Zaterdag 31/07/2021

ParketDries Van Langenhove

Van Langenhove kijkt uit naar opheffing onschendbaarheid. ‘Ik heb niets te verbergen’

Dries Van Langenhove is federaal parlementslid. Beeld BELGA
Dries Van Langenhove is federaal parlementslid.Beeld BELGA

Het Oost-Vlaams parket vraagt dat het parlement de onschendbaarheid van Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) opheft vanwege inbreuken op de racisme- en wapenwet. ‘Ik kijk ernaar uit dat ik eindelijk de kans zal krijgen mijn naam te zuiveren’, zegt het Kamerlid. ‘Er staat immers niks strafbaars in het dossier.’

Het parket van Oost-Vlaanderen verdiepte zich twee jaar in de handel en wandel van Dries Van Langenhove, oprichter van de radicaal-rechtse beweging Schild & Vrienden, en enkele andere leden. Na een ophefmakende Pano-reportage opende het gerecht op eigen initiatief een onderzoek naar deze jongerenorganisatie. In de reportage was te zien hoe verschillende leden van Schild & Vrienden de rassenzuiverheid verheerlijkten, fantaseerden over fysiek geweld tegen gekleurde mensen en opriepen tot wapentrainingen als voorbereiding op een nakende gewapende strijd.

Trots werden er foto’s gedeeld van schietoefeningen en leden die poseerden met wapens. Kort na de uitzending volgden er een resem huiszoekingen. De gsm, computer en het fototoestel van Van Langenhove werden toen in beslag genomen. Hij werd ook geschorst aan de UGent.

Het parket heeft nu zijn eindvordering klaar en vraagt de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid voor de racismewet en de wapenwet. Voor enkele andere leden van Schild & Vrienden vraagt het parket ook vervolging, maar dan ook wegens schending van de negationismewet.

Van Langenhove maakte gisteren geen bezwaar tegen een proces en schreeuwde – nogmaals – zijn onschuld uit. “Ik heb al eerder gevraagd mijn 'parlementaire onschendbaarheid’ op te heffen. Ik heb namelijk niets te verbergen en bovendien staat er niks strafbaars in het dossier. Ik hoop dat ik nu de kans krijg om mijn naam te zuiveren.” Hij acht zich het slachtoffer van een ‘trial by media’.

Via sociale media roept Van Langenhove op om Schild & Vrienden financieel te steunen: “Een rechtszaak in België kost handenvol geld.”

Electoraal goudhaantje

In januari 2019 ging Vlaams Belang in zee met Van Langenhove en kondigde het aan dat hij als onafhankelijke kandidaat op hun kieslijsten zou staan. Bij de verkiezingen raakte hij toen vanuit het niets verkozen met goed 39.000 stemmen in zijn thuisprovincie Vlaams-Brabant. In de maanden ervoor groeide hij uit tot de posterboy van nieuw radicaal-rechts in Vlaanderen.

Midden juni 2019, amper enkele dagen voor zijn eedaflegging als Kamerlid, werd hij echter opnieuw meegenomen voor verhoor in de zaak rond Schild & Vrienden. Uren later kwam hij weer vrij, zij het onder voorwaarden.

Al die tijd bleef Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, pal achter zijn electoraal goudhaantje staan. Ook toen hij in november vorig jaar nog openlijk dweepte met de ‘omvolkingstheorie’. Nu doet Van Grieken hetzelfde. “Ik sluit niet uit dat de politieke tegenstanders van Dries de zaak zullen rekken in het parlement. Dan kunnen ze telkens opnieuw genieten van een extra ‘mediamomentje’. Wij hopen vooral op een snelle afhandeling in het parlement zodat Dries zijn onschuld kan bewijzen.”

Van Langenhove op een bijeenkomst van Schild & Vrienden, waarvan ook enkele andere leden vervolging riskeren, wegens schending van de negationismewet. Beeld RV
Van Langenhove op een bijeenkomst van Schild & Vrienden, waarvan ook enkele andere leden vervolging riskeren, wegens schending van de negationismewet.Beeld RV

Wanneer het parlement zal ‘oordelen’ over Van Langenhoves onschendbaarheid is nog geen uitgemaakte zaak. Vanaf volgende week zullen de leden van de speciale commissie Vervolgingen zijn dossier kunnen inkijken. Die commissie bestaat uit acht leden, die steevast vergaderen achter gesloten deuren. Dit achttal schrijft dan een aanbeveling voor de plenaire vergadering over de al dan niet opheffing van de parlementaire onschendbaarheid. De commissie stemt met een gewone meerderheid, maar volgens de juridische dienst van de Kamer is het “traditie dat er naar een consensus wordt gestreefd”.

Lijvig dossier

Bij Van Langenhove gaat om een lijvig dossier, bevestigen meerdere bronnen, en de leden willen de tijd nemen om zich grondig in te werken. Tegen eind februari zullen ze dan wellicht Van Langenhove zelf en de betrokken procureur-generaal oproepen voor hoorzittingen. Aangezien Van Langenhove zelf aanstuurt op een proces in de rechtbank worden hier geen grote euvels of obstakels verwacht.

De vraag om een opheffing van de parlementaire onschendbaarheid is helemaal niet zo uitzonderlijk als het lijkt. Meestal gaat het wel om kleinere inbreuken, zoals verkeersovertredingen. Zulke vragen van het parket passeren dan ook meestal geruisloos in het parlement. Vorig jaar verloor cdH-Kamerlid Georges Dallemagne vanwege een snelheidsovertreding zijn onschendbaarheid. Volgende week wordt – ook wegens een snelheidsovertreding – gestemd over het lot van PS’er Jean-Marc Délizéé.

Parlementslid Jean-Marie Dedecker mocht een jaar geleden zijn parlementaire onschendbaarheid wel behouden. Een schepen uit Middelkerke, waar Dedecker burgemeester is, had een klacht tegen hem ingediend wegens laster en eerroof. De commissie Vervolgingen adviseerde toen tegen een opheffing omdat het onderzoek naar verluidt erg slecht in elkaar zat. “Wij spreken ons uiteraard niet uit over de grond van de zaak”, zegt een van de leden van die commissie. “Wij moeten oordelen of het om een degelijk dossier gaat of dat de klachten en mogelijke misdrijven uit de lucht gegrepen zijn.”

De opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Alain Mathot (PS) zorgde wel voor tumult. De leden van de commissie discussieerden in 2016 wekenlang op het scherp van de snee. Uiteindelijk werd de vraag om de opheffing van de PS’er weggestemd. Tot verbazing van velen stemde N-VA – toch de aartsvijand van de Parti Socialiste – ook tegen de opheffing.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234