Maandag 16/12/2019

Van Meir biedt ontslag aan, bestuur weigert

Meer nog dan de tegenvallende resultaten stoort de coach zich enorm aan het gedrag van sommige spelers. ‘Misschien moet men iemand zoeken die zich wel nog kan opladen en er het nodige karakter kan insteken. Mijn energie is volledig op’, klonk het zaterdag nog.

Geflankeerd door Guido Brepoels en de persverantwoordelijke van Lierse begon Van Meir op de persconferentie aan zijn analyse van de partij tegen STVV. Wij noteerden letterlijk het relaas van een gekraakte coach die mentaal volledig op is.

“Dit is onbegrijpelijk, ik zag een slechte b-film van onze ploeg. Na onze voorsprong liepen we van de schrik bijna in ons eigen doel en kregen we nog het deksel op de neus. Dan zit je met een enorme kater en is het logisch dat iedereen voor de spiegel gaat staan. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb een beslissing genomen en ik wil vanaf morgen mijn oude positie terug. Ik heb het net tegen Herman (Helleputte, KDZ) gezegd, ik heb geen enkele energie meer om nog in trainingen of wedstrijden te steken. Ik heb er echt helemaal genoeg van. Er zijn veel te veel dingen gebeurd en ik ben nog heel jong in het vak. Ik hoop, als ik ooit nog eens de kans krijg om hoofdcoach te worden, dat ik dit nooit meer moet meemaken. Het is een absolute nachtmerrie geweest. Herman heeft toen hij eindigde gezegd: ‘Als ik er slaap voor moet laten dan stop ik’. Wel, ik slaap niet meer en ik hoop dat ze mijn beslissing ook respecteren. Ik ben op, volledig leeg. Ik denk dat Guido (Brepoels, KDZ) kan beamen wat het is om altijd te moeten boksen tegen dingen waarvan je niet kunt winnen. Als ik het had gekund, dan was ik zelf het veld opgelopen en dan waren er misschien… Ik ga die zin niet afmaken, het heeft toch geen zin.”

“Ik was ongelooflijk blij voor Peter Kovacs dat hij het doelpunt van de verlossing scoorde. Die jongen heeft er zo hard voor gewerkt, niet altijd even academisch, maar hij knokt tenminste wel. Maar je ziet dat deze ploeg bij momenten ongelooflijk dom balverlies lijdt, dat deze ploeg niet de juiste beslissingen neemt. Als je met Kovacs speelt, moet je geen één-tweetjes opzetten door het centrum, maar met voorzetten van op de flanken werken. Ik heb vandaag spelers gezien die vrije ballen half in de grond trappen. Eerlijk dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wij oefenen op training elke dag op pass- en trapvormen en ik zie daar niets van terug in de wedstrijd. Daar word je moedeloos en radeloos van en sommigen zullen dat laf noemen, maar daar trek ik mij niets van aan. Misschien moet men iemand zoeken die zich wel nog kan opladen en er het nodige karakter kan insteken. Mijn energie is volledig op.”

“Ik ben volledig leeg en moest ik er nog van afvallen dan zou het nog leuk zijn, maar ik word hier gek van. Ik heb het gevoel dat ik tegen de bierkaai moet vechten en dat wil ik niet meer. Het zijn niet alleen de gekwetsten, het zijn ook die randevenementen, het is alles in zijn totaliteit. Het zit mij gewoon tot hier. Het bestuur heeft nu een volledige week om een oplossing te zoeken, zaterdag moeten we naar Standard. Als ze tegen dan niemand vinden dan zal ik het wel doen, maar er moet op korte termijn een beslissing genomen worden en dat zal niet met mij zijn.” Waarna de geplaagde Liersecoach opstond, Guido Brepoels nog veel succes wenste, en de deur op het Lisp achter zich dichttrok.

Twaalf uur later

Maar twaalf uur later kon het bestuur van Lierse Van Meir blijkbaar overtuigen om toch door te gaan als hoofdtrainer. “Grote baas Maged Samy accepteerde mijn ontslag niet”, vertelde clubicoon Van Meir. “Hij vindt mij nog altijd de juiste man op de juiste plaats. Volgens Maged brengt een nieuwe trainerswissel geen oplossingen. Een nieuwe coach moet weer helemaal van nul beginnen en zo dreigt er kostbare tijd verloren te gaan. Daarom vroeg hij mij uitdrukkelijk om toch T1 te blijven.”

In het belang van de club kon Van Meir niet weigeren. Vraag is of zijn uitspraken van zaterdagavond zijn geloofwaardigheid niet hebben aangetast. “Dat interesseert me niet”, reageerde Van Meir. “Ik durf toegeven dat ik een fout heb gemaakt door meteen na de match impulsief te reageren. Aan mijn spelers vraag ik steeds om geen impulsieve dingen te doen en nu liet ik me dus zelf gaan. Nogmaals, dat is een fout geweest, maar ik ben nu eenmaal een jonge trainer en moet nog bepaalde dingen leren. De spelers hebben trouwens aangegeven dat ze begrip tonen en dat ze nog steeds achter mij staan.”

Randactiviteiten

Heeft Van Meir dan plots ook opnieuw een dosis energie gevonden? Zaterdag heette hij nog ‘leeg’ te zijn. “Ik geef toe dat ik bepaalde zaken zwaar heb onderschat”, aldus de ex-international. “Ik heb geen probleem met trainingen leiden en tactische keuzes maken, alleen had ik nooit kunnen denken dat je als hoofdtrainer zo veel energie moet steken in ‘randactiviteiten’ (Van Meir verwijst impliciet naar de trainingsincidenten rond Sonck en Nicaise, KDZ). Het bestuur heeft mij beloofd dat men zich mee om die randzaken gaat bekommeren. Van de spelers verwacht ik dan weer dat ze voortaan meer gaan meedenken met de technische staf. Zelf zal ik me zo goed mogelijk opladen. Je moet niet bang zijn dat er volgende week een dood vogeltje op de bank zal zitten. Intussen hoop ik dat iedereen mijn alarmsignaal ernstig neemt.” (KDC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234