Dinsdag 31/01/2023

Overzicht

Van Leuven tot Oost-Vlaanderen: hier zijn er lokale coronamaatregelen ingevoerd

null Beeld DM
Beeld DM

Geen ‘occasionele fuiven’ in Oost-Vlaanderen, geen cantussen in Leuven: de vierde coronagolf noopt verschillende lokale besturen tot extra maatregelen. Een overzicht:

BW

Oost-Vlaanderen

Hele provincie: geen ‘occasionele feesten’

In de hele provincie geldt vanaf vrijdag 26 november een verbod op fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel omkaderd zijn. Dat verbod blijft zeker 4 weken gelden.

Organisaties voor wie het inrichten van publiek toegankelijke fuiven niet tot de normale programmatie behoort, moeten de komende maand alle fuiven afgelasten. Concreet worden vooral activiteiten door jeugdverenigingen of sportclubs getroffen. Die vallen onder de provinciale bevoegdheid. ‘Het gaat om een verbod op occasionele fuiven’, zegt gouverneur Carina Van Cauter. ‘Specifiek evenementen gericht op dansen, met elektronisch afgespeelde muziek.’

Evenementen of feesten in clubs en danscafé’s, die onder de federale coronaregels vallen en professioneel georganiseerd worden, vallen niet onder het politiebesluit en kunnen voorlopig wel doorgaan. Daarmee wilde de gouverneur vooral de danscafés en discotheken ontzien. Zij kunnen gewoon verder werken.

Privéfeestjes thuis vallen eveneens niet onder het verbod.

Gent: geen kerstmarkt of eindejaarsvuurwerk

Stad Gent heeft beslist om heel wat winterse stadsevenementen af te gelasten. Het gaat onder meer om de Winterfeesten - gepland van 9 tot 31 december -, de aankomst van Sinterklaas, het eindejaarsvuurwerk én de nieuwjaarsreceptie in januari.

West-Vlaanderen

Brugge: gouverneur eist coronapas tijdens kerstmarkt

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé eist dat er op het lichtparcours Wintergloed in Brugge gebruik wordt gemaakt van het Covid Safe Ticket (CST). Decaluwé beschouwt Wintergloed als een evenement, waardoor het gebruik van het CST en het dragen van een mondmasker verplicht zouden zijn. Brugge heeft nu nog enkele dagen tijd om een oplossing te zoeken, al zijn ze daar niet geneigd de gouverneur blindelings te volgen.

Knokke-Heist: geen binnenactiviteiten

Alle georganiseerde cultuur-, sport- en jeugdactiviteiten die binnen plaatsvinden in Knokke-Heist, worden tot eind november verboden voor iedereen ouder dan 13 jaar. Ook privé-initiatieven worden afgeraden.

Houthulst: geen kinderopvang

In Houthulst zitten 60 mensen in isolatie of quarantaine. Daarom nam het gemeentebestuur extra coronamaatregelen. De buitenschoolse kinderopvang gaat op slot en deze maand worden twee grote evenementen geschrapt.

Vlaams-Brabant

Leuven: geen cantussen voor studenten, eindejaarsfeesten afgelast

In Leuven mogen studenten sinds 23 november geen cantussen meer organiseren. Grote groepen studenten mogen tot 28 januari niet meer bijeenkomen om te zingen en te drinken.

De stad schrapt de kerstmarkt en maakt ‘een afspraak voor 2022'. De kerstmarkt zou dit jaar normaal gezien plaatsvinden van 8 tot en met 19 december, op het Hoover- en het Ladeuzeplein. Ook de Eindejaarscorrida, de Countdown op de Oude Markt, het Foodtruckfestival, het Groot Begijnhof bij kaarslicht en de nieuwjaarsreceptie gaan niet door.

Scherpenheuvel-Zichem: vraag om alles uit te stellen

Scherpenheuvel-Zichem vraagt aan verenigingen en organisatoren om activiteiten zoals eetdagen en concerten met minstens twee weken uit te stellen. Ook voor familiebezoeken wordt best een nieuwe datum geprikt.

Limburg

De Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters ziet geen heil in het afkondigen van extra maatregelen die vooral jeugdverenigingen viseren. “De situatie in Limburg is dezelfde als in de rest van het land, het is aan de federale overheid om maatregelen te nemen”, zei hij aan HLN. Volgens de gouverneur schort het op dit moment echter niet bij de maatregelen, maar wel bij de handhaving daarvan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234