Woensdag 21/10/2020

Interview

"Van mijn beroepsernst moeten ze afblijven"

Georges Leekens wijst zijn team de weg naar succes. Zes matchen al is Lokeren ongeslagen. "Mijn spelers zijn mentaal erg sterk."Beeld Photo News

Als u verwacht dat Georges Leekens (66) hieronder hard wordt aangepakt, haakt u beter af. Met de coach valt ook gewoon eens prettig over voetbal te praten. En ere wie ere toekomt: Leekens is al zes competitieduels ongeslagen met Lokeren. Stunt zijn team vanavond tegen Anderlecht?

Niet in zijn bureau, niet in het spelershome. Het is nochtans halfelf, het uur van onze afspraak. In een verlaten Daknamstadion gaan we op zoek naar Georges Leekens, die met kopzorgen aan de inhaalmatch tegen Anderlecht begint.

Veel spelers zijn out voor het competitieduel tegen Anderlecht.
Georges Leekens: "Mijn hele middenveld is niet beschikbaar tegen Anderlecht. Ngolok is geopereerd aan de enkel, Persoons blesseerde zich dinsdag aan de knie en Overmeire, dat is gewoon een schande (Overmeire kreeg tegen KV Kortrijk geel, maar werd door toedoen van de Reviewcommissie alsnog voor twee wedstrijden geschorst, red.)."

"Ik ben twee jaar weggeweest uit België en ik stel vast dat hier nog altijd de meest gekke dingen gebeuren. Voor een tackle die met geel is bestraft, krijg je net zoveel schorsingsdagen als de horrortackle die ik zag in Oostende-Standard (Leekens doelt op Dossevi, red.) en zelfs voor een kopstoot (Leekens verwijst ongetwijfeld naar Thiam van Zulte Waregem, red.). Als ook nog eens de gele kaart blijft staan voor Overmeire, dan wordt hij twee keer gestraft. Waar is de logica? Is het omdat Lokeren een kleine club is? Vroeger had ik gezwegen, maar die tijd is voorbij. Ik bijt voortaan van me af als ik onrecht zie. Ik zeg wat ik te zeggen heb."

Wordt de wedstrijd tegen Anderlecht dan een mission impossible?
"We kunnen twee dingen doen: in een hoekje zitten en wachten op de klappen van Anderlecht of die 20 procent kans op succes trachten te grijpen. Deze spelersgroep is mentaal een van de sterkste waarmee ik ooit heb gewerkt. Verhulst, Copa, Persoons, Overmeire, Odoi, Maric, Miric zijn stuk voor stuk jongens die hun leven geven om te winnen. Toen Persoons dinsdag van het trainingsveld werd gedragen, stonden de tranen in zijn ogen. Als we de kwaliteiten van Anderlecht kunnen opvangen én we hebben het lef om hen pijn te doen, kan het. Met de steun van het publiek."

Telkens als ik een wedstrijd van Lokeren zie, groeit mijn respect voor Verhulst. Hij keept uitstekend, ook al vecht zijn dochtertje tegen een ernstige ziekte.
"Davino ziet af, maar hij haalt sterkte uit het spelletje. Er wordt in de kleedkamer zo weinig mogelijk gesproken over wat Davino meemaakt, en toch weet hij dat iedereen, zijn concurrent Copa als eerste, met hem meeleeft. Rondom Davino zitten wel wat mensen die weten wat persoonlijk leed is, onder wie Persoons en ikzelf, en het maakt de emotionele band in de groep alleen maar sterker. Ik heb met toppers gewerkt, de Kompany's van deze wereld, maar mijn respect voor de jongens van Lokeren is bijzonder groot."

Lokeren is zes competitiewedstrijden ongeslagen. U bent eens te meer vakkundig door de storm na uw aanstelling gevaren.
"Na al die jaren ken ik een beetje van voetbal, zou je denken. Ik heb nog altijd evenveel passie, mijn buikgevoel laat me zelden in de steek en van Onze-Lieve-Heer kreeg ik de gave om situaties snel in te schatten. Ik ben gezond van geest. Alhoewel, na de opwarming voor de match tegen Zulte Waregem ben ik uitgegleden en zo achteraan op mijn hoofd gevallen. Ik voelde me een hele match duizelig en kotsmisselijk. Ik moest voortdurend denken aan mijn buurman, die enkele dagen eerder was gestorven nadat hij met zijn hoofd op de trappen van zijn zwembad was gevallen."

