Zaterdag 28/05/2022

'Van mijn principes stap ik niet af'

Wist u dat Francky Dury (58), met zijn verleden bij de politie, aan de basis ligt van Goliath, acties tegen inbrekers? De vijand een stap voor zijn, daar draait het om, ook in het voetbal. Morgen ontvangt de coach van het zwalpende Zulte Waregem Anderlecht. Eindelijk het kantelmoment voor Dury?

"De Goliath-acties? Je komt toch om over het voetbal te praten? Soit, het is waar. Destijds bij de politie heb ik veel analyses gemaakt over misdrijven. Vind jij het normaal dat die gangsters de brave burger beroven terwijl die 's nachts ligt te slapen? Ik niet. Die gasten opereren meestal vanuit grootsteden als Gent of Antwerpen, dus besloten wij de autostrades af te sluiten om ze te onderscheppen vóór ze de stad inreden. In alle andere scenario's ben je ze toch kwijt. Via die Goliath-acties probeerden we om de boeven een stap voor te zijn. In het voetbal is het eigenlijk net hetzelfde: je moet de tegenstander te snel af zijn."

Omschakelingsvoetbal

"Ik ben aan het seizoen begonnen met een bepaald systeem in mijn hoofd. Ik ga altijd uit van het standpunt: elk team heeft het liefst de bal. Allee, er zijn uitzonderingen, maar de meesten willen toch de bal. Voor Zulte Waregem is dat niet anders, want enkel als je balbezit hebt, kun je scoren. Simpel. Máár: ook als je de bal niet hebt, moet je op de een of andere manier het spel controleren. Zeker op dit moment is dat aspect belangrijk voor ons, want we spelen nog niet het dominante voetbal van een paar jaar geleden. Ik leg die accenten nog wel, maar het vraagt tijd. En je hebt resul-taten nodig. Die zijn de basis van alles.

"Op Standard krijgen we een schouderklop na het verlies. En de match tegen Genk is onze beste tot nog toe, maar winnen we niet. Op Waasland-Beveren spelen we slecht en worden we geklopt op enthousiasme. Plots stonden wij daar met vier op twaalf. Ik heb wel wat ervaring in eerste klasse, en als je komende tegenstanders dan Club Brugge, KV Oostende en AA Gent zijn, dan moet je maken dat je mee bent. Anders krijg je problemen en dat heeft gevolgen voor je spelers, staf en supporters. Dan begint iedereen te kijken: 'Verdorie, we hebben geen resultaten.'

"We stonden na twee goede jaren klaar om een stap te zetten in de zomer van 2014. Maar door omstandigheden moesten we spelers laten vertrekken en werd het een slecht seizoen. Het mocht niet nog eens zo uitdraaien. Christophe Lepoint komt van Charlton, Mbaye Leye van Lokeren; ze hebben niet voor Zulte Waregem gekozen om in de middenmoot te eindigen, hé. Dan komt het niet goed over bij je spelers als je na vier op twaalf alleen blind wilt aanvallen."

"Ik vind het een te groot woord om te zeggen dat ik tegen Club, KV Oostende en AA Gent van mijn principes ben afgestapt, maar ik aanvaard jullie opmerkingen. Wat kon ik doen? We mikken op play-off I en na Waasland-Beveren stonden we al in de rechterkolom. Iedere club wordt met de druk van de resultaten geconfronteerd. We hebben hier net een nieuw oefencomplex gezet, we zijn ons stadion aan het verbouwen... Stel je eens voor dat je aan fase drie begint van die renovaties en in tweede klasse zit.

"Ze hebben me hier ereburger gemaakt van de stad Waregem, dat fantastische inspanningen levert om ons te helpen, dus ik voel een enorme verantwoordelijkheid. Ik heb al te veel ploegen zien passeren in eerste die vandaag in de lagere klassen voetballen: de Tubizes en Denders van deze wereld. Dus ik redeneerde: als we het niet op die manier doen... (zwijgt even) We zouden niet teruggegaan zijn naar de situatie van vorig jaar, maar toch."

"Tijdens onze eerste match na Waasland-Beveren, tegen Club, zijn we een paar keer goed weggekomen. Maar uiteindelijk was onze zege, vanuit omschakelingsvoetbal, niet gestolen. Omschakelingsvoetbal is voor mij trouwens niet hetzelfde als countervoetbal. Een counterploeg leunt achterover en zegt tegen de tegenstander: Kom maar af, je bent toch beter. Ik zal die bal wel eens veroveren. Hoe weet ik niet, waarschijnlijk door een slechte pass van jou, maar ik ga er zelf niet te veel moeite voor doen. Een omschakelingsploeg behoudt daarentegen de controle, zoals wij tegen KV Oostende deden. Daar speelden we tactisch de perfecte wedstrijd.

"Ik had KVO thuis tegen Anderlecht zien spelen en dacht: niet met ons. Franck Berrier die zo veel ruimte kreeg. En tegen AA Gent hebben we ons herpakt na een slappe eerste helft. Ik had het wel willen zien als we met elf waren gebleven. Als we dan over Gent konden gaan, was dat misschien een kantelpunt geweest.

"Ik wil dat jullie weten dat ik terug wil naar dat dominante verhaal als het momentum zich wél voordoet, maar we spelen voorlopig te veel met hoogtes en laagtes. Een goed moment, een minder goed moment. Een goed moment, een minder goed moment. Dat is de zoektocht die we vandaag kennen. Voor mij moet je geen negentig minuten dominant voetbal spelen. Ik geloof daar niet in. Enfin, ik geloof daar wel in, maar dan moet je veel beter zijn dan je tegenstander. Mijn klemtonen zijn hoe dan ook op geen enkel moment veranderd. Je mag hier een camera zetten op training; ik focus nog altijd op passing, positiespel, druk op de bal. Iedereen weet voor welke visie Francky Dury staat.

"Het is vreemd: ondanks al die ervaring zit er veel twijfel in het team. Ik voel dat, ook al betert het wel. Gaan we druk zetten of gaan we even blijven hangen? Dat soort kleine dingen. Nochtans kun je de spelersgroep niet vergelijken met die van vorig jaar. Toen hadden we veel jonge talenten, maar niemand om hen te gidsen. Een groep moet winnaars, persoonlijkheden en leiders hebben. Hoe meer van die drie, hoe makkelijker. En samen heb je een plan. In ons geval is dat plan duidelijk: play-off I."

Duivelse dromen

"Ik zou het erg vinden mocht ik niet de ambitie hebben om in de top zes te eindigen. Play-off II, daar is niets plezants aan. Dat is een straf voor het Belgische voetbal. Er zit maar drieduizend man op de tribunes en de catering levert niks op. Ik heb het al vaak gezegd: ik ben geen coach om onderaan te staan. Daar kun je onvoldoende je ding doen, terwijl wij dag na dag trainen om er een systeem in te slijpen. Voetbal is een denksport. Wat is dat, automatismen? Zoveel mogelijk mensen die op hetzelfde moment hetzelfde doen of denken. En als je er dan hebt die zélf meedenken, dan sta je ongelooflijk ver.

"In theorie moet een coach ervoor zorgen dat elke schakel binnen een team boven zijn normale niveau presteert. Op dit ogenblik zitten we erop. Niet erboven, niet eronder. Als ik de rangschikking bekijk, is dat een juiste weergave.

"Als je drie keer zeventien punten haalt, zit je in play-off I. Ik wil mijn groep ervan overtuigen dat het beter moet. Mensen vragen me soms: 'Waar ga je eindigen?' Dan antwoord ik: 'We zijn niet zo goed als bij die tweede plek van twee jaar geleden, maar we zijn wel veel beter dan verleden seizoen toen we twaalfde werden.' Als ik dan even de wiskundige toer opga en we tellen 2 en 12 op en delen dat getal door 2, dan eindigen we op plaats zeven. We gaan dus meedoen.

"Een van onze oneliners is: impossible is nothing. Ik droom elke dag, daar is niks mis mee. Je moet dromen, wie je ook bent, jong of oud. Neem nu de Rode Duivels. Ik heb met die generatie gewerkt als assistent-bondscoach in 2009. Die mannen kunnen het EK winnen, hé. Maar dan zullen ze boven hun normale prestatie-niveau moeten zitten. Niet erop, zoals nu het geval is. Er zijn nog werkpunten, maar als Belg ben ik trots dat we daar op die eerste plek van de FIFA-ranglijst staan. Chapeau, ook aan Marc Wilmots. Hij zorgt ervoor dat de internationals zich amuseren. Tegelijk moeten we toegeven: wie er ook speelt, het zal altijd draaien. Bij ons is dat nog niet zo, maar ik zie progressie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234