Woensdag 30/11/2022

Update

Van nu af ebolascreenings in ons land

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Ebolacoördinator Erik Vlieghe heeft vandaag tijdens een persontmoeting bevestigd dat op Brussels Airport voortaan alle passagiers afkomstig uit Guinea, Liberia en Sierre Leona na aankomst aan een temperatuurcontrole onderworpen worden om na te gaan of ze niet besmet zijn met het ebolavirus. De CEO's Arnaud Feist van Brussels Airport Company en Bernard Gustin van Brussels Airlines waren aanwezig en zegden de maatregel te steunen.

De maatregel is enkel van toepassing op de directe vluchten van Brussels Airlines uit die landen. Het gaat wekelijks om 4 vluchten, samen goed voor zo'n 1.000 passagiers. De eerste controles worden uitgevoerd op de vlucht maandagmorgen uit Conakry (Guinea). De controles zullen weinig tijd in beslag nemen en nauwelijks voor oponthoud zorgen. Bij twijfel neemt een verpleger een tweede keer de temperatuur en stelt hij een reeks vragen waarna hij onderzocht wordt door een arts. In overleg met een gezondheidsinspecteur beslist deze om de passagier eventueel over te brengen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek.

Klein risico
Vlieghe gaf toe dat de kans dat er iemand met ebola op Brussels Airport wordt aangetroffen zeer klein is. Er werd toch geopteerd voor deze maatregel als extra veiligheid in het kader van een globaal tienpuntenplan voor de luchthaven. Ze verwees hierbij tevens naar de grote ongerustheid over de uitbreiding van de ebola-epidemie bij het luchthavenpersoneel. "We hebben bij de afweging ook rekening gehouden met de procedures die hierbij moesten gevolgd worden, eventueel oponthoud en dergelijke, maar het bleek uiteindelijk wijs om deze maatregel in te voeren", aldus Vlieghe.

Veiligheid personeel
Andere punten uit het tienpuntenplan hebben betrekking op de veiligheid van het personeel. Zo zullen alle procedures, zoals voor het veilig afhandelen van de bagage, worden geëvalueerd en indien nodig aangescherpt, opleidingen georganiseerd voor de verschillende personeelsgroepen, informatiesessies gehouden evenals simulaties over wat te doen met een zieke passagier aan boord. Reizigers naar de risicolanden worden proactief geïnformeerd. Brussels Airlines, Brussels Airport Company (BAC), de federale en regionale overheidsdiensten en andere bedrijven die op de luchthaven actief zijn beloven nauw samen te werken.

Feist wees op maatregelen die BAC al nam, zoals het aanstellen van een gespecialiseerde firma voor de bagagecontrole, en zei ook veel belang te hechten aan communicatie over deze thematiek met de werknemers. Ook Gustin wees op de maatregelen die Brussels Airlines reeds nam. Zo heeft het vliegtuigpersoneel sinds de zomer de keuze om al dan niet naar deze risicolanden te vliegen. BA liet zondagmorgen nog een vliegtuig vanuit Washington leeg terug naar Zaventem vliegen omdat een transitreiziger uit Monrovia (Liberia) in de vlucht naar Washington ziek geworden was en men vooraleer het toestel te kuisen eerst zeker wou zijn dat de man niet aan ebola leed.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234