Maandag 19/08/2019

Mark Coenen

Van Joëlle la belle naar Joëlle in de poubelle

Joëlle Milquet Beeld belga

U zit in de hoek waar de klappen vallen? Gewezen Canvas-nethoofd Mark Coenen (°1958) neemt het voor u op.

Het zijn toxische tijden.

De rijksten onder ons hebben, in afwachting van hun welverdiende pensioen ten huize Viejo Bastardo in El Espino de Santa Rosa - het klimaat daar is goed voor oud geld - alvast hun geld in Panama geparkeerd. Via Jet Air: budgetvlucht ongetwijfeld. En via Dexia. De bank van ons allemaal.

Iedereen wist ervan, maar het is niemands schuld.

En Joëlle Milquet moet ontslag nemen omdat ze in verdenking is gesteld van vermeende malversaties bij de verkiezingen.

Iedereen doet het, zegt men, maar het is wél iemands schuld: die van Joëlle.

Van Joëlle la belle naar Joëlle in de poubelle. Op Equal Pay Day kreeg ze, o ironie, haar rekening gepresenteerd. Het hoongelach vanuit Vlaanderen was hoorbaar tot voorbij Aarlen.

Voor Vlamingen was ze erger dan de kwaaie heks uit Hans en Grietje en naar het schijnt kreeg Leterme het idee voor de eerste Move tegen Pesten toen ze op het hoogtepunt van de bankencrisis plots naar huis moest omdat de Betterfood van haar klein mannen op was.

Na een eindeloze vergadering over de ik-weet-al-niet-meer-hoeveelste staatshervorming hebben ze Jo Vandeurzen trouwens moeten tegenhouden of hij had twéé desserts genomen, zo kwaad was hij op haar.

Ze draagt haar Vlaamse bijnaam met overtuiging en trots, want hij geeft blijk van een zekere onverzettelijkheid, wat van Den Bleiter (Bert Anciaux), Da Joenk (Guy Verhofstadt) en Onderlijfke (Patrick Janssens) niet gezegd kan worden.

Al blijft ze jaloers op Guy Spitaels. Dieu. Onklopbaar.

Probleem is dat ze overál nee begon op te zeggen: de hybris die daaruit volgde, maakte de aanwerving van die acht kabinetsleden die met borstel en pap haar verkiezingsborden moesten soigneren, in haar ogen de normaalste zaak van de wereld.

Het is dezelfde rare waan die die financiële mijnheer van Studio 100 ertoe bracht de verduistering van een paar miljoen euro goed te praten. Op het einde weet je blijkbaar niet beter. Verkeerd? Moi?

Vrouwen en politiek: het blijft tobben. De mantra is, 40 jaar na het verbranden der beha's door de Dolle Mina's, nog altijd dat van het gestaalde kader der BSP zaliger Louis Major: "Wijven moeten niet zo veel complimenten maken".

Kop Van Eynde knikt instemmend vanuit het Volkshuis in de hemel.

Macho's tot ver voorbij de partijgrenzen. Elke dag worden er daarover moeiteloos wisselmeerderheden afgesproken. Ouwe-jongens-krentenbrood. Vele kleine Clement Peerensen. "Als die van ons heur loeten hee, dan goat den deze oep zen ientje noar Straatsburg."

Daar kunnen geen tien Gwendolynen tegenop.

Bij de sp.a is er een generatie vrouwen verdwenen in de Bermuda-driehoek der particratische vergetelheid: heeft iemand nog iets gehoord van Yasmine Kherbache, de laatste tijd? Freya? Caroline?

Het is een internationaal fenomeen: in Amerika moest vicepresident Joe Biden uitdrukkelijk verklaren dat het land klaar was voor een vrouwelijke president, anders zouden zijn landgenoten het gewoon niet geloven. En dan nog: Hillary Clinton mag dan een track record hebben van hier tot in Tokio, haar man vogelde wel rond als een pauw in de bronst; dat wordt háár verweten, niet hem.

Angela Merkel is niet alleen de voetveeg van al die vreselijke vluchtelingen, maar wordt ook gepercipieerd als de nog nét geen boerka dragende sloor van Erdogan, die haar schoffeert waar ze bij staat.

Galant is het allemaal niet. En vrolijk wordt een mens daar niet van.

Ook Milquet niet, want in interviews neemt ze geen blad voor de mond over haar afkeer over dat soort seksistische politieke achterklap.

Misschien moet ze eens op vakantie. Vijftien jaar toppolitiek geven minstens recht op 21 te recupereren ziektedagen per jaar. Dat is bijna een volledig jaar thuis.

Dóén, Joëlle!

Mark Coenen Beeld Illias Teirlinck
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden