Vrijdag 18/10/2019

Van kreeft en paard

Zoals Antwerpen zijn Eilandje heeft, zo komt er stilaan ook in Gent nieuw leven in het vroegere havengebied, aan Dok-Noord en de Wiedauwkaai. Feestvierders kennen zeker de voormalige Acec-fabrieken, de Eskimo, de Centrale. Op het Stapelplein opende in januari ook een restaurant, Zilt.

Zilt zit in een mooie, brede herenwoning, aan een vreselijke drukke, lelijke ringweg. Niet de buurt waar je een wandelingetje gaat maken. Dat verkeer vergeet je echter onmiddellijk als je de majestueuze trap oploopt, en de grote, lichte ruimte op de eerste verdieping binnenstapt. Wat een oase! Glas-in-loodraampjes, lichtgeel gelakte lambriseringen en deuren, dito tafellakens, witte servetten, plexi Starckstoelen, een lange bar, aangenaam verlicht. Ooit bevonden zich hier de kantoren van de General Steam Navigation Company, gesticht in 1824, en daarmee een van de oudste en succesvolste stoomschipverbindingen tussen de Theems en het vasteland. Waar we nu zitten, waren de kantoren, daarvan getuigen het luikje van de kassa, en de dikke deuren waarachter de telefooncellen zaten.

Zilt opende pas in januari de deuren en moet nog wat bekend worden. Om klanten te trekken afficheert het restaurant op zijn elegante webstek fatsoenlijk geprijsde dagschotels, die elke week wisselen. Als ik er ben, bestaat dat aanbod onder meer uit Caesar's salad met kalkoenreepjes (11,5 euro), gepaneerde tongreepjes met tartaarsaus (16 euro) en pasta funghi met grana Padano (12 euro). "Mmm, tongreepjes met tartaar, daar heb ik een goede herinnering aan", zegt mijn disgenote, en het valt haar in dat dit nog eens een manier is om haar jongens vis te doen eten. Dat is nu elke vrijdag een drama, zegt ze. Ik heb er ook wel trek in, maar als ik begin met een kroket, wat ik overweeg, vrees ik dat het wat te veel frituur wordt.

Naast de lunchsuggesties is er ook een kaart, en daarop zijn de specialiteiten kreeft, zeevruchtenschotel, bouillabaisse en steaks. We overwegen de mogelijkheden bij een glaasje huischampagne (9 euro) en krijgen een schaaltje XL groene olijven erbij, wat ik niet zo'n gelukkige combinatie vind. Lekker zijn de sneetjes wit en bruin brood.

Het is een rustige dag, behalve wij tweeën zijn er slechts zes andere gasten, maar ook als er meer volk zou zitten heb je hier ruimte en kun je gerust een gesprek voeren zonder te worden afgeluisterd. "Zeer geschikt voor een zakenlunch", taxeert mijn gezelschap onmiddellijk.

De onverbiddelijke test is altijd de garnaalkroket. Ik zal ze hier uitproberen (9 euro), mijn collega kiest de kreeftkroket (11 euro). Omdat we veel te bespreken hebben, en geen zin om ons al te zeer in de wijnkaart te verdiepen deze middag, laten we de kelner vertellen wat er per glas verkrijgbaar is. Voor mij wordt het een zeer aangename albariño van de Bodegas As Laxas, in Galicië (5 euro), die boterig is, maar met voldoende aciditeit, aan de overkant komt een sauvignon blanc Le Clos uit de Loire (4 euro). De kroketten wijzen duidelijk in de richting van huiswerk, want ze zijn groot en ongelijkmatig van vorm. We hebben er elk één en zijn het er over eens dat ze de proef glansrijk doorstaan. Krokant gefrituurd, vloeibaar vanbinnen, en met de smaak van ingekookte schalen. Zoals het hoort is de entourage eenvoudig: gefrituurde peterselie, partje citroen, enkele losse garnaaltjes. Als vervolg ben ik bezweken voor de filet puur van paard (20 euro), iets wat je niet zo courant tegenkomt op restaurant. Mijn gezellin kiest de tonijnsteak op oosterse wijze (20 euro), een van de weeksuggesties. Hierbij drinken we een glas gamay de Touraine (4) en een halve liter Chaudfontaine (3,5 euro), het water dat sinds zijn facelift alomtegenwoordig is.

Om met het slechte nieuws te beginnen: de frieten zijn hard en droog, de rijst aan de overkant dito. Maar zowel de in sesamzaadjes verpakte tonijnsteak als mijn dikke, saignant gebakken paardensteak zijn bijzonder smakelijk. Bij mij bestaat het garnituur uit al dente gekookte prinsessenboontjes, een warme tomaat en een potje bearnaisesaus, aan de overkant zijn er fijne sliertjes oosterse groenten bij. Op de vraag of we tevreden zijn, zeggen we 'ja, maar...' en ter compensatie biedt de ober ons koffie aan. Die slaan we af, maar we laten ons wat vertellen over de oorsprong van het gebouw, want dat intrigeert. "Als je goed kijkt zie je op de gevel nog de GS staan", zegt de gastvrouw, "van General Steaming." Ze vertelt over de telefooncellen achter ons, en over de bijzondere parketvloer waar ze behoorlijk wat uren hebben ingestoken om hem pico bello te krijgen. We vernemen dat ze een zwak heeft voor zeebanket en dat in Gent niet of te weinig kon vinden. "We reden daarvoor naar Normandië, als we trek kregen in een schotel fruits de mer", en zo was het idee geboren om hier, niet ver van het water, zelf zeegedierte te gaan serveren. Goed idee, ik ken nog liefhebbers.

Tot slot brengen we nog een bezoek aan de sanitaire ruimte beneden, nagelnieuw, in beige tinten, met een tweekleurig stapeltje opgerolde handdoeken. We twijfelen niet meer, hier staat iemand aan het roer met smaak, en als de buurt opleeft, zitten ze gebeiteld. n

Zilt

Stapelplein 41, 9000 Gent,

09/225.62.67,

gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag; ook take-away

Vorige weken

De Lozen Boer

Lozen Boer 3-5, 9080 Lochristi,

09/355.54.91,

woensdag en alle avonden gesloten, vrijdag en zaterdag enkel feestzaal

Il Santo Bevitore

Via di Santo Spirito 66 r, 50125 Firenze,

0039-055/21.12.64,

zondag gesloten

Le Coq aux Champs 71 rue du Montys, 4557 Soheit-Tinlot,

085/51.20.14,

dinsdag en woensdag gesloten

't Korennaer

Nieuwkerkenstraat 4, 9100 Nieuwkerken-Waas,

03/778.08.45,

dinsdag en woensdag gesloten

Puur personal cooking

Edward Pecherstraat 51, 2000 Antwerpen, 0495/83.24.87,

zaterdag en zondag gesloten

L'improviste

Groeningestraat 16, 8500 Kortrijk,

056/25.79.80,

gesloten op woensdag en op donderdagavond

Le Pressoir d'Argent

The Regent Grand Hotel Bordeaux, 2 Place de la Comédie, 33000 Bordeaux,

0033-5/57.30.44.45

Sea Grill

Radisson SAS Royal Hotel,

Wolvengracht 47, 1000 Brussel,

02/217.92.25

Brasserie Latem

Kortrijksesteenweg 9, 9830 Sint-Martens-Latem, 09/282.36.17,

zondag gesloten

Grand Cabaret

Kaai 12, 8620 Nieuwpoort,

0478/55.71.50, alle dagen open van 12 tot 01 uur, zonder onderbreking

De Houtsnip

Posterijstraat 56, 8793 Sint-Eloois-Vijve, 056/61.13.77, gesloten op dinsdagavond, woensdag en zondagavond

Bistro A la Renaissance

87 rue de la Roquette, 75011 Parijs, 0033-1/43.79.83.09, metro Voltaire

De kroketten wijzen duidelijk in de richting van huiswerk, want ze zijn groot en ongelijkmatig van vorm

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234