Dinsdag 31/01/2023

Van ‘Hotel Rwanda’ tot ‘Schindler’s List’

In een week tijd heb ik deze op waargebeurde feiten gebaseerde films gezien en raakten mij allebei enorm.

Deze twee films tonen moedige mannen, Paul Rusesabagina en Oscar Schindler. In een verschrikkelijke oorlog met massamoorden tegen een volk, tegen de Tutsi’s en de joden, worden ze niet meegesleurd in de haat maar proberen ze integendeel zoveel mogelijk mensen te redden als ze kunnen. Beide films drukken je met de neus op de verschrikkelijke feiten en laten je verweesd achter. Hoe kunnen mensen in staat zijn tot zulke wreedheden? En in het geval van Rwanda: hoe lang kijkt de wereld toe op een volkerenmoord zonder in te grijpen? De films schreeuwen uit: alstublief, never again. Daarom zijn het allebei verplichte films voor wereldleiders, scholen en voor iedereen.

Een olievrije wereld is nog niet voor morgen

De recente ramp in de Golf van Mexico zal waarschijnlijk nog jarenlang voor milieuschade zorgen.

Zij toont aan dat de overheid liever vandaag dan morgen werk moet maken van alternatieve energie. Wat de overheid betreft, is het mijn ervaring dat ze de olie-economie stimuleert eerder dan ontmoedigt.

Een concreet voorbeeld: onlangs hebben we ons huis verkocht. Hiervoor hadden we een EPC (Energie Prestatie Certificaat) nodig. Ons huis is zeer goed geïsoleerd, met hoogrendementsglas enzovoort. Onze verwarming werkt op groene elektriciteit. De score van het EPC was gigantisch hoog: de redenering is dat de score vermeerderd wordt met 2,5 indien het een verwarmingsinstallatie op elektriciteit betreft. “Omdat bij de aanmaak en het transport van elektriciteit veel energie verloren gaat.”

Ik moest eens goed (groen) lachen: ik als particulier produceer of transporteer geen energie. Nu met de recente ramp van BP zal ongetwijfeld ook veel olie verloren gegaan zijn, dus die redenering houdt geen steek. Bij het plaatsen van een hoogrendementsketel op huisbrandolie krijgen we 40 procent van het bedrag terug via de federale belastingaftrek. Dus eigenlijk worden we bijna verplicht om olie te gebruiken, eerder dan alternatieve energie.

De overheid stimuleert inderdaad het plaatsen van zonnepanelen, maar de facto zijn het alleen de rijkere mensen op het platteland die zonnepanelen op hun dak hebben, om van de subsidies te kunnen genieten. Je krijgt tegenwoordig nog sneller een bouwvergunning voor een Olympisch zwembad dan voor een windmolen in de tuin. Het ziet ernaar uit dat een wereld zonder olie nog niet voor onze generatie zal zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234