ingediend tegen Vangheluwe door een voormalige bewoner van Huize Godtschalck.

De nieuwe klacht komt van een man die destijds verbleef in Huize Godtschalck. Beeld BELGA
De nieuwe klacht komt van een man die destijds verbleef in Huize Godtschalck.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234