Maandag 18/10/2021

Kinderfestival

Van kleine boef tot minifilosoof: voor elk wat wilds op stadsfestival Wildemannen Woestewijven

De decibels op een kinderfestival schieten weleens de hoogte in. Beeld RV - Michiel Devijver
De decibels op een kinderfestival schieten weleens de hoogte in.Beeld RV - Michiel Devijver

Op 7 oktober zwaaien kinderen de plak in Gent. Het gratis feestgebeuren Wildemannen Woestewijven palmt voor de derde keer de stad in, met het justitiepaleis als uitvalsbasis.

Omdat de kinderen van vandaag de toekomst van morgen zijn, zullen ze tijdens stadsfestival Wildemannen Woestewijven een nieuw revolutionair wetboek schrijven. En natuurlijk valt er ook van alles te beleven: muziek, installaties, dans, theater en workshops. Meer nog, van elke activiteit zal er iets overblijven – een zin, schets, melodie of beweging – dat door de gezanten naar Vrouwe Justitia (Liesa Van der Aa) wordt gebracht. Elk idee, hoe zot of wild of klein ook, krijgt een plaats in het Nieuwe Wetboek voor de Toekomst dat tijdens de slotceremonie feestelijk wordt voorgesteld. We vroegen ‘opperwoestwijf’ Marieke De Munck om ons door het bomvolle programma te gidsen en kozen daaruit de beste match voor verschillende types klein grut: van kleine boef tot minifilosoof.

Ook jonkies van drie jaar vinden wat wilds in het festivalprogramma. Beeld RV - Michiel Devijver
Ook jonkies van drie jaar vinden wat wilds in het festivalprogramma.Beeld RV - Michiel Devijver

De kleine boef

Om in de sfeer van justitie te blijven: iedereen pleegt weleens een misdaad tegen de waarheid. Is jouw bengel soms een kleine boef die durft te liegen? Dan moeten jullie zeker langsgaan bij De Witte Leugen, waar Griet Dobbelaere en Cindy Godefroi uitzoeken wanneer liegen stout is en wanneer een leugentje om bestwil best kan. In lijn met de Chinese traditie, waarbij ouders een feest geven wanneer ze hun kind betrappen op een eerste leugen, kunnen liegende kinderen hun leugens op een papiertje neerschrijven dat ze tot een kraanvogel vouwen, waarmee ze uiteindelijk een leuke installatie bouwen. Eens de leugenlast van de schouders van de kleine boefjes verwijderd is, kunnen ze naar hartenlust dansen op de schuimparty.

Kunst voor de kleinsten hoeft niet noodzakelijk klein te zijn.  Beeld RV - Michiel Devijver
Kunst voor de kleinsten hoeft niet noodzakelijk klein te zijn.Beeld RV - Michiel Devijver

De knutselaar

Voor de bricoleurs en techneuten zal de zelfgebouwde Alchemiemachine van Robbert&Frank/Frank&Robbert tot de verbeelding spreken. Het multidisciplinaire kunstenaarsduo staat garant voor ontroering en hilariteit, en wat ook leuk is voor de mama, papa, oma of opa die meegaat: de maatschappijkritiek is nooit ver weg. De machine krijgt een plaats in het heiligdom van Vrouwe Justitia, waar alle ideeën voor het Nieuwe Wetboek worden verzameld. Oude dossiers en wetteksten verdwijnen in de machine, die ze verwerkt tot inkt en houtskool, waar dan weer nieuwe dingen mee gemaakt worden. Je kan er een woord, gedachte of idee doneren en laten omvormen tot een bijzondere papierprop. Als je die in de emmertjes op de hoofden van de proppenjongens gooit, brengen zij die al klimmend en zingend naar Vrouwe Justitia. Zij laat zich door alle gedoneerde ideeën en woorden inspireren bij het maken van het Nieuwe Wetboek voor de Toekomst.

De babbelut

Is je nageslacht erg mondig en goed in het houden van pleidooien, of vind je juist dat zijn/haar rechtvaardigheidsgevoel nog mag worden aangescherpt? In beide gevallen is een bezoek aan De Terechte Rechtstelling een strak plan. Dit muzikale spel van regisseur Frans Van der Aa en componist Peter Spaepen wordt met veel humor à la Monty Python gebracht door enkele acteurs en een koor. Om de twintig minuten wordt op de binnenplaats van het justitiepaleis een kind terechtgesteld voor een futiliteit zoals het bouwen van een kamp in een park, te luid roepen in de speeltuin, voetballen op straat. De aanklager en verdediger voeren het woord, de magistratuur zingt zijn gedacht en tot slot velt de rechter het oordeel. Lekker absurd en helemaal niet volgens de letter van de wet. Wél volgens de laatste letter van het alfabet, want de ‘z’ mag zijn zegje doen. Het idee groeide vanuit de vaststelling dat onze maatschappij alsmaar strenger wordt met alsmaar meer regeltjes, maar ook vanuit de oprechte vraag hoe kinderen zichzelf kunnen zijn en spelen in de stad zonder andere mensen te storen. Voor je het weet ben je met je koter(s) aan het praten over het recht op lawaai maken versus het recht op stilte, of vind je eindelijk de juiste argumenten om hun discours te weerleggen.

Ook kleine boefjes zijn welgekomen. Beeld RV - Michiel Devijver
Ook kleine boefjes zijn welgekomen.Beeld RV - Michiel Devijver

Het Duracellkonijn

Voor kinderen die geen zittend gat hebben zijn er natuurlijk dansbare deuntjes van De Piepkes, het ideale tegengewicht voor commerciële kindermuziek, en het optreden van kinderkoor Mais Quelle Chanson dat wordt bijgestaan door het Takkenorkest van de Ledebirds en de zotte bouwers van Onbetaalbaar. Ook in de workshops kunnen wildebrassen zich uitleven met lijmpistolen en zeefdruk. Maar waar je echt de ziel uit je lijf kan bougeren is De Touwtrekkerij. Met allerlei gekke koorden waar geen touw aan vast te knopen is, meten Duracellkonijntjes niet alleen hun eigen kracht, maar proberen ze samen al dansend iets tot stand te brengen. Zo, dat wordt een rustige nacht.

Nooit te jong om creatief te zijn. Beeld RV - Michiel Devijver
Nooit te jong om creatief te zijn.Beeld RV - Michiel Devijver

Minifilosoof

Natuurlijk zullen de decibels op een festival voor de jongste stedelingen de hoogte in schieten, maar er zijn best veel ‘stille’ activiteiten voor de meer beschouwende types. Zo is er het Zielskamertje, een intimistische installatie met tekst, foto’s en film. Op een speelse manier brengen Griet Herssens en Audrey Déro aangrijpende verhalen tot leven over kinderen die uit de boot zijn gevallen. Je kan ook langsgaan bij de gezusters Hirngespinst in hun mobiele buitenkeuken. De beste filosofische gesprekken komen er wanneer je rond het vuur zit, dus terwijl er samen soep wordt gemaakt, peilen de zusters naar hoe het jonge volk de toekomst van de stad ziet. Op het einde kunnen kinderen hun ultieme droom voor de toekomst laten inblikken om mee naar huis te nemen.

Wildemannen Woestewijven (voor kinderen tussen 3 en 12 jaar, (groot)ouders en familie) vindt plaats op 7/10 in Gent. wildemannenwoestewijven.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234