Woensdag 17/08/2022

Politiek

Van Langenhove op ‘racistisch’ congres in de VS

Dries Van Langenhove. Beeld Photo News
Dries Van Langenhove.Beeld Photo News

Eind mei neemt Dries Van Langenhove het vliegtuig naar de Amerikaanse staat Tennessee. Hij zal er spreken op een congres van American Renaissance. Dat is een oude, extreemrechtse organisatie die bekend staat om haar diep-nationalistische meningen.

Pieter Gordts

“Waarschuwing: deze link is mogelijk gevaarlijk.” Twitter staat er niet om bekend de meningsuiting te willen beknotten. Maar voor de link die politiek wetenschapper en onderzoeker van extreemrechts Cas Mudde deelde op de sociale microblogsite, vindt het een waarschuwing wel nodig. De link leidt naar een uitnodiging voor een congres van American Renaissance met daarop Dries Van Langenhove. Het Kamerlid, die verkozen raakte van op een lijst van Vlaams Belang, is er een van de zes sprekers. Zijn vlucht en verblijf op het congres worden door de organisatie betaald.

American Renaissance bestaat al sinds de jaren 90 en kan omschreven worden als een van de wegbereiders voor de nieuw-rechtse bewegingen in de VS. Mudde noemt de organisatie “openlijk racistisch”. “Het is een ‘onlinemagazine’ dat zichzelf als race realist profileert, maar in de VS bekend staat als white nationalist”, zegt hij. “Zij geloven zowel in het bestaan van rassen als in een hiërarchie van rassen en willen dat alle rassen gesegregeerd leven.”

Het idee van ontvolking

Ook de oprichter van American Renaissance, Jared Taylor, is een van de sprekers. De andere sprekers zijn minder uitgesproken dan Taylor, maar kunnen wel allemaal binnen de (alt-)right en identitaire beweging gesitueerd worden. De bekendste onder hen is de Fransman Renaud Camus, die met zijn boek Le Grand Replacement in 2011 het idee van ontvolking een breed publiek gaf. Dat idee werd al jaren aangehangen door extreemrechtse denkers binnen Europa en gaat ervan uit dat de blanke bevolking verdrongen zal worden door nieuwkomers. Verschillende blanke terroristen en daders van racistische haatmisdrijven – denk aan El Paso of Christchurch – verwezen in de verantwoording van hun daden expliciet naar het boek van de Fransman.

Het congres neemt die ontvolkingstheorie als uitgangspunt. Ook zo bij Van Langenhove, die het wil hebben over de strijd tussen links en rechts in Europa. “Er is nog hoop om het tij te keren en het linkse gedachtegoed over massamigratie om te draaien”, zegt hij. Volgens Van Langenhove is die massamigratie “geen natuurlijk fenomeen, zoals links vaak zegt, maar wel het gevolg van politieke beslissingen”.

De vijf andere sprekers

Jared Taylor: oprichter van American Renaissance.

Renaud Camus: Franse schrijver en ideoloog van de nieuw-rechtse identitaire bewegingen in Europa. Schreef La Grand Replacement en maakte zo de ontvolkingstheorie bekend bij een groot publiek.

Peter Brimelow: oprichter van VDARE, een white supremacist-website.

Sam Dickson: advocaat en vaste spreker op de congressen van American Renaissance. Bood volgens Southern Poverty Law Center ooit legaal advies aan de Ku Klux Klan.

Vincent James: oprichter van Red Elephant, een YouTube-kanaal dat de actualiteit behandelt en zich binnen alt-right situeert.

Van Langenhove zegt de andere sprekers niet (goed) te kennen. Hij ziet ook geen graten in zijn deelname aan het congres. “Ik aanvaard zo goed als elke uitnodiging, of ze nu van de PVDA in Antwerpen komt of uit de Verenigde Staten.” Ook hoe American Renaissance bij hem uitkwam, weet hij niet.

Ico Maly, onderzoeker van nieuw-rechts en verbonden aan de universiteit van Tilburg, is in elk geval niet verbaasd over zijn aanwezigheid. “Nieuw-rechts is een globaal netwerk. Van Langenhove staat daar sinds de Gravensteenactie van Schild & Vrienden bekend als een figuur die hun ideeën uitdraagt.” Naast de zoektocht naar nieuwe leiders kenmerkt die beweging zich door haar ‘metapolitiek’. “Metapolitiek is er onder andere op gericht het idee van universele mensenrechten en een verlichte democratie te ondermijnen. Van Langenhove omschrijft Schild & Vrienden niet voor niets als een metapolitieke organisatie. In die zin is dit dus het zoveelste bewijs van waar Van Langenhove voor staat: een verkozene met antidemocratische ideeën. Dit lag in de lijn der verwachtingen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234