"Misschien heeft het ook daarmee te maken: aan het negativisme van mensen die mij niet hoeven, besteed ik niet langer aandacht. Ik stel vast en ik trek mijn conclusies. Vroeger wilde ik per se dat iedereen mij graag zag. Nu vraag ik alleen nog een minimum aan respect."

Is dat de reden dat u zo stekelig reageerde op het vermeende sms'je aan Bob Peeters?
"Ik wil daar nog één keer iets over zeggen. Kijk, ik wil gerust aanvaarden dat ik voor elke club waarschijnlijk een ambetanterik ben. Mijn drang naar professionalisme kost een werk-gever energie en geld. En dat men niet altijd mijn carrièrekeuzes begrijpt, kan ik ook plaatsen. Maar van één ding moet men afblijven: mijn beroepsernst. Ga ze allemaal maar af: Constant Vanden Stock, Bart Verhaeghe, Roger Lambrecht, Joseph Allijns, François De Keersmaecker. Ze zullen bevestigen dat ik mijn job serieus doe. Dan sta ik niet toe dat sommigen dat krediet zomaar te grabbel gooien."

Wie zich commentaren van de buitenwereld ook niet aantrekt, is uw voorzitter Roger Lambrecht. Jullie hebben elkaar wel gevonden.
"Roger is een vriend. Een geweldig mens. Roger is zoals ik: emotioneel en passioneel. Toen ik hem ging vertellen dat Persoons was uitgevallen, zat hij in zak en as: 'En nu, Georges?'"

"Ik hoor weleens: 'Waarom kan Lambrecht geen stap terugzetten?' Maar Roger is zoals 'Mister Michel': zij geven hun kinderen niet op. Dat is toch mooi? Lambrecht en Verschueren zijn het bewijs dat het leven niet om leeftijd draait maar om passie."

Het is bijna dertig geleden dat Michel Verschueren u naar Anderlecht haalde.
"Ik zie het nog zo voor me: Verschueren en Constant Vanden Stock waren naar Knokke gekomen, waar ik met hen samenzat in het huis van de secretaris van de gemeente. Ik tekende mijn contract en ik beloofde aan Constant: 'Ik ga met Anderlecht het voetbal van de toekomst spelen.' Pakte dat even verkeerd uit, zeg. Mijn eigen schuld, hoor. Constant zei me achteraf: 'Menneke, ge moet leren luisteren en kijken. Ge zijt te fanatiek.' Ik heb Anderlecht nooit iets kwalijk genomen. Integendeel, ik ben blij dat ik daar heb kunnen werken. 'Het Huis' blijft iets speciaals voor mij."

Wat vindt u van het huidige Anderlecht?
"Okaka is het type spits waar ik mijn hele carrière naar op zoek ging. Denk maar aan Krncevic, Bangoura, Maazou, een zekere Benteke, als die naam jou nog iets zegt. Waar zijn ze nu, al wie beweerde dat Leekens telkens 'zijn vriendje Benteke' selecteerde?"

"Voorts is Suárez al drie weken de oude Suárez. Ik ben fan van Deschacht. Dendoncker zorgt voor evenwicht. En dan is nog Defour. Steven en ik plaagden elkaar graag bij de nationale ploeg. Hij wilde op training eens een vrijschop nemen. Defourke ging eventjes Hazard en De Bruyne opzijschuiven. Ik zei: 'Jouw voetje is daarvoor niet soepel genoeg.' Hij: 'En dat van jou wel, coach?' Ik nam zonder nadenken een aanloop en krulde de bal los in de bovenhoek, de enige vrijschop in mijn carrière die op die manier binnenvloog."

Gaat Lokeren zich versterken in januari?
(knikt) "We moeten het onevenwicht in de kern herstellen. Ik heb te veel spelers die naar de bal toe komen. In voetbal moet je ook diepgang hebben. En er moet absoluut iets bij in de ruggengraat van de ploeg. Zie maar, Persoons en Overmeire vallen uit en ik heb geen enkele tussenwervel meer."

Maar eerst Anderlecht.
"Ik ga mezelf opstellen. (lacht) Mac The Knife is terug. Als verdedigende middenvelder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234