Zaterdag 17/08/2019

Portret

Van Maastrichts hoop naar Onnogate II

Beeld Foto ANP

Hij was het manusje-van-alles in de Brabantse politiek, maar de ambities van Onno Hoes reikten verder. Maastricht werd zijn Waterloo.

Een verborgen camera van PowNews knakte de glanzende politieke carrière van een charmante liberale wonderboy.

Onno Hoes (53) was sinds 2010 burgemeester van Maastricht, waar hij met veel enthousiasme werd onthaald. Tegen de verslaggevers zei hij destijds: 'Ik heb beloofd aan de voorzitter van de vertrouwenscommissie dat ik er de komende jaren al mijn energie in zal steken om Maastricht weer een stapje verder te helpen.'

Hoes - VVD'er, Jood, homoseksueel - was een opvallende keuze voor de hoofdstad van het katholieke Nederlandse Limburg, dat sinds de Tweede Wereldoorlog een christen-democraat als burgervader had. De Maastrichtse gemeenteraad zag in Hoes echter de verbindende leider die nodig was om de problemen op te lossen waar de stad voor stond, zoals de bevolkingskrimp en de drugsproblematiek. Zelfs de CDA-fractie steunde zijn voordracht.

Hoes stamt uit een VVD-familie. Zijn grootvader was wethouder in Sint Michielsgestel, zijn moeder raadslid in Den Bosch, zijn vader voorzitter van de Brabantse VVD-centrale. Zelf meldde hij zich als jongen van een jaar of zestien bij de JOVD, de liberale jongerenclub waar ook VVD-prominenten als Wiegel, Nijpels en Rutte de beginselen van het vak leerden.

Beeld rv

Manusje-van-alles

En hij stootte door. In de jaren negentig ontpopte Hoes zicht tot een manusje-van-alles in de Brabantse politiek: gemeenteraadslid in Den Bosch, plaatselijk partijvoorzitter, lid van Provinciale Staten. En toen hij in 2001 de exclusieve meubel- en interieurstoffenhandel van zijn ouders verkocht, kon hij zich fulltime op de politiek te storten, als gedeputeerde bij de provincie Noord-Brabant.

Rond die tijd - het homohuwelijk was net ingevoerd - trouwde Hoes met Albert Verlinde, producent van musicals en presentator van RTL Boulevard. Ze waren elkaar tien jaar eerder tijdens het carnaval tegen het lijf gelopen.

In 2007 verruilde Hoes de portefeuille Economische Ontwikkeling en Internationale Betrekkingen voor Natuur en Milieu. Een lid van de oppositie schamperde dat de VVD'er 'dat woord niet eens kon spellen'. En er gingen grappen rond. Onno Hoes kan van één mooi bos twee mooie bossen maken, zeiden ze dan. Hoe? Hij legt er een snelweg doorheen. De scepsis verstomde toen Hoes boeren en actievoerders samen aan tafel wist te krijgen over de intensieve veeteelt.

Onno Hoes wordt gefeliciteerd door zijn toenmalige echtgenoot Albert Verlinde na zijn installatie als burgemeester Beeld ANP

Ambities

Zijn ambities reikten verder dan Noord-Brabant. In 2008 deed Hoes een poging voorzitter van de landelijke VVD te worden. Ondanks de steun van erelid Hans Wiegel verloor hij de strijd van Ivo Opstelten.

Twee jaar later besloot hij te proberen een burgemeesterspost te bemachtigen. Hij solliciteerde in Tilburg, maar verloor van de PvdA-er Peter Noordanus. In Maastricht wilden ze hem wel hebben, als opvolger van Gerd Leers, die moest vertrekken toen ophef ontstond over zijn Bulgaarse vakantievilla.

Hoes deed zijn best om Limburger te worden. Zo bezocht hij trouw de thuiswedstrijden van MVV, de plaatselijke voetbalvereniging die zich momenteel in de kelder van de Nederlandse Jupiler League bevindt.

Hij kreeg het in 2012 flink aan de stok met de coffeeshophouders toen hij conform het kabinetsbeleid de wietpas invoerde. De buitenlandse klanten bleven grotendeels weg, maar de drugsoverlast op straat nam toe.

En toen kwam daar dus die foto. Eind 2013 toonde SBS6-programma Show Laat hoe Onno Hoes in een hotelbar in Maastricht met een jongeman zoende. Een dag later las Albert Verlinde een verklaring voor in zijn eigen RTL Boulevard. Daar reageerden andere media weer op, waardoor de zaak escaleerde. Onnogate was geboren.

De gemeenteraad van Maastricht kwam in spoedoverleg bijeen, maar Hoes mocht blijven, als hij zich voortaan netter zou gedragen.

Een jaar later - Hoes en Verlinde waren inmiddels gescheiden - stuurde PowNews een 20-jarige jongen met een verborgen camera op hem af. Op de beelden, die vorige week zijn uitgezonden, is te zien hoe Hoes seksuele toespelingen maakte en minachtend over de gemeenteraad sprak.

Daar was Onnogate II.

Gisteren besloot Hoes de eer aan zichzelf te houden. Maastricht hoopt voor de zomer een nieuwe burgemeester te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